Byly přilepené klihem, aby to Pampa měl O.H.
(Už jsem chtěl napsat OK, když jsem si vzpoměl že ted´nemám rád američany)
Ale hřebíček by tam asi patřil, kdybych měl lepší náladu - rozuměj nedělal jsem se 3 dni s LH tětivou z mizerný surovky, která mi pak praskla, anžto luk byl dost silnej.
Na ty tětivy je nejlepší surovky z veverky, která jak uznáte se blbě shání. :D
Nebo velice dobré konopí s dlouhým vláknem, které se shání ještě hůř, protože se nikde nesmí pěstovat (jako kdyby se to technické dalo hulit)
Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

-
Jenne
- Občasný přispěvatel

Aha klihem,klasickým kostním klihem koupitelným v některých drogeriích ? A nebo máš nějaký supertajný recepis na klih z rybích měchýřků ?
A jak moc to tím klihem drží,nezůstávaj hroty v terčovnicích ?
A ještě k těm hřebíčkům...je ten hřebíček a nebo nýtek skrz celou tulejku a týblo nebo je dirka jen z jedné strany a hřebík je jen zatlučen do dřeva ?
Díky moc za odpovědi minulé i budoucí H.
A jak moc to tím klihem drží,nezůstávaj hroty v terčovnicích ?
A ještě k těm hřebíčkům...je ten hřebíček a nebo nýtek skrz celou tulejku a týblo nebo je dirka jen z jedné strany a hřebík je jen zatlučen do dřeva ?
Díky moc za odpovědi minulé i budoucí H.
-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

-
Scar
- Stálý přispěvatel

Mám otázku. Musí byť priečka slovanského meča nutne rovná? Posielam link na článok o Slovanoch, je tam však meč germánsky. Čo by na ňom bolo treba zmeniť aby sa dal použiť ako slovanský? Zrejme to bude priečka aj hruška, no potrebujem poradiť, dosť sa mi páči. Vďaka!
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clan ... =slovan%E9
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clan ... =slovan%E9
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Scar: nutně nemusí být rovná, z raného středověku známe i příčky mírně prohnuté směrem k čepeli - to je ale závislé na období apod. Od toho existují tzv. typologie mečů třídící meče z nálezů do různých kategorií - podle typu hlavice, příčky, čepele apod. Protože zřejmě neexistuje nic jako "typicky slovanský raně středověký meč" bude pro tebe možné použít jakoukoli typologii vztahující se k raně středověkým mečům - tedy i Petersena, Oakeshotta aj. A nebo zvol jednodušší postup - najdi si nějaký publikovaný meč z nálzů z místa a období které tě zajímá (je-li) a vycházej z něho.
-
Bobr
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Ono je to prosté - většina vyobrazení praků a prakovníků z raného středověku zobrazuje právě Davida a jeho boj s Goliášem anžto se obvykle jedná o ilustrace k SZ. Proto tam obvykle najdeme Davida s prakem, Goliáše s krvácející ranou na hlavě a následně Davida jak seká Goliášovi hlavu jeho vlastním mečem.
Nicméně existují i světské výjevy - kupříkladu to co máme na webu u prakovníků je z rukopisu Petra de Ebulo a zobrazuje boj prakovníků na hradbách obléhaného města. Najdeme tu jak prosté klasické praky tak fustibaly - praky na holi:
http://www.wothanburg.cz/strelba.html
Ale jinak je tenhle výjev samozřejmě pěkný, mám ho tu už nějaký čas upravený a připravený k doplnění, ale až do nové verze webu.
Nicméně existují i světské výjevy - kupříkladu to co máme na webu u prakovníků je z rukopisu Petra de Ebulo a zobrazuje boj prakovníků na hradbách obléhaného města. Najdeme tu jak prosté klasické praky tak fustibaly - praky na holi:
http://www.wothanburg.cz/strelba.html
Ale jinak je tenhle výjev samozřejmě pěkný, mám ho tu už nějaký čas upravený a připravený k doplnění, ale až do nové verze webu.