Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

tausování

Příspěvek od Kain »

Mám dotaz. Používalo se u nás tausování ve tvaru teček/koleček? Našlo se u nás? Bylo k nám dováženo na franckých mečích (kde doložené je a které se dovážely)? Nebo nic z toho?
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Pohan: Velkomoravské meče jako takové se vyznačovali tím, že byly zbraní spíš sečnou než bodnu(dle Galušky). Mají širší čepel - to je docela znatelné. Vyznačují se také typickým tvarem hrušek(doporučuju Enciklopedii slovanské archeologie) a záštit. Nevím odkud si, ale v Uherském Hradišti v muzeu jsou momentálně vystavené dva VM meče. Jeden je ten Bártův damask a pak je tam ještě jedna rekonstrukce, na které jde krásně vidět, jak ty čepele měli široké. Původ obou mečů je Staré Město.

No a jinak doporučuju číst :biggrin: :biggrin: :biggrin:
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Nu, jestli myslíš zbraně tak si nic nevybavuji. Jediné co je tauzováno (kromě jiného) tečkami a co jsem (narychlo) našel je kování řemení, in Archeologie knížecího sídla, Lutovský/Michálek str. 157 a barevná příloha.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Děkuju, to je dobrá zpráva, protože je to nález od nás :-)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

No, jak se to vezme; šperky a "funkční doplňky" jsou imho trochu jiná třída než zbraně :mrgreen:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

V nedávno vydaném Středočeském vlastivědném sborníku sv. 23/2005 (vydává Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy) je velmi zajímavý článek Jiřího Košty nazvaný Přehled vývoje mečů karolinského typu, v němž naleznete mnohé, o čem se tu diskutuje (včetně výzdoby mečů). Vřele doporučuji a dávám k dispozici v pdf:
http://www.volny.cz/arches-straz/sbornik-mece.pdf
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

děkuji Begbiemu, to je přesně co potřebuju. Z čeho jsou ty obrázky seker?

Sidney
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Prosímtě Rabe, odkud je ten obrázek?

Kamarád chtěl vyrábět ranně středověkou šavli, tak jsem trochu pátral po internetu a našel jsem nějaké originály maďarských šavlí, ale takovej šikovnej obrázek zavěšení ne.

Tady je odkaz na ty šavle - http://www.hermann-historica.de/auktion ... t48_1.txt

Sidney[/url]
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

jak píše:Pokud vím tak primárním znakem šavle je asymetrická rukojeť a jednosečná čepel.Ale musím podotknout že šavli z raného stř. jsem viděl pouze v knížce "Hroby českých knížat"a jílec byl taky v knížce"Velká morava"-takže o tvaru čepele nevím nic.Ale podle typologie polských šavlí je jako nejstarší typ označována "orimonka"-prohnutý jílec a hlavice stejného průměru jako rukojeť,čepel typu kilidž,údajně to má být typ šavle kterou používaly už kočovníci v obdobý stěhování národů,ale já osobně jsem nejstarší našel v 15stol.
Ta přímá čepel na rabovo obr.podle mě neznamená že není jednosečná.Míra toho prohnutí šavle je různá a asi to dost záleželo na požadavku majitele(pozdější palaš je taky považován za druh šavle i když má přímou čepel)

Ovšem vikingský meč s prohnutou rukojetí??
Připojuji se k definici že šavle je jednosečná zbraň bez hlavice, bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost záštity. Jak jsem tak serfoval po šavlích nabyl jsem dojmu, že první šavle /našel jsem nejstarší z 8. st./ byly rovné, chazarské šavle z 9. st. byly taky rovný /aspoň ty co jsem viděl/, a teprve později se začaly "ohýbat".
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Sidney: Obrázek je z jedné knihy Z. Čilinské, teď nevím z které, musel bych to zase hledat, je toho moc... Ale nic dalšího, kromě hrobových nálezových situací a popisů v němčině, už tam není, takže by ti asi k ničemu nebyla... Pokud bys tenhle obrázek potřeboval v lepší kvalitě, můžu ti jej poslat na mail.