Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Teoreticky to jde, prakticky ověřeno to mám, ale je to naprosto zbytečný opruz.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nevím o něčem podobném v raném středověku a dost o tom pochybuji. Podobné věci znám až ze středověku vrcholného.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

K tomu se připojím, viděl jsem to až na lazebnicích z vrcholného středověku.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Znovu upozorňuji na iluminaci zveřejněnou v Legendě o Ostojovi - tam ženská spodničku na ramínka má. Přiznám se ale, že netuším, odkud to je - pokud z Velislavovy bible. je to out :-)
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Jj, to je pozdnější.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No jo Melkele, jenže to je to o čem tu pořád mluvíme - prameny z vrcholného středověku. Jinak ty nejznámější iluminace s vyobrazením lazebnic v těch košilkách na ramínka jsou z bible Václava IV.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Wothan píše:No jo Melkele, jenže to je to o čem tu pořád mluvíme - prameny z vrcholného středověku. Jinak ty nejznámější iluminace s vyobrazením lazebnic v těch košilkách na ramínka jsou z bible Václava IV.
Proto říkám, že netuším, odkud to je .-) Každopádně v Ostojovi předpokládá jako spodní prádlo právě košili na ramínka. Neptej se mě proč .
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Přidal jsem do odkazu na hedvábí odkaz na hedvábné nítě.

Dávám to tu ještě jednou ať nemusíte listovat:
http://www.simunkova.cz/cz/hob413.htm
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Melkel: ale ne, Smetánka píše doslova "...urovnala si na sobě rubáš, jakousi dlouhou košili, možná se dvěma ramínky nahoře, v níž přečkala noc." - čili to sám neví, pouze spekuluje a to zřejmě na základě mladších pramenů či analogií (jako i jinde) protože až do vrcholného středověku nemáme doloženy vyobrazení žen ve spodním prádle a i ty nejstarší jsou tuším právě ty lazebnice. Čili takový oděv sice nelze pro raný středověk popřít, ale nelze ho ani doložit. Pro ženy by asi mohl být výhodný třeba pro to kojení, jenže zároveň by musela nosit vlněnou hrubou suknici přímo na holé ruce a ramena. Na to se sice zvyknout dá, nicméně asi nic příjemného a samozřejmě je to další chybějící vrstva.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

S Wothanem jsme kdysi dospěli k závěru, že se půlkolové pláště do 12. století nepoužívaly...ale musím to asi přehodnotit, neboť jsem se právě někde dočetl o nálezu z Mammen a ještě z bažin někde v německu, obojí tak 9. století...takže půlkulaté pláště ano či ne? Co myslíte? Nejde o to, že se třeba lépe nosí, obdélníkový zas dělá a líp se na něm spí...ale jestli se používal a jestli to lze doložit.