Morrigna - tak jsem to pročetl, a máš tam pár zajímavých věcí. Opravdu by to chtělo ty fotečky. Jen k tomu břečtanu (nasypala 2 lžičky čeho? Asi bych tipl skalici...)
Bonemina - jo holt konopí je konopí Asi to chce experimentovat. Ovšem na druhou stranu, proč barvit konopí? Čistě konopné plátno neseženeš (pokud ano, tak poraď) a barvit provazy asi nemá ten pravý efekt???
Ne, k plátnu jsem se zatím nedostala, ale mám poměrně velké klubko motouzu, na kterém si trénuju tkanice. No a když už se s tím piplám, tak chci natrénovat víc věcí najednou
Výsledek barvení lněného plátna ořechovými šlupkami:
Je to přesně podle Begbieho návodu viz výše v tomto tématu, pro ilustraci jsem přiložil pruh cibulový. Šlupky jsem (v rukavicích!) nakrájel na tenké plátky, po asi hodině vaření jsem je ještě propasíroval.
Ten kousek vlevo je plátno původně přírodně šedivé, pruhy vpravo jsou z bílého. Výsledná barva táhne trochu do šediva.
Protože mi ještě zbyla skoro celá taška šlupek, zkusím je zamrazit
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kamarád chemik mi od nich z laboratože přinesl dvě zkumavky s něčím, co by podle něj měl být kamenec, ale není si jistý. Jedno z toho je (NH4)2 SO4 a to druhé NH4 Al (SO4)2. To první je jemnější a to druhé hrubší,able jinak mezi tím není od pohledu zásadní rozdíl. Rozumíte někdo téhle chemii líp?
No já nevím, ale kamenec prodávají v každé normální drogerii - IMHO netřeba řešit chemické vzorce Nicméně Wikipedia je mocná: http://en.wikipedia.org/wiki/Alum - podle tam uvedeného vzorce tipuji že b) je správně.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...