Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Jistě vodové barvy jsou řekněme jemnější. Z vlastní skušenosti ale vím, že když takovouto barvou namaluješ useň, nemusíš se nějakého rozpouštění bát. Tedy pokud je ta useň dostatečně savá (a nerozhodneš se v takovém oblečení přeplavat La Manche :wink:). Například jelenice. Pokud jde o nějakou hlazenku (hovězina, vepřovice, ale dělá se takhle i kozinka), tak se samozřejmě barvivo nenasákne dovnitř a jakýkoliv déšť jí smyje. Viděl jsem ale i hovězinu vyčiněnou stejným spůsobem jakým se běžně dělají jelenice, na tu by vodová barva také bez problémů fungovala.
Pokud jde o štít potažený surovkou, tak na ten pouze "temperu" - ale nikdy se tím nedocílí efektu akrylátových (a jiných) barev! K fixaci žloutkové barvy bohaťě postačuje ten žloutek. Po zaschnutí se už rozhodně nesmeje. V našem prostředí (mezi indoši), se ale malované věci ze surovky také ještě zvlášť fixují. To je ale z trochu jiných důvodů.
1) aby se ochránili negativní (nenamalované) plochy
2) aby výrobek dostal charakteristický vzhled. Používáme jednak slabý klihový roztok, případně kaktusovou šťávu (ta ovšem moc pro Ran.S. není).
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

A ještě mně napadla jedna věc. Jak tady již padlo kupují tady někteří syrovinu z Bydžova (viz článek na fóru). Takto opracovaná kůže ale nemá odstraněnou epidermis a tak je i na surové kůži vidět pigmentové zbarvení. V takovém případě nemůžete nechávat v ornamentu negativní plochy. Ten ornament by vám to rozbilo.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Ani tak nebude ta barva tak jasná. Lesklá samozřejmě, ale to udělá i ten žloutek.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

A co pigment+lněný olej...? To vajíčko se do toho dá ještě přimíchat, trochu to zředí...

Jinak, někde jsem to psal, potřebuju nějakej recept na barvu na mandlák (podklad surovka), teda barvy dvě: bílou a červenou, musí to být barva dobře krycí, bo ten epidermis atd.. a asi budu prvně dělat bílou jako podklad a na ni červenou. Co ten lněnej olej, je to OH,OK?
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Jo ještě, jaký jsou tak průměrný rozměry mandláku z 11.-12.Stol.?
Jen jestli jsem si to nechal udělat správně... [-o<
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mezi 100-150cm - je to dost individuální - záleží na požadavku majitele, jeho rozměrech a typu mandláku (oblé, s rovnou horní hranou aj.).
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Zbytek dřevěného štítu z Gross Radenu (9. - 10. stol.)
Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ano, to je ta dřevěná "puklice" ale celé je to takové zvláštní, nevím moc co si o tom myslet tak jsme to třeba na WB zatím vynechal a přidal tam tu zmínku až teď v upgradu. Ale měl jsem jen hodně nekvalitní vyobrazení - mohl bych použít tohle? (podobně jako ty čluny) a čistě náhodou, fotky nejsou?
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Ono je to spojováno s tou kultovní stavbou, byl nalezen kousek od ní, snad jako atribut místního božstva, tzn. mohla to být jen jakási neplnohodnotná náhražka. Navíc průměr je cca 30 cm...
Fotku nemám a ani nevím, jestli je tenhle artefakt vůbec vystaven v expozici, neb když jsem v Gross Radenu před dvěma roky byl, ta nová muzejní budova nebyla otevřená. A v publikaci (Schuldt, E.: Gross Raden - Ein slawischer Tempelort des 9./10. Jh. in Mecklenburg. Berlin 1985), odkud je tenhle obrázek (mimochodem přetištěný také v Encyklopedii slovanských bohů a mýtů od Profantových - Libri 2000) fotografie není... Určitě kresbu můžeš použít, s uvedením toho pramene.
Ale napadá mě, že někteří v GR také byli (Skjaldborg) - nemá někdo fotky z expozice?
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Tak jsem našel jednu fotku, ale moc toho vidět není (z knížky E. Schuldt - Der Eintausendjährige Tempelort Gross Raden, 1989)

Obrázek