Samozdřejmě to nelze brát jako dogma. Záleží na kvalitě, tloušťce, údržbě, namáhání a tak. Ta kůže se Ti nerozpadne na kousky, ale velice rychle ztrácí pevnost. Dalo by se říci, že zteří.
Pokud Ti kamaše pořád drží, buď rád.
Moje leginy po deseti letech provozu v zimně v létě jsou tak do půli lýtek hodně špatné. Tam ta kůže trpí nejvíc. Třeba na stehnech je to ještě v pohodě.
Odívání
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
CHEYENNE: Solenice bledne az do svetle seda taky, aspon na leginach jsem to videl. Mozna te to tim, ze se neustale machaji v rose a pod. a nasledne susi, ale casem proste zesvetla.
MYSAK: v horkem caji rozhodne ne!!! Tu kuzi bys uplne znicil.
Jinak, ja se pro sve prvni kozene leginy rozhodl pouzit solenici prave z duvodu ceny. Nechce se mi investovat ctyrnasobnou cenu do neceho co se teprve ucim a pravdepodobne za dva-tri roky v lese uplne znicim. Snazil jsem se je napatinovat cajem, aby uplne nesvitily a jsem spokojen.
MYSAK: v horkem caji rozhodne ne!!! Tu kuzi bys uplne znicil.
Jinak, ja se pro sve prvni kozene leginy rozhodl pouzit solenici prave z duvodu ceny. Nechce se mi investovat ctyrnasobnou cenu do neceho co se teprve ucim a pravdepodobne za dva-tri roky v lese uplne znicim. Snazil jsem se je napatinovat cajem, aby uplne nesvitily a jsem spokojen.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Pokud se týká skutečně potisku, pak je to mladší záležitost, viz například toto (z našeho kraje):
Čili do r. 1800 nic moc - ale třeba mě někdo opraví (nebo doplní).
Ale na druhou stranu zcela určitě existovaly látky s vetkanými proužky, asi jako je náš kanafas. Složitější vzory a kombinace barev jsou zcela jistě mladší a připustil bych je pro dobu po občanské válce. Modrotisk (a to mohou být i kytičky) bych bral i pro tu první polovinu 19. století.Historie textilní výroby na Královedvorsku sahá daleko do 16. století. Z tohoto období pocházejí první zmínky o existenci cechu soukenického, tkalcovského a barvířského ve Dvoře Králové nad Labem. Není přesně známo, kdy se barvíři začali zabývat i potiskováním, ale první zachovaná vzorkovnice cechmistra Václava Kroupy pochází z roku 1827. První strojní textilní tiskárna byla založena Vilémem Schleinem v roce 1874.
Čili do r. 1800 nic moc - ale třeba mě někdo opraví (nebo doplní).
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
Takže ještě doplním sám sebe:
V 18. století se začala rozšiřovat technika barvení látek s tzv. rezervačním tiskem ("modrotisk"). Na naškrobené plátno se dřevěnými formami
nanáší rezerva (pap), směs kaolínu a arabské gumy. Forma byla čtvercová deska o délce strany 20 až 30 cm, složená ze dvou částí. Spodní díl s vyřezaným vzorem býval vyroben z tvrdého, většinou hruškového dřeva, horní část s držadlem pak z měkkého dřeva. Zaschnuté plátno se několikrát ponoří do studené barvicí lázně tzv. kýpy, připravené z indiga, vápna, zelené skalice a jiných příměsí, pak se vytáhne a nechá se pověšený na vzduchu. (Indigo je bezbarvá šťáva obsažená v pletivu rostlin indigofera z východní Indie, která se ve styku s kyslíkem zbarvuje na modro. )
Nejčastěji byl potisk bílomodrý. Zhotovoval se ale též vícebarevný tisk. K modré přibyly barvy žlutá, oranžová, zelená a červená.
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
něco málo se dá najít v článku "Barvení a tištění látek v 18.století" na http://irokezove.unas.cz/ v sekci "Oblečení"
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
je samozřejmé, že lovci chodili v "pracovním" oděvu - tj. nejčastěji nějaké lněné jednobarevné košili a na "módní výstřelky" jako indické vzory, bavlněné látky, apod. moc nedali, jelikož jim to nejspíše nepřineslo žádný užitek a bylo to poměrně drahé.....peggy píše:No, není to v rozporu, ale na druhé starně si nemyslím, že by třeba lovci v 18. stol. v Americe používali moc indické vzory
každopádně ten článek ukazuje, že existuje více možností než jedna. Kdysi mi někdo nutil, že jediná stylová košile pro 18.století je bílá lněná. Pro bělochy té doby to tak asi i je, ale dnes už vím, že síla obchodu byla taková, že když si indoši poručili bleděmodrou s červenýma puntíkama, tak se běloši sakramentsky snažili jim jí za jejich zboží dodat....peggy píše:Zdá se mi to tam trochu vytržené ze souvislosti
-
- Stálý přispěvatel
...a ti dovezli to, po čem byla momentálně poptávka.... tj. pro lovce apod. levnou bílou lněnou látku.... pro bohaté lidi s vyšším postavením právě třeba ty indické látky.... a pro indiány to co se těm kterým momentálně líbilo a mohli to zaplatitSpiciMedved píše:Ono asi hlavně šlo o to, kterou látku zrovna obchodníci dovezli.