Nejde o dnes - jde o to, zda oni dokázali narušit vlákno nebo ne? Nikde v pramenech není doslova uvedeno, že by Slované měli barvený právě len. Nebo ano?
Proto mne zajímá zda to dokázali a zda to tedy vůbec dělali. V některých pramenech se uvádí, že se len nosil pravděpodobně jen v režné podobě.
Proto mne napadla ta moč - pracovat s ní pracovali, smrad jim nevadil, hygiena tam taky nechodila - a bylo to levné a dostupné. No nic. Víte co, já to při nějaké příležitosti vyzkouším a uvidíme.
Naposledy upravil(a) Pampalíny dne čtv 12. led, 2006 18:25, celkem upraveno 1 x.
No něco o praní máme samozřejmě na webu. Používala se na to někdy slabého louhu a samozřejmě mechanické čištění - praní v tekoucí vodě, mlácení na kamenech apod. O tom že to není mco šetrné k oděvu a že ne každý oděv je takto možné prát není pochyb.
Prosím vás, máte někdo ÚSPĚŠNÉ skušenosti s barvením konopí? Já už to vzdávám. Tři hodiny vařené v červené řepě (která jinak barví velice ochotně) s kamencem a podle všech předpisů a výsledek absolutně zanedbatelný
Zkoušela jsem to i předem namočit do peroxidu a nic.
Mimochodem, včera jsem si spravovala chuť na vlně, kopřiva, šalvěj, ustalovač ocet a výsledek je krásná, světlounká hnědozelená. Dnes to zkusím vyráchat podruhé, jen v té kopřivě, ať barva nabere trochu větší sytost.