Templáři

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rodgir de Maille »

No Templářů v zemi koruny České bylo docela dost, jen ovšem nebyli tak výrazní - neměli tu tolik majetků jako například Johanité, a tak tu byli trošku v jejich stínu. Ale majetků bylo poměrně dost, známé jsou Čejkovice (templářské sklepy), obec Rakvice, a nedaleký Templštejn - asi nejznámější hrad, (u nás na Moravě) a ještě jakýsi hrad jehož poloha není známa, dále to byli majetky v Praze, Jako nynější kostel Sv. Vavřince a další, v Praze je po nich pojmenovaná i ulice "Templářská". Jinak jsou známy asi dvě komendy, tomu celému tu prý šéfoval komtur Ekko, který měl v opatrovnictví provincii Čech, Moravy a Rakouska. Ovšem ve srovnání s majetky jaké měli v okolní Evropě a ve Francii je to nesrovnatelné.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

z těch majetků by se ještě něco našlo, teď mne napadá jen Mor. Krumlov, většinou to ted jsou jen malé vesničky....jinak si dohledej literaturu (odbor.časopisy) od Dr. Libora Jana z FF MU, který se těmto věcem věnuje. Nebo mu napsat....
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

V Liliové ulici na Starém městě :lol: Zabil prý řádového bratra a byl sťat.
Last edited by Ronšperk on Wed 05. Oct, 2005 13:46, edited 1 time in total.
Honor supra Vitam! Image
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Jo serafe nebo někdo jiný. Mohli by jste mě vlastně osvětlit. Kdo nebo spíše co byl(o) či znamenalo to slovo Bafo(u)met? Zatím jsem na něj nikde nenašel vysvětlení.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Muhammad >> Mohamed >> Mahomet >> Bafomet. Jasné?

Občas dokonce člověk narazí v tisku na adjektivum "machometánský" :evil:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Jiskra

Post by Jiskra »

Já jsem tedy narazila na to, že Bafomet je modla/symbol -kozlí hlava vepsaná do pentagramu na jedne noze
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Nicméně základem jména je zkreslená představa o Prorokovi, transportovaná do Evropy během kruciát a postupně přetavená do podoby ďábla či démona (zvláště během tureckého ohrožení v 16. století). Ten řetězec je zhruba tento: odsuzující křesťanské spisy a kázání >> alchymistické spisky >> okultní spisky >> dnešní neookultismus.
Na tom trvám dokud mi někdo neukáže slovo Bafomet, vepsané do textu datovaného před rok 622 (rok hidžry) :mrgreen:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Ještě existuje jeden názor. Totiž že slovo bafomet vzniklo uměle při vyslíchání příslušníků řádu Filipem IV. Pokud tomu tak bylo mohlo se jednat úplně klidně o bolestivou agónii projevenou hlasem jednoho z bratří. Inkvizice se chytala všeho. Ale jak říkám je to teorie.
Honor supra Vitam! Image
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

To JARWIKS: Ano, je to "Tajemství a hříchy rytířů templářského řádu"

Jinak ke slovu Bafomet, všichni máte částečně pravdu, Bafomet je vlastně skomolenina Mohameda - proroka, tak ho hanlivě nazývali křižáci. A právě při "výslechu" (na mučidlech) vypověděl jeden servient že se templáři tajně klaněli modle - Bafometovi. Věděl totiž že islám zakazuje zobrazování lidských postav nebo obličejů, ale ta údajná modla, kterou si vymyslel král Filip nebo jeho nohsled Nogaret, byla prý "hlava s vousem" a to je rozpor. tak se vlastně omylem dostal do výslechových spisů údaj o Bafometovi, bo servient který tak vypověděl, byl znalý poměrů palestiny a islámu a pravděpodobně tak vypověděl schválně, nakrmil tak vlka inkvizitora a ovce zůstala celá.. Později, mnohem později zobrazili satanisté jako Bfometa kozla v pentagramu, ale to je omyl jako ostatně u satanistů mnoho jiných, například obrácený kříž.. Tolik o "hlavě" Bafometa, Jinak jediná hlava kterou komise našla byla HLAVA číslo ... (nemůžu si teď vzpomenout) a to ještě byla hlava ženy a byl to vlastně relikviář.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Chtěl jsem se optat,
ve stanovách řádu jsem našel zajímavou věc,
Templář nikdy nesmí stratit řádový prapor, pod přísným trestem.
Je to vlastně korouhev řádu (?) no ale pak mě napadlo, ta byla přece na kopí ne? No a to ce často zlomilo při prvním kontaktu s nepřítelem. (Teda s ohledem na taktiku boje). Jak to teda potom děla? To s tím nebojoval?

Pak ještě otázka, měli sedlo nebo postroj koně nějak upravené k tomu aby to kopí nemuseli držet v ruce? Nikde jsem nic takového nanašel, ale nutně to muselo být. Nemáte někdo nějakou ikonografii?