Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

No,proti zdi jsem to pravda jeste nezkousel :wink: Nicmene si na funkcnost vubec nestezuji takze tarbiq asi ani moc neprehani,pravdou ovsem take je ze ani ostra sekera na mou hlavu jeste nespadla takze nemohu fundovane prohlasit jestli to prilba vydrzi.S kamaradem jsme provedli maly test-polotovar ze surove kuze cca 15 na 15 cm. 4mm. luk o natahu priblizne 35-40 liber 15 metru ostry kovany hrot(sipka) Sip se zabodl a hrot pronikl materialem z druhe strany koukalo presne 6 mm. totez se opakovalo s 1,2mm zeleznym plechem s tim rozdilem ze hrot pronikl podstatne hloubeji ted uz nevim presne ale bylo to vic jak 1cm.
Test s varenou vydelavanou kuzi jsme neprovadeli pro srovnani bude treba dam vedet jak to dopadlo,ale byl bych skepticky zas tak supr matros to neni.
Taktez bych v ramci vlastni bezpecnosti prilis neduveroval "prilbam" z provazu a podobnych materialu tlumi rany urcite dobre nicmene je to meke,rana ostrou zbrani urcite nesklouzne jak je zadouci ale hezky se zasekne otazkou je pouze jak hluboko :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Jenne dne ned 29. led, 2006 1:06, celkem upraveno 1 x.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ono se to nezdá, ale ten provaz je sakra fortelnej. Zkus do toho praštit sekerou a uvidíš. Samozřejmě ne na pevném podkladu.
Koukal jsem jak Archimedes dělal crash testy té vařené kůže - kladivem i mečem. Na tvrdém podkladu. Je to jen škrábnuté.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

1.6 mm železný plech jsi prostřelil lukem o tahu 35 -40 lbs?

Kecáš, to můžu říct s naprostou jistotou, i pokud by se jednalo o částečný průstřel.

Pokud jsi prostřelil kůži tak jak říkáš tak s jakýmkoli lukem o seriózním tahu by prostřelil čistě obě strany přilby i s hlavou uvnitř.

Tzn, není to moc dobrý materiál.
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Napadlo me (konecne :oops: ) zapatrat po tom, jake materialy pouzivali na kuzi na brneni a helmy Japonci, kde se to dochovalo - a tam jsem zatim nasel zminky jen o rawhide, tedy surovce.

Zkouseli jste nekdo upravovat mechanicke vlastnosti surovky jinak, nez jen namocenim a proschnutim? Nejake vareni, voskovani, mazani...?
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Pardonek panove,Hawk ma pravdu kecam... Toz se tedy velice omlouvam za tu ostudnou dezinformaci nechtel jsem vas lakovat.Testovany plech jsem vytahl z suplete a znova premeril je to sotva 1,2mm :oops: .Pro upresneni jedna se o plech pouzivany prevazne pro tepani tj. velmi meky a kujny matros(je to zbytkac od vyroby jedne kovove plastiky proto take asi tochu ztenceny a vyzihany tedy opravdu meky )Takovy plech prorazis opravdu jak nic...Takze sorac je mi studno.
Je mi jasny ze s lukem s ferovym tahem by sip tou kuzi pravdepodobne prosel a nikdy bych ho nenasel...
Nicmene s vlastnostmi prilby ze surove kuze jsem nadmiru spokojen.
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Archimedes:tema stity strana 13 prispevek od Mokohtavenotaxe-Srazeni surove kuze timto zpusobem je pry mozno dosahnout prekvapivych vysledku kuze se vysrazi v plose a nabyde co do tloustky a taktez je i pry tvrdsi nez jen namocena a ususena.
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Jenne: Diky, mel jsem si tu diskusi o stitech precist poradne :? Ten zemni hrnec na naparovani surovky, co tam je popsany mi prijde vhodny pro velke kusy, pro mensi veci by to myslim melo jit jednoduseji. Vcera jsem zkusil namocit pres noc kousek 1mm tluste surovky, po tom mela tak 1,5 mm. Pak jsem ho vrazil cca na minutu do temer varici vody a srazilo se to skoro na polovinu do delky a sirky, ale na tlousku to nabralo poctive 3 mm. Ted to pomalu schne pod zatezi a uvidim, jake budou vlastnosti za sucha.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

I 1.2 mm se mizdá moc...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Částečně inspirováno těmi D. Semerovci.

Kov je železo-železo, nýty měď. Ještě zvažuji dodělání tulejky a případně nějaký ornament na obvodový plech.

Ale netuším jak to dostat na kebuli (jinak než doporučovanou velkou vycpávkou (koudelí)) - což mi přijde děsně nepraktické.

Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já to vyřešil vnýtováním šité kožené čapky:

Obrázek