Prosím, potřebuji nutně a co nejdříve nějaké skeny slovansko-avarských přileb, jinak se stane neštěstírab píše:Pokud by byl skutečně vážný zájem, jsem schopen všechno zajímavé okopčit, mám své zdrojeTa doba mě taky hodně láká...
Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Přilby raného středověku
-
Rab
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Vzhkledem k tomu, že toto fórum vzniklo jako avarskoslovanské přihazuji něco zajímavých východních přileb
Před časem jsem pátral po původu a dataci tzv. polských šišáků
viz nález

kresebnou rekonstrukci

a vcelku zdařilou rekonstrukci

Podle polských pramenů jsou těžko datovatelné, ale datují je spíše do 12. st.
Jeden můj známý z ruska tvrdí, že tyto přilby vychází z přileb typu Černá Mogila, které jsou datovány do 9. st. Je fakt, že vypadají prakticky stejně jako ty polské
viz nálezy od Černigova uložené v Moskvě v muzeu

Na spodku přilby je vidět spečený kroužkový závěs
A abychom se dostali blíže k našim zemím, narazil jsem i na podobnou přilbu, bez datace, ale s udáním místa nálezu - Peč v Maďarsku

Takhle nějak asi mohly vypadat nomádské přilby, maďarské a snad i avarské přilby.
Před časem jsem pátral po původu a dataci tzv. polských šišáků
viz nález

kresebnou rekonstrukci

a vcelku zdařilou rekonstrukci

Podle polských pramenů jsou těžko datovatelné, ale datují je spíše do 12. st.
Jeden můj známý z ruska tvrdí, že tyto přilby vychází z přileb typu Černá Mogila, které jsou datovány do 9. st. Je fakt, že vypadají prakticky stejně jako ty polské
viz nálezy od Černigova uložené v Moskvě v muzeu

Na spodku přilby je vidět spečený kroužkový závěs
A abychom se dostali blíže k našim zemím, narazil jsem i na podobnou přilbu, bez datace, ale s udáním místa nálezu - Peč v Maďarsku

Takhle nějak asi mohly vypadat nomádské přilby, maďarské a snad i avarské přilby.
-
Begbie
- Stálý přispěvatel

-
Rab
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

díky za ten nákres
ad kain - myslím, že tenhle typ přileb byl mnohem obvyklejší než se zdá. Já jsem si taky myslel, že je to poměrně mladá čistě polská věc, ale vypadá to, že tyhle přilby byly do značné míry ubikvitární od nás na východ od 9. do 13. st. Možná i dříve.
Tady přihazuji obrázek údajně Chazarské přilby nalezené v Rusku. Datace přimo neuvedena ale vzhledem k Chazarskému origu to může být i 8. st.

ad kain - myslím, že tenhle typ přileb byl mnohem obvyklejší než se zdá. Já jsem si taky myslel, že je to poměrně mladá čistě polská věc, ale vypadá to, že tyhle přilby byly do značné míry ubikvitární od nás na východ od 9. do 13. st. Možná i dříve.
Tady přihazuji obrázek údajně Chazarské přilby nalezené v Rusku. Datace přimo neuvedena ale vzhledem k Chazarskému origu to může být i 8. st.