Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

ad RAB - fotky zmenším, jak na to bude chvíle času, teď se zrovna starám o nemocnou rodinu. To víš, taky nejsem v počítačích kovanej
Ty písmena jsou značkou mého kamaráda, amatérského kováře, který tu čepel vyráběl. Zapoměl jsem mu to zakázat.
ad Hawkind distal tapering je nulovej, ta čepel je z velké části vybroušená. Šetřil jsem a navíc nevím, jak je to v reálu. Jestli znáš distal tapering u nějakého originálu, pověz.
Nikdy jsem ty čepele neviděl jinak než z profilu na fotce a nikde o tom není ani zmínka.
V anglii se v 9. - 11. st. používaly nože a saxy těchto tvarů zřejmě běžně. Pochev tohoto tvaru se našla řada, viděl jsaem jich min. 10
Proč tvrdíš, že gotlandský nože nejsou saxy? Já se domnívám, že na konkrétním tvaru čepele tak nezáleží, ůležitá je délka čepele. Existuje i definice, možná bych to dohledal i se jménem autora, že saxy jsou jednosečné nože s dělkou nad nějakých 24cm, nebo tak nějak. A 70cm "saxy z Gotlandu" bych jako saxy označil.
Ad Mysak - ten vzorek je vyrobenej metodou "tooling" - navlhčíš kůži a tupým nástrojem do ní vytlačuješ vzorky. po uschnutí zůstanou a jsou vidět i po 1000 letech /viz anglické pochvy nožů a saxů. Dneska se ke zdobení kůže používá spíše stamping - vytlačování vzorů kovovou raznicí
Ty písmena jsou značkou mého kamaráda, amatérského kováře, který tu čepel vyráběl. Zapoměl jsem mu to zakázat.
ad Hawkind distal tapering je nulovej, ta čepel je z velké části vybroušená. Šetřil jsem a navíc nevím, jak je to v reálu. Jestli znáš distal tapering u nějakého originálu, pověz.
Nikdy jsem ty čepele neviděl jinak než z profilu na fotce a nikde o tom není ani zmínka.
V anglii se v 9. - 11. st. používaly nože a saxy těchto tvarů zřejmě běžně. Pochev tohoto tvaru se našla řada, viděl jsaem jich min. 10
Proč tvrdíš, že gotlandský nože nejsou saxy? Já se domnívám, že na konkrétním tvaru čepele tak nezáleží, ůležitá je délka čepele. Existuje i definice, možná bych to dohledal i se jménem autora, že saxy jsou jednosečné nože s dělkou nad nějakých 24cm, nebo tak nějak. A 70cm "saxy z Gotlandu" bych jako saxy označil.
Ad Mysak - ten vzorek je vyrobenej metodou "tooling" - navlhčíš kůži a tupým nástrojem do ní vytlačuješ vzorky. po uschnutí zůstanou a jsou vidět i po 1000 letech /viz anglické pochvy nožů a saxů. Dneska se ke zdobení kůže používá spíše stamping - vytlačování vzorů kovovou raznicí
-
Rab
- Stálý přispěvatel

-
Begbie
- Stálý přispěvatel

To je spíš tim, že je přestali dávat do hrobů, nebo se něco změnilo, třeba etnikum, který ten prostor obývalo.Kain píše:Nedávno mi kamarád archeolog říkal, že nálezy toporů na sekery jsou vesměs z javoru. A k saxům, mám od Eisnera knížku děvínská nová ves, zpracování 800 hrobů z 6-8. století, to je saxů, i přes 80cm dlouhých:-) Máte někdo nápad, proč je z ničeho nic přestali vyrábět?
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Jenže jesli je přestali dávat do hrobů, existovaly pořád. Idea - sax je zbraň, jako nástroj až sekundární (kdyby to byl výborný nástroj, tak je součástí každé udedlosti do 19. století). Třeba ustopil jiné zbrani...a sice meči u nobility a sekeře u všech. A proč? Sekera je levnější, zbravidla delší, hodí se i k práci i k boji, ve štítové hradbě s ní lze strhnout štít. jen to téhle teorie nesedí paralelní výskyt obojího...nevím...
-
Borivoj
- Občasný přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Bobr
- Stálý přispěvatel