Co já vím, tak impregnace ti má zaručit hlavně aby se látka nemačkala, nevím, jestli se to dělá vždy. Táta kdysi dělal v jedné textilce a tam to bylo běžné. Je pravda, že dělali hlavně věci bavlněné a ještě to odkudsi dováželi
Müscha píše:já mám vyzkoušeno, že čím víc je to prané, tím líp ta barva chytá
Praní ovšem poškozuje oděv, ne? Pokud ano tak přichází na řadu otázka - prali Slované zbytečně svůj velmi drahý oděv jen proto aby byl krásnější, když tím snížili jeho životnost?
Tenkrát to s tím praním nebylo nijak slavné, pralo se snad 2x do roka. To praní vypadalo spíš jako vytloukání - hospodyňka namočila oděv, dala ho na šutr a tloukla do něj až tu špínu vytloukla. Pochybuju, že nobilita své nákladné oděvy vůbec prala, patrně se chovali tak kultivovaně, aby se v tom nepotili.
Praním se sice sníží životnost, protože se naruší vlákno, ale díky tomu ta barva líp chytne. Stačí to před nabarvením pořádně vyprat.
Naposledy upravil(a) Müscha dne čtv 12. led, 2006 18:21, celkem upraveno 1 x.
No, ono je praní a praní. Pochybuju, že by dnes Müscha pral svoji tuniku stejně jako oni. Když ji vrazí do pračky, vlákno se naruší výrazně míň, tak je ten efekt ještě přínosný.
Pampalíny píše:Pokud ano tak přichází na řadu otázka - prali Slované zbytečně svůj velmi drahý oděv jen proto aby byl krásnější, když tím snížili jeho životnost?
Prichazi ovsem na radu otazka, jestli tehdejsi nite, ze kterych to tkali nebyly diky nizsi kvalite tak nejak "prednarusene" samy o sobe...
Bonemina píše:No, ono je praní a praní. Pochybuju, že by dnes Müscha pral svoji tuniku stejně jako oni. Když ji vrazí do pračky, vlákno se naruší výrazně míň, tak je ten efekt ještě přínosný.
Kdybych ji cpal do pračky, tak mi okamžitě odejdou barvy (tu blbost jsem udělal je jednou) a vlna zplstnatí. Peru to hezky ručně