Tak první zkušenosti s prací:
Je to plně funkční - zvláště první část výroby kroužku je díky těm přípravkům velmi snadná a kroužky vypadají velmi dobře. To jestli bude kroužek zpláclý jen v místě nýtu nebo z části celý se docela dobře reguluje "pantem" a kladivem. Asi největší slabina je stále prorážení a tvarování otvoru. Ale po cca 3 hodinách práce jsme se s Monťákem začali dostávat do grifu, ubylo zmetků a i díry které vytvářel byly přesné a snadno pronýtovatelné. Další slabina je nýt - je možné použít miniaturní hřebíky, ale není to ono - nakonec se jako optimum ukázal zase obyčejný měkký drát. Zkoušel jsem kroužek roztrhnout na trnu proti otvoru v ocelové desce údery kladiva. Poměrně dost to zpevní. U měkčího drátu někdy povolí nýt dříve než kroužek (ten zůstane nepoškozený jen se otevře), pokud použiju silnější nebo kvalitnější nýt tak vydrží ale rozerve se plocha kolem otvoru nýtu.
Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Předně, já jsem přehlédl, že tu je již 5 stránek, čili reagoval jsem na to foto na první stránce - to aby bylo jasno
Tak jak to dotyčný autor dělal, tak přesně takto vypadají a i se dělají tomahawky (i u nás máme kováře a ne jednoho
)
Jinak co se týká ty frnacisky, tak já vím jen že se tak jmenovala nějaká vrhací sekera Franků, ale nepamatuji se, že bych to někde uzřel
, proto ten dotaz. Pokud by to byla, tak by to potvrzovalo co tvrdí Amíci!
To, že tomahawk měla inspirovat tato sekera pak tvrdí Američtí hisorici a to dost masivně - čili nepolemizují, nýbrž konstatují to jako hotovou věc
, ale jak se k tomuto závěru dospělo se musím přiznat nevím! Jen dodám, že tomahawky začali jako první dodávat a také i používat právě Francouzi.

Jinak co se týká ty frnacisky, tak já vím jen že se tak jmenovala nějaká vrhací sekera Franků, ale nepamatuji se, že bych to někde uzřel

To, že tomahawk měla inspirovat tato sekera pak tvrdí Američtí hisorici a to dost masivně - čili nepolemizují, nýbrž konstatují to jako hotovou věc

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Hezkej obrázek kováře (portál kostela v Sangüese ve Španělsku, konec 12. století)
http://www.curiavitkov.cz/~pavel/obrazky/kovar.jpg
http://www.curiavitkov.cz/~pavel/obrazky/kovar.jpg
-
- Stálý přispěvatel
odlievanie
Zdravim,
nema niekto navrh na vyrobu odlievacej pece? Chcel by som robit nejaku na vacsie mnozstvo materialu. (cca tak liter?)
za info vdaka.
nema niekto navrh na vyrobu odlievacej pece? Chcel by som robit nejaku na vacsie mnozstvo materialu. (cca tak liter?)
za info vdaka.