Při ornitologickém kurzu nám říkali že lepší maso má labuť. A teď si nepamatuji, zda labuť nahradila na slavnostních stolech páva pro jeho nedostatek, nebo tomu bylo naopak :c(
Trajan wrote:Dobře promiň, zeptám se jinak.
Nevíte, zda-li se používal nějaký druh králíka na vlnu jako dnes angorský králík?
Na VM byl nalezen mohér - což je myslím angorská koza, ale králík je blbost. Předně to není domestikované zvíře (nevybavuji si speciálně kostní nálezy) a takto šlechtěné tipuji na max 18. století, spíše později.
Jen poznámka ad koza - v kostních nálezech se víceméně nerozlišuje ovce a koza.
Mléko se bralo možná i od klisen a bylo to jistě dáno i dojivostí (a periodou dojivosti). To že byla dojivost velmi malá je ovšem vysoce pravděpodobné.
I dnes jsou jen masná plemena, ale něco by jsi z nich asi vymačkal.
z osteologických nálzů jasně vyplývá, že hovězíhoi dobytka bylo dalece víc, než "ovcokoz" takže spíš bych bych uvažoval o tom, že používanější bylo kravské mléko - nhledě na to, že kráva ti nadojí víc než ovcokoza
Dojilo se obojí - jak kravské tak ovčím nebo kozí mléko a ostatně využívalo se to už tehdy na výrobu sýra, tvarohu, másla apod.
Dobytek byl hlavně o něco menší než dnes - v kohoutku tak 100-120cm a měl samozřejmě nižší dojivost, nicméně tak jako ostatně skoro všechno se využíval kompletně - dával mléko, maso, kůži, rohovinu a avyužíval se samozřejmě i v tahu, ale pro tah se hodí spíše voli než krávy. Kastrování dobytka je doloženo už v raném středověku.