Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Chlapci, já vás nechci zarážet v rozletu, ale vaše argumentace proti svlékání svrchní tuniky je to, že by ženské byla zima. Teď jí chcete nechat běhat s děrama v podpažích, kterými jí furt natvrdo táhne na prsa.
Víte, jak blbě by se s prochladlými prsy kojilo? A opravdu se domníváte, že by jí bylo o tolik tepleji, než kdyby si tu tuniku na chvíli sundala?
Nemohu si pomoci, ale zdá se mi, že sem neustál vnášíte současný pohled na věc (byla by zima, moc by se odhalila, musí kojit často, co u sousedů). Pokud si vezmu, že v současnosti kojíte cca každé dvě hodiny dle potřeby, v 50tých letech bylo pravidlo, že se kojí každé 4 hodiny (?, asi číslem si nejsem jistý) a jindy se dítěti dát nesmělo, i když řvalo jako prokoplé (promluvte si s babičkami), a přetím se dítě muselo přizpůsobit např. rytmu polních prací, obávám se, že řešitě problém na základě špatných údajů.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

ok, nechme zimu stranou, ale svlikat se pokazdy i pri tebou uvadenym rytmu kojeni mi prijde zbytecne slozite a neprakticke... to mi nevymluvis
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

A co dělají dnešní ženské? Jaký je rozdíl mezi tím vyhnnout si tričko a odepnout podprdu a vyhrnout si tuniku? 0. Já nevím, jestli někdo z vás měl vedle sebe kojící ženskou, já jo, párkrát jsme spolu byli i na akci a je to zvladatelné - prostě si někam zaleze, vyhrne nebo svklíkne tuniku a přiloží prcka. Není to prostě problém.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

a to ten rozparek na hrudniku je tak nepravdepodobny? fakt se nic takovyho neobjevuje?
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Ohledně rozparku u ženských šatů bych nebyl skeptik, u mužských ho máme dokázaný a nevidím důvod, proč by jej nepoužívatly i ženy, ALE - pokud chceš rozparek použít ke kojení, musí být dlouhý minimálně po spodek hrudní kosti, jinak to bude nepohodlné, i když počítáč s visáčema až k pasu. A takové šaty jsou pro normální nošení dosti nepraktické ve chvíli, kdy nemáme potvrzení toho, že by louhé rozparky nějak kvalitně spínali po celé délce.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Tak by šla vidět spodní košile, která je na provázek...to by možná nevadilo...?
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bryennios »

Melkel: ale to přece nejde jen tak uzavřít. Napadlo tě například, že tyhle problémy nejsou jen s kojením? Například tu je principielní otázka, jak se chodilo v raném středověku na velkou, aby se u toho neztrácelo drahocené teplo, člověk aby nebyl vystaven nežádoucím pohledům a vůbec aby to bylo praktické. Řešili jsme tento problém s kolegou a shodli jsme se (po delší rozpravě), že nejpraktičtější je díra ve spoďárech. Jenom jsme měli rozepři, jestli je praktičtější tu díru šněrovat, nebo zapínat dřevěnými knoflíky.... :-k
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Bryennios píše:Jenom jsme měli rozepři, jestli je praktičtější tu díru šněrovat, nebo zapínat dřevěnými knoflíky.... :-k
:lol: :lol: :lol: Ale je fakt, že s tímto typem kalhot s otvorem mezi nohama (ale zapínání jsem tedy nezkoumal) jsem se 1x setkal v severní Číně u děcka (rodiče asi nechtěli ztrácet čas).
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Pájo, je jasné, že problémů spojené s páchání tělesných funkcí je moc. Například močení ve zbroji je neuvěřitelná průda, kálení si ani nedokážu představit, a podobných témat bychom našli mnoho. Co například čištění zubů? Smrkání? Stříhání nehtů? Utírání zadku u vesničanů?
Jinak konstatování "není probstě problémů jsem nechtěl uzavřít diskusi, aůle shrnout své zkušenosti s kojením v kostýmu .-)
Ježour
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Ježour »

melkel píše: Jinak konstatování "není probstě problémů jsem nechtěl uzavřít diskusi, aůle shrnout své zkušenosti s kojením v kostýmu .-)
co se ještě nedozvíme... :biggrin: