Pro kovové lemy hovoří fakt že máme doloženy zbytky obvodového kování z některých kruhových štítů. Některé výjevy ukazují nýtky - je sice možné nýty pronýtovat i kůži, ale kovové nýty bychom asi čekali spíše u kovového lemu.
Proti hovoří barva lemů - v drtivé většině jsou tyto lemy barvené, v kontrastu s plochou štítu. Barva na kovu v raném středověku by asi byla nemalý problém. Proti tomu ale lze zase namítat, že může jít o stilizaci a iluminátor prostě použil dobře vypadající barvy. To by dále podpořil fakt že barevné jsou běžně i středové puklice a ty bych nepodezíral z toho že jsou kožené. I když by samozřejmě bylo možné je potáhnout kůží. Další argument proti jsou chybějící nálezy kování mandlvých štítů což ale bylo skutečně dáno tím že se v této době štíty už do hrobů neukládaly a byl to spotřebák. Pokud se štít zničil, použilo se kování znovu. Mám nejasný pcit že nějaké fragmenty kování se i u tohoto štítu našly, taky mám dojem že jsem narazil i na kovová madla, ale nejsem to schopný dohledat. Ty
Ospreye jsou v tomhle dost kategorické, ale nějaké detaily k nálezům jsme tam taky nenašel.
Takže asi tak - zase jednou o něčem víme že toho moc nevíme