Odívání, šití a tkaní

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Viktorie, ClaryAldringen

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nepoužívaly. Přesněji řečeno někde se už v 15.st. objevují směsi bavlny se lnem, ale u nás (a počítám stejně tak u vás) je zavádění bavlny až mnohem mladší záležitost a nějaké její masivnější rozšíření je až tak záležitost 18-19.st.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No zrovna na anglického lučištníka to podle mně nebude v pohodě ani omylem - Anglie byla proslulá právě výrobou sukna, resp. asi nejkvalitnější vlnou v Evropě. Nejkvalitnější sukna se sice vyráběla na kontinentě (vlámská, fríská sukna) ale z anglické vlny. Také soukenictví tam patřilo k dost významným anglickým zájmům. Vlna je odolná, teplá (hřeje i vlhká), kdežto bavlněné tkaniny byly v té době přece jen vzácným importem, navíc jsou bavlněné tkaniny choulostivější. Podle mně nosit jako lučištník bavlněný oděv je podobný noncens jako hedvábí - nejsem si ani jistý kolik se tak mohlo bavlny do Anglie dostávat. Prostě na to zapomeň a dělej to tak jak se to dělat má - vlna, len, kůže.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Wothan : anglie sice byla proslulá vlnařským průmyslem, ta proslulost ale vznikla později až 16. století, kdy tradiční zemědělství nahradio pěstování ovcí ve velkém, což v konečném důsledku vedlo také ústupu lukostřelby, protože z pasáka dobrého lukostřelce neuděláš...(jak tak pěkně píše biskup Latimer"

Každopádně je správně vlna a len....
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To jo, ale o dovozu vlny pro vlámské tkalcovny víme už z vrcholného středověku stejně jako o importu hotových suken zpátky do Anglie.
Mrkvoslav

Příspěvek od Mrkvoslav »

Vlamik: Nemám sice doklady o tom, že by se v Anglii nepoužívala Wothanem zmiňovaná bavlněná směs, ale zrovna u anglického lukostřelce bych to viděl na vlnu-vlnu a zas jen vlnu...

A neodpustím si poznámku, pokud ze zjištění, že se bavlna nepoužívala u nás, přepokládáš, že na anglického lučištníka je to v pohodě, považuju to za neskutečný ojeb...
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

v Dejinach techniky se pise, ze bavlna byla znama u nas jiz od 14. stoleti..pokud me pamet neklame, ale tusim, ze je to i v jinych knihach (cimz neobhajuju anglana v bavlne!! jen obecne do placu)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ověřoval jsem to a je to pravda. Věděl jsem že se tu už ve středověku občas objevovaly směsi lnu s bavlnou, ale nevěděl jsem že toho bylo trochu víc než jsem si původně myslel.

Jmenovaný pramen dokládá barcheníky už k roku 1384. Barchán, barchet, parchán (nebo taky mušelín, pomezin, bukasin aj.) - je směs bavlny se lnem a vlnou. Dějiny k tomu praví že ještě po celé 15.st. to bylo poměrně vzácné a že ve 14.st. i později se to k nám hlavně dováželo - z Turecka. Nicméně hledal jsem k tomu dál a zjistil to co už tu bylo řečeno - k masovému využívání bavlny začalo docházet až od 18.st. s rozšířením průmyslu. Do té doby to bylo vedle produkce vlněných a lněných tkanin spíše okrajové řemeslo. Navíc je barchet směs, nepodařilo se mi zjistit jestli se používaly i tkaniny z čisté bavlny.
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

že Vam do toho pořád rýpu (znova opakuju, že neobhajuju bavlnu u anglicana - vojaka!!) tak jsem se kochala plody mistni knihovny a nasla jsem v Medieval France, An Encyclopedia, 1995 zminku o tom, že díky křížovým výpravám je ve Francii v 12. stol spolu s jinými novými materiály poprve použita bavlna. Ostatně se také udavá, že gotické kabatce se vatovaly bavlnou (tedy ovsem ne tkaninou :-D)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

V souvislosti s Křížovými výpravami jsem našel dokonce poznámku o tom že na sebe vojáci věšeli pytlíky vycpávané bavlnou jako ochranu proti lukostřelcům a jinému obtížnému bodavému arabskému hmyzu. Jenže bavlna na blízkém východě je tak nějak samozřejmost. Mimochodem císařský řím využíval bavlněné oděvy běžně.
catany
Nováček
Nováček

Příspěvek od catany »

no taky netvrdim, ze bavlna byla v Evrope ve stredoveku bezny material. :lol:

jen jsem tak pro zajimavost dodavala, kdy to pry bylo prvne pouzito ve Francii ve stredoveku, coz neznamena, ze to bylo normalni.

Jo, a dalsi publikace (medieval fabrications) pro zmenu spekuluje o tom, ze na sochach na fr. chramech z 12. stol (jak jsou tam ty krasne priklady bliautu z jemnych latek) jsou pouzity i tiraz.

Ale celou dobu je rec o nejvyssich slechticich, nikoliv beznych lidech.