Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Tohle zapínání jsem viděl na folklórní fotce odněkud z moravy, nemůžu tu fotku najítRatatosk píše:Bonemina píše: Nebo mě jěště napadlo udělat to, jak se to, myslím, nosilo v Rusku-rozparek je sice hluboký, ale je překrytý ještě oddélníkem lákty, zapíná se to tak, že volná strana obdélníku se šnůrkami se přivazuje v pravo nebo v levo od rozparku. Jenže to je Rusko a navíc snad taky jen mužská záležitost.

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
Je to úvodní iluminace Legendy o Ostojovi, jestli se nepletu. Opravdu prostý kužel látky na ramínkách, v podstatě¨noční košile.
Ad sundávání tuniky: v tom případě jsou eskymáci idioti, protože spí nazí. Já se obávám, že do toho moc projikujete současnost.
1. ženská byla u ohniště (pokud ne na poli .-)), tím pádem v nejteplejší části domu
2. znovu opakuji, že ženská byla většinou buď těhotná, nebo kojila. Představa, že by měla těhotenské šaty, kojící šaty a ještě "normální" šaty, které čirou náhodou jako jediné známe z iluminací je IMHO příliš divoká konstrukce
3. Vnímání zimy je subjektivní záležitost. Takže svléknout si tuniku v 10 je pro jednoho děs, pro druhého pohoda
Ad sundávání tuniky: v tom případě jsou eskymáci idioti, protože spí nazí. Já se obávám, že do toho moc projikujete současnost.
1. ženská byla u ohniště (pokud ne na poli .-)), tím pádem v nejteplejší části domu
2. znovu opakuji, že ženská byla většinou buď těhotná, nebo kojila. Představa, že by měla těhotenské šaty, kojící šaty a ještě "normální" šaty, které čirou náhodou jako jediné známe z iluminací je IMHO příliš divoká konstrukce
3. Vnímání zimy je subjektivní záležitost. Takže svléknout si tuniku v 10 je pro jednoho děs, pro druhého pohoda
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Eskymáci žijí celý život v mrazu, u nás je polovina roku teplá, tzn. že ani v našem středověku nebyli lidé tak odolní. Srub se dá v zimě vytopit i na 20° C (vyzkoušeno v dymné jizbě 14. - 15. stol.), ale žena raného středověku vykonávala mnohem víc činností než jen u ohniště v domě (pole, zahrada, zvířata, otop, voda, praní, drbání u sousedů), tzn. že často byla nucená brát kojence sebou ven. Podle mě něco praktického svrchního pro tento účel mít musela.
-
- Stálý přispěvatel
Tak mi to nedalo a udělala jsem si menší pokus. Půjčila jsem si knížku od mediků a vycpávala břicho. Do mých, nijak zvlášť pytlovitých šatů, se bez větších problémů vejde jeden plod v devátém měsíci, s většími problémy i dvojčata. Pro případná vícerčata je už potřeba šaty trochu podkasat, znamená to ovšem skandálně odhalená lýtka 
S prsama to bylo o něco horší, tam moc volného prostoru na jejich zvětšení při těhotenství a kojení nezbývalo. Každopádně nebyl by až takový problém ušít je o centimetřík širší, právě s ohledem na budoucí mateřství.
Na kojení není potřeba šaty svlékat vůbec, stačí pořádně vykasat sukni a cíp hodit přes rameno. Sice mi stále přijde praktičtější varianta horem, ale pokud to žena dělala několikrát denně několik let, musela už získat takový grif, že to zvládla během vteřinky.

S prsama to bylo o něco horší, tam moc volného prostoru na jejich zvětšení při těhotenství a kojení nezbývalo. Každopádně nebyl by až takový problém ušít je o centimetřík širší, právě s ohledem na budoucí mateřství.
Na kojení není potřeba šaty svlékat vůbec, stačí pořádně vykasat sukni a cíp hodit přes rameno. Sice mi stále přijde praktičtější varianta horem, ale pokud to žena dělala několikrát denně několik let, musela už získat takový grif, že to zvládla během vteřinky.