MYSAK: nevim, jaky byl ten wapiti, ale kdyz jsem sit hodne tvrdou jelenici (asi napulvycinena), jednoduse jsem ji navlhcil a ona zmekla.
COSSACK: myslim, ze solenice je mezi lidma jeste hodne, prece jen dostupnost a cena...
Z te trihranne kozesnicke jehly jsem si udelal i sidlo. Je az neprijemne ostra
Střihy: Pokud si nejste jistí jestli střih sedí na vaše míry, jednoduše můžete udělat pokusný model s nějakého odpadu(prostěradlo ap.). Na tom pak popouštíte, vypasováváte, střiháte, nadstavujete, jak je libo. Až to bude podle vašich představ, prostě ten pokusný model rozhodíte a zkopírujete na drahocený matroš, okolo kterého jste předtím týden chodili po špičkách.
COSSACK:to už mě taky napadlo,ale je to pro mě ztráta času to dělat takhle...prostě je pro mě jednodušší,když mi to někdo naměří a rozkreslí a zbytek už bych zvládnul(možná)
VITOUS:wapiti je o něco silnější než normální jelenice,ale abych se přiznal tak to namočení mě vůbec nenapadlo
Jinak pokud nejde přímo o složité krejšovské střihy,jako třeba na uniformách, tak se většinou vyplatí dělat všechno dost volné, zejména pro nás, co rosteme do šířky ))
A třeba MM věci tak jdou dělat dost dobře, je to stylové a funkční
Jo, prostěradlo kdy by ho trapper vzal že já to rvu rovnou + - a pak to dodělávám na těle.
Se střihy je ještě jeden problém - většinou umějí jen novodobé a tak na to bacha. Např. sedla nepadají v úvahu atd.!
Joe:Tak naštěstí moje švadlena ví jak to nastříhnout....a hlavně vždycky,když něco chci tak jí to přinesu na obrázku a ona to podle toho udělá
Prostě nejlepší je,rozkreslit to co člověk chce ušít a pak to dát tý švadleně a ještě si vyjasnit nějaký detaily.Tak jsem to dělal zezačátku taky
Ad mozkovka x solnice: solnice se šije opravdu DOST špatně, ty tříhranný jehly opravdu pomájají, jak tu někdo psal, ale ne zas tak moc. Taky se časem tupí, je však možné je nabrousit.
U mozkovky propichování záleží na tom, jak moc do měkka je vydělaná. Velmi měkká mozkovka se propichuje asi jako prostěladlo nebo i lépe, ovšem tužší mozkovku může být někdy horší propíchnout než tu solnici. Obecně se ale mozkovka šije mnohem snadněji než chemie.
Co se týče rozšíření mozkovek: u trapperů téměř nulové, u indiánů je to lepší, ale i tam bych poměr chemikálie vs mozkovka odhadoval na 10/1 nebo i více ve prospěch chemie, samozřejmě. Téměř nikdo už neví, že jsou různé druhy mozkovek, dělané různými způsoby činění a škrábání, přičemž ve staré době indiáni používali určité kůže zpracované určitým způsobem na určité oblačení nebo věci. Na haleny a legíny se používal vidloroh nebo jelenec nebo ovce tlustorohá, většinou škrábané za mokra. Wapiti se na Pláních téměř nepoužíval, protože je tlustý a má slabá vlákna. Sem tam se ale používal na pláště. Naprosto ideální na oblečení je ovce tlustorohá a pak vidloroh. U nás se těmto kůžím velmi co do struktury a velikosti i kvality podobá koza. Na oblečení je proti koze jelen něco jako 3 jakost. Taky je koza samozřejmě dražší.
Sil jsem si leginy ze solenice a abych trosku ziskal barvu, vymachal jsem je v silnem caji. Krom toho ze uz tolik nesviti, ziskaly dokonce prijemnejsi vlastnosti, uz to neni takova ta "zvykacka" co se ruzne natahuje a taky je prijemnejsi na povrchu, nelepi se tolik na telo.