Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Šídlo

Příspěvek od Pampalíny »

Další amatérský pokus - tentokrát o šídlo.

Práce cca 2 hodiny. Kost je srna. Rýhy pilník. Částečně zadřeveno a fixováno smůlou. Rýhy jsem nebarvil (pro pracovní nástroj mi to přišlo zbytečnější).

Rozměr - délka 8 až 9,5 cm. Hrot bude ještě zaostřen, ale jsem líny to ostřit v ruce na pilníku.

Přiznám se, že jsem konec kosti zvolil pro jeho dobrý předpoklad pro práci se šídlem (drží se to to opravdu skvěle), ale nevím nic o nálezech (ovšem ani jsem potom nijak moc nepátral).

Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/kosti/sidlo01.jpeg
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

konce kostí se na šídla nepoužívali, vím o nějakých nálezech v parohu a nejspíš dřevě (samostatné nálezy hrotů - dřevo shnilo)
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

V knize "Přemyslovská Budeč" jsou hromady zaostřených konců kostí identifikovaných jako šídla. Nejsou do nich ovšem vsazeny kovové hroty, jsou naostřené samotné kosti.
O této interpretaci mám své pochybnosti .-), ale na měkkou kůži je to použitelné.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Melkel: naprostý souhlas
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

melkel píše:V knize "Přemyslovská Budeč" jsou hromady zaostřených konců kostí identifikovaných jako šídla. Nejsou do nich ovšem vsazeny kovové hroty, jsou naostřené samotné kosti.
O této interpretaci mám své pochybnosti .-), ale na měkkou kůži je to použitelné.
Já zase četl, že tyto jsou spíše interpretovány jako proplétáčky (na ten se taky chystám).

Jak moc to bude použitelné vyzkouším (předběžně se mi to zdá lepší než to zasadit do špičky parohu), pokud bude všeobecný LH pocit že "takto ne", tak jej nebudu moc ukazovat nebo jej úplně zlikviduji. :cry:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Müscha píše:frčák
Nemáš rozměry a více fotek toho frčáku?

Něco k bělení z netu:
Staré trofejové lebky jsou totiž převážně zašedlé, zažloutlé. Není to tím, že by byly špatně vyběleny, ale většinou se jedná o špatné odmaštění kostí. Tuk, který kost obsahuje zpočátku po vybělení peroxidem vodíku a nedokonalém odmaštění, není vidět. Ovšem, po nějakém čase, když kost - lebka - dostatečně proschne, tj. asi za 3 - 6 měsíce tuk zoxiduje, začne vyvstávat na povrch, začne na lebce - právě na tuku - ulpívat prach
Bělení takovýchto zrestaurovaných starých i čerstvých lebek se pak provádí nikoli co nejsilnějším peroxidem vodíku, nejlépe 38%, ale bohatě stačí 10%. Na závěr je pak velice vhodné lebku lehce převoskovat a vyleštit bílým hadrem. Takto upravená trofej je pak stálá.
Bělení za tepla - jedná se o způsob rychlejší.
Peroxid vodíku použiji o koncentraci 35%. Do nádoby naliji asi 1,5 litru 35% peroxidu vodíku (H2O2) a zahřívám na 75 °C V případě že nemám k dispozici teploměr poznám tuto teplotu tak, že se tvoří bublinky velikosti čočky. (Lázeň zahřívám na vařiči nebo pomocí ponorného vařiče). Myx 10-15 minut.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Měl bych k tomu mít i dokumentaci :wink:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Müscha píše:Měl bych k tomu mít i dokumentaci :wink:
Tož naval.
Müscha