Cineni kuzi(Jak na to?)

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

I tak ten návod byl špatně, když jsi to dělala jak píšeš. A taky proč by byl dobře, že? Když se majitel stránek živí obchodováním, mimo jiné s jelenicí.
Činění jelenice je docela fuška i pro chlapa. O hovězině ani nemluvím.
Jediné co Ti můžu poradit: V Solnici je fabrika na činění kůží. Pošli kůži tam, jestli Ti to vyčiní průmyslově.
Záleží taky na tom, jak jsi to oškrábala. Třeba jestli na chlupové straně zůstal epiderm. Možná bude i lepší si tam zajet a domluvit se osobně.
maky

Post by maky »

Tak dekuju. Do Solnice to nemam daleko. Zkusim to. :idea: Mam tam vzit tu zkazenou? Udelaji s ni jeste neco? Nebo si mam sehnat novou?
A oskrabana je dukladne. To jediny je na tom docela dobry. Dala jsem ji totiz do vapna a to vzalo chlupy moc dobre. Ale urcite to nemelo vliv na dalsi vycineni. Vzdyt prumyslove to taky tak odstranuji.
Zatim moc dekuju
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

maky wrote:Dala jsem ji totiz do vapna a to vzalo chlupy moc dobre. Ale urcite to nemelo vliv na dalsi vycineni. Vzdyt prumyslove to taky tak odstranuji.
Tak to tedy mělo a velký
a) průmoslově nečiní mozkem
b) pokud odstraníš chlup vápnem, tak nemůžeš mluvit o důkladném oškrábání. Pouze jsi odchlupila. Tedy zůstal ti tam epiderm a to je pro mozkové činění trochu problém.
Podle toho jak to popisuješ, se vsadím o co chceš, že tu kůži jsi neměla ještě úplně suchou, když jsi ji začala udit! 8)

Klidně pošli do Solnice, hovězinu tam dělají. Například Black má takový hovezinový plášť. Bude to vypadat jako jelenice (jen poněkud obrovská) a asi ti to i seříznou na stejnou tloušťku (což u jelenice nedělají). Jo jen ta kůže nebude moc LH 8-[ Jako surovka to bude lepší, aneb parfleše se hodí vždycky.

Pokud by jsi se do toho chtěla pustit přesto znova a chtěla použít tu samou kožku, tak krom rozmočení musíš opravdu opět vařit mozeček a opět potírat.... :-({|=

Co se návodů týče, tak na corralových stránkách se připravuje zveřejnění: VYDĚLÁVÁNÍ KŮŽÍ MOZKEM LAKOTSKÝM ZPŮSOBEM krok za krokem podle Larry Belitze, přeložil Petr Řezáč.
Kdy to ale bude ti poví spíše Ave. :wink:
maky

Post by maky »

b) pokud odstraníš chlup vápnem, tak nemůžeš mluvit o důkladném oškrábání. Pouze jsi odchlupila. Tedy zůstal ti tam epiderm a to je pro mozkové činění trochu problém.

Tak to je jediný, co jsem udlala dobre, protoze tu kuzi jsem oskrábala "zvonkem" pri parení stetin prasete.

Podle toho jak to popisuješ, se vsadím o co chceš, že tu kůži jsi neměla ještě úplně suchou, když jsi ji začala udit! 8)
Kdyz jsem ji nechala uschnout, tak mi uplne ztvrdla a pochybuji o tom, ze by se nad kourem zmekcila. Takze pak jsem to zkusila po oschnuti dat jeste vlacne nad kour a vysledek byl uplne stejny.

Pokud by jsi se do toho chtěla pustit přesto znova a chtěla použít tu samou kožku, tak krom rozmočení musíš opravdu opět vařit mozeček a opět potírat....
Rada bych vedela, v jakem mnozstvi vody se mozek vari. Ma se po uvareni nejak zredit?

Dekuji :wink:
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

maky wrote:
Kdyz jsem ji nechala uschnout, tak mi uplne ztvrdla a pochybuji o tom, ze by se nad kourem zmekcila. Takze pak jsem to zkusila po oschnuti dat jeste vlacne nad kour a vysledek byl uplne stejny.
Tak to je stejné jako když ji necháš udit mokrou. Uzením ji nezměkčíš. :twisted: Uzením zajistíš aby ti useň, která už je jednou vyčiněná, opět neztvrdla po náhodném namočení!
Tvůj problém je tedy v tom, že jsi místo činění (valchování) kůži nechala uschnout a ztvrdnout. Valchovat musíš pořád a pořád a i když se ti zdá, že je vše hotovo, tak ještě chvíli, protože kůže sice může být na povrchu suchá, ale uvnitř ne! Takže znovu valchovat, valchovat, valchovat!!!
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

K množsví se ti vyjádří spíše cossack. Má rozhodně větší zkušenosti než já. :wink: Já tam dávám vždy co nejvíc a pak ještě trochu. Ale jsou pak velké zbytky. :wink:
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Uf. Tak ještě jednou.
Hovězí kůže je v domácích podmínkách NEVYČINITELNÁ. Komu se to opravdu povede(a mozkem) tak je koželužnický bůh a je třeba ho nosit na rukou.
Pokud se kůže namočí do vápna a pak oškrábe "zvonkem" zůstane tam epidermis. Je to vrstva která kůži zpevňuje.U rawhide je důležitá. U hlazenky je to ta hladká vrstva na líci.
Pokud chci epidermis odstranit musí se kůže oškrábat ostrou škrabkou.
U činění jelenice mozkem je ve většině případů epidermis nežádoucí neboť drží vlhkost. Pokud chci jelenici na nějaké spec. věci nechám tam epiderm, ale za cenu několikanásobně větší práce.
Pokud bych to měl vysvětlovat ještě podrobněji, bylo by to tak na hodinu psaní. Nejlepší bude, pokud chceč činit nějakou kůži mozkem, počkat si až vyjde článek na www.indiancorral.cz. Ten článek znám a vím, že je to psáno podrobně. Včera jsem přemýšlel, že ho uveřejním tady, ale když Mokohtavenotaxe avízuje, že je v přípravě tak nepolezu Awemu do zelí.
Taky je vhodné začínat třeba u srnky. Ta se dá valchovat i u televize na koleně. Většinou se alespoň trochu povede a člověka to povzbudí k další práci.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Jo aha, ještě to množství mozku. Na větší jelenici dávám tak asi co se vejde do spojených dlaní. Mozek do kůže vetřu a nechám ji přes noc ve vodě co se v ní mozek vařil.
maky

Post by maky »

Dekuju moc.Ja to vyzkousim
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

maky wrote:Dekuju moc.Ja to vyzkousim
Na té krávě? Image :twisted:
maky

Post by maky »

Nejdrive zkusim kralika. Ten je rozhodne mensi a slabsi. :lol: