Škóty a RR

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Kolonie měly všeobecně problém se zasobováním, to se asi s Evropou nedá srovnávat. Konkrétně u francouzů na předsunutých postech se na zásobování prakticky ani nedalo spoléhat, proto v hojné míře namísto uniforem nosili civilní a indiánské součásti oděvu.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Áno tu Wolfovú armádu mám na mysli od nakladateľstva Osprey.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Milane, bacha, myslivci měli v popisu práce i průzkum a kurýrní službu. To, že se na to používali i např. husaři na tom nic nemění. Oni byli totiš také mimo jiné jízdní!!! Přesněji, šlo právě jako u rangers o universální vojáky širokého využití!!! Díky náročnosti jich také moc nebylo v porovníní s ostatními zbraněmi.
Joe M.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Nataniel: Típí se šije z několika gramáží. Materiál je to stejný, jen se liší sílou vlákna. Bohužel 70% stanů je ušito z látky, které říkáme "kapesník". Prostě moc tenké. U nás se stanovina bere za Svitapu - Svitavy, nebo Texlenu - Trutnov. Ani nevím kde se mi doma objevil kus hrubé stanovky, ze které jsem si udělal batoh. Tím, že je hrubá a tuhá jednak vydrží více v místech, kde jsou našitý třeba řemeny a navíc taky ten matroš vypadá dost dobře. Konzultoval jsem s kamarádem který šije stany co je to za materiál. Jeho verdikt zněl: normální stanovina, ale s gramáží 400-450. Proto jsem Ti ji doporučoval.

Joe: Mountaimene, nehádej se s vojáky :wink: . Jízdní myslivce měl akorát Napoleon, a to byli myslivci jen podle jména. Od husarů se lišili pouze názvem a uniformou. Ničím jiným. Takže lehké jezdectvo.
Husaři (nu i ti fr. jízdní myslivci) nosili tzv. šavlovou tašku. Byla na dvě věci a, na dokumenty. b, na překážení. Průzkum nebo nějaká ta diverzní akce se vedla v relativně malém počtu na velkou vzálenost, v tom by pěšáci neměli šanci. Proto to dělala ta kavalerie. Ovšem válčení v Americe, to je trošku něco jiného. V lese bylo zase na prd jezdectvo.
Doplnění: Trošku jsem se prohrabal v těch mysliveckých počátcích, v rakouské armádě. Abych ti Joe nekřivdil-našel jsem, že v roce 1745/46 existovala jakási dobrovolnická setina, které by se dalo s přivřenýma očima říkat "myslivci" a její součástí bylo asi 80 jezdců. Ty ale myslím za myslivce považovat nemůžem.
Naposledy upravil(a) cossack dne úte 14. úno, 2006 10:38, celkem upraveno 2 x.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Mě se na tom strašně líbí, jak se zde všichni poučujeme o věcech, který ale přeci všichni známe :badgrin: Jinými slovy říkáme totéž. Já se pánové přeci nepřu a netvrdím nic, co by bylo v rozporu s tím co jste zde tvrdili. Zeptám se ale jinak - s čím jiným by jste Rangers v Evropě srovnávali??? A já jen srovnával - nic víc! Možná ale právě proto, že to nedělám jako hobby, tak nejsem tak háklivej a sleduji to trochu z nadhledu cossaku :wink: a navíc, já se s RR seznámil mnohem dřív než většina z Vás (milan to určite ví :wink: ) a protože se toto hobby dělá a začalo hlavně dělat v mém corralu, tak přímo musím sledovat o co jde, aby mne netahali za fusekli :lol: A navíc, jo, já jako hobby dělám civilní oblast, ale na rozdíl od Vás jsem se jako voják tímto řemeslem 8 let živil (včetně skutečného válečného nasazení), tak že kdo je tu amatér že :badgrin: Ale jo, tady jde o historii, jenže ta mne zajímá také a to hlavně právě v souvislostech. Čili neuzavírám se jen na Ameriku. Jinak řečeno, mne zajímá ne jen co, ale i proč!!! Např. změna taktiky v Americe byl důsledek toho, že skoro každý tam měl střelnou zbaň a uměl s ní zacházet, což v Evropě nebylo. Apod.! Samotní Amíci pak mají tendenci neuvěřitelně zveličovat, ale faktem je, že z Evropského pohledu šlo jen o drobné šarvátky :) a o výsledku se nakonec stejně rozhodovalo na Evropských bojištích a hlavně následně při diplomatických jednání zase v Evropě. Tehdy se totiš ještě nevědělo, že se tam zrodí světová velmoc. :badgrin:
Joe M.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

No stejně jsme se dostali trochu od tématu. Já bych to dál nerozpitvával.
Pominul bych všechny "Škóty", myslivce a jiné a zaměřil se zpět na RR.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Joe, nebuď takovej ješita :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Awe vrajže si preložil knihu American Colonial rangers. 24.-26.3 sa stretneme na lesáckom stretnutí. Mohol by si doniesť aj ten preklad. Mal by som o to záujem. Dal by sa zohnať aj originál a čo by to stálo ?
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

nataniel píše:Awe vrajže si preložil knihu American Colonial rangers. 24.-26.3 sa stretneme na lesáckom stretnutí. Mohol by si doniesť aj ten preklad. Mal by som o to záujem. Dal by sa zohnať aj originál a čo by to stálo ?
jak už tu někde psal Milan, tak překlad je za 100,-. Mám tu ale ještě jeden originál, který ti mohu poskytnout. Překlad+originál vyjde na 550,- Na to lesácký táboření ti to vezmu. Radši mi to ale předem připomeň.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Milan píše:a pro časté používání člunů snad i námořníka
v Muzzleloaderu Jan/Feb 2005 je krásnej článek Falcons of the Lakes věnovanej právě používání člunů a lodí rangerama. Ten článek snad časem přeložím...