Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Vlamik: Na střenku by se dala použít hovězí holení kost. V rovné části může být síla stěny i 1,5 cm. To by bylo snad na střenku dostatečné.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

to je ta cast co drzis v ruce, respektive to cim je to tvoreny - rukoväť, držadlo
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Včera jsem dodělal svůj první kostěný hřeben. Rozměry 105 x 45 mm, materiál hovězí kost, složený z 5-ti destiček. Nýty měděné, pr. 3 mm. Je trochu patinovaný tuhou z tužky, aby nesvítil novotou. Protože mám holou hlavu, funkci jsem vyzkoušel na ženě - češe :mrgreen:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Několik zkušeností: destičky a obecně rovinu vyrobíte překvapivě snadno: uděláte si alespoň jeden rovný kousek plochy, pomocí klihu (nebo disperzního lepidla na papír) si za něj kost přilepíte k prkénku ze dřeva a uděláte velkou rovinu z jedné strany. Pak prkénko i s přilepenými obrobky dáte do vody a necháte lepidlo rozmočit. Znovu přilepíte, uděláte rovinu na druhé straně.
Obrábění pomocí hrubé rašple - nemá cenu pižlat se s nějakým malým pilníčkem. Finální úprava plátno a jemný písek (nebo šmirgl :twisted: )
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

Tak ten se ti opravdu povedl... =D>

Myšák
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Skláním se před tebou velký umělče =D>
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

No tak hoši, nerozplývejte se, berte to jako inspiraci pro svoje vlastní pokusničení :twisted:

On zase není nějak extra povedený - destičky jsou moc tenké (takže už je jeden zub přilepen epoxydem, některé zuby se podivně kroutí), navíc se jejich tloušťka nesnižuje směrem od držadla. Drážky jsou občas hodně klikaté. Zašpičatění jednotlivých zubů (které má na funkci překvapivě obrovský vliv) bych chtěl ještě doladit. No a taky chybí nějaká výzdoba, aspoň kolečka :)

Ale díky tréningu jsem během dvou hodin v neděli vyrobil základ dalšího - stačí už jen prořezat zuby :cry:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Obrázek

Jen tak pro další inspiraci, letošní nález. Jde o germánský hřeben z přelomu 4 a 5 st. s omegovitou rukojetí. Místo naleziště tzv. Zlechovský hřeben. (Jinak je to od nás z Archeoskanzenu). Doufám že jsem to nespletl, nebo mě archeologové zabijí 8-[
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

To vás tam tak špatně krmí, že jste ho museli takhle vokousat? :mrgreen:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ne, jsou ryté různými kružidly. Pak jsou drážky vyplněné směsí sazí/popela s kapkou oleje a celé je to znovu přeleštěné takže vyčerněná zůstala jen drážka. Pokud se ti s tím nechce dělat takhle, dá se to dělat i tuší - zkoušel jsem to.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To jsem dělal jako střenky nožů - ale na téhle fotce je to trochu jako vzorník. Všechny ty jednoduché motivy jsou doložené ze slovanského prostředí a všechny jsou dělané kružidly.