Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No tak k těm plášťům - oba pláště, jak kolový tak čtverhranný se objevují už v Antice - čtverhranný plášť nazývali římané buď lacerna v civilní podobě nebo sagum šlo-li o plášť vojenský (mimochodem výraz "obléci ságum" znamenal tolik co "jít do války") a plášť kolový, čistě civilní záležitost, se nazýval paenula. Odívání raného středověku defakto přímo navazuje na oděvní tradici pozdní Antiky. Jenže ve velké části Evropy se odrážel i vliv Germánský. Pláště starých Germánů které známe z doby římské nebo mladší bývají čtverhranné (napadá mne fantastický modrý plášť z Thorsbergu s karetkovanými lemy a třásněmi). Osobně by mne zajímal jejich vztah k římskému sagu. Pláště mohly být poměrně veliké - čtverhranné (Thorseberský je čtverec o hraně cca 170cm) nebo obdélné, popřípadě jde o sešívané pláštěnky které známe vlastně už od pravěku. Způsobů aranžování čtverhranných plášťů zjevně existovalo vícero, ale v zásadě se dá říct že se čtverhranný plášť dá nosit stejně pohodlně jako mantl, ba dokonce pokud je dost široký dá se do něj možné o něco lépe zabalit a jeho cíp se dá přes hlavu přetáhnout jako improvizovaná aranžovaná kapuce. Mantl oproti tomu se dělal buď půlkruhový což je ale věc spíše reprezentativní než praktická nebo 3/4 kruhový což je praktičtější a lépe sedí v ramenou nemluvě o bohatém řasení.
Čtverhranné pláště nacházíme v ikonografii ještě ve 14.st., ovšem spíše na vyobrazení vesničanů, poutníků aj. a později už jen výjimečně. Zato ty kolové mantely nacházíme ještě ve 12.st. ještě řidčeji, ale od 13.st. jsou už v ikonografii běžnou věcí.
Čili není nesmyslné si představit kruhový plášť i ve starším období a mám dojem že si nějaké z nálezů z bažin z různého období od pravěku po vrcholný středověk vybavuji, ale šlo spíše o jakési pláštěnky, někdy kožené nebo kožešinové jako jsou ženské pláštěnky z Huldremose nebo snad i vlněná pláštěnka muže z Rendswührenu či Demendorfu, než skutečné dlouhé pláště jako byl ten Thorseberský.
Jinak z vysloveně dlouhých kolových plášťů z bažin si vybavuji ještě plášť muže z Bockstenu, ovšem to je mladší záležitost - kolem roku 1360.
Čtverhranné pláště nacházíme v ikonografii ještě ve 14.st., ovšem spíše na vyobrazení vesničanů, poutníků aj. a později už jen výjimečně. Zato ty kolové mantely nacházíme ještě ve 12.st. ještě řidčeji, ale od 13.st. jsou už v ikonografii běžnou věcí.
Čili není nesmyslné si představit kruhový plášť i ve starším období a mám dojem že si nějaké z nálezů z bažin z různého období od pravěku po vrcholný středověk vybavuji, ale šlo spíše o jakési pláštěnky, někdy kožené nebo kožešinové jako jsou ženské pláštěnky z Huldremose nebo snad i vlněná pláštěnka muže z Rendswührenu či Demendorfu, než skutečné dlouhé pláště jako byl ten Thorseberský.
Jinak z vysloveně dlouhých kolových plášťů z bažin si vybavuji ještě plášť muže z Bockstenu, ovšem to je mladší záležitost - kolem roku 1360.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Díky, ta voskovaná kůže bude asi nejlepší. Při mých schopnostech se zatím radši nebudu pokoušet převést kosti nebo rohy do podoby karetek.
Raději nechci vidět, co by z toho nakonec bylo...
Kain: No, já si za to můžu sama, když všechno dělám metodou pokus-omyl...teda hlavně ten omyl (...karetky ze surovky...).

Kain: No, já si za to můžu sama, když všechno dělám metodou pokus-omyl...teda hlavně ten omyl (...karetky ze surovky...).