Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo došil jsme tu vyšívanou čapku ale marně sháním nějakou reprezentativní kožešinu na lem.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Mám kožešinu z kuny, můžu směnit, bude-li zájem.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jenže já tu mám na směnu jen nějakou dlouhochlupou kozu nebo ovci, stačilo by to na čepici. Jiné vhodné kožešiny nemám - jelen, kanec apod. se na to použít nedá.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Wothan píše:Jo došil jsme tu vyšívanou čapku ale marně sháním nějakou reprezentativní kožešinu na lem.
Podle mě byl asi nejexkluzivnější byla kůže z norka (tepelně, vzhledem i historicky). Pro tyto účely by stačila i ta americká mrcha. Zabíjet evropského by byl hnus :? Ale nevím zda se dají norci koupit někde jako samostatné vyčiněné kožky.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Pěkný =D> , no jestli jim tenkrát nevadilo to narovnávání, aby netrčely kolmo od hlavy, je to velmi pravděpodobný způsob nošení, ale nemáš jich nějak moc? V hrobových nálezech je obvyklejší počet 1 - 3 na jedné straně :wink:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

rab píše:Pěkný =D> , no jestli jim tenkrát nevadilo to narovnávání, aby netrčely kolmo od hlavy, je to velmi pravděpodobný způsob nošení, ale nemáš jich nějak moc? V hrobových nálezech je obvyklejší počet 1 - 3 na jedné straně :wink:
však je to jen o jednu víc než běžný průměr :wink: navíc když má stříbrné a skleněné perly se stříbrnou lunicí, ten bronz už asi takový problém není :wink:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Srozumitelné to je, ale spíše neobhájitelné. Přeci jen existují dúkazy o tom, že to bylo propíchnutou jednou.
Pokud to má trčet od těla, tak ať to trčí - mě se to tak nejvíc líbí. :mrgreen:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Mně se zdá ten "špendlíkový" způsob jako dobré řešení :idea: , u textilních čelenek by to mohlo fungovat a i vypadat dobře. Oni ty důkazy skoro žádné nejsou, vlastně jen již výše publikovaný obrázek o záušnicích v kousku kůže, což nemusí být směrodatné a určitě existovaly i jiné varianty.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

To už bych si dovedl spíše představit našité záušnice na čelence. Ale máš recht, že asi těch způsobů bylo více. Ovšem našel se dosud jen jeden :c)
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Mě tohle řešení záušnic přijde i o hodně praktičtější než nějaké našívání na látkové pruhy...