Ten kvas mavaju aj u nas. Tusim to tu niekto robi.
http://www.tml.sk/bi.html
Nápoje
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 1814
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
Boza
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 950
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Medu bylo dost, ale ty malý mrchy ho hrozně bránějPampalíny píše: Medu bylo podle mě relativně dost. Všude lesy, málo lidí... A kdo by jedl med, když ho můžeš vykvasit? Ale hlavní nápoj muselo být pivo. Obilí bylo skutečně nadbytek (v době míru a úrody). Dokonce jsem někde četl, že se voda skoro nepila. Např. studniční voda nebyla považována za zdravou (vzhledem k středověké hygieně se jim ani nedivím). Napaka ovoce moc nebylo.
Koukal jsem narychlo ráno do Ostoje ale nic moc jsem zatím nenašel.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 1814
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Jo, jo včelaři jsou bestie, deš si pro kousek medu a už tě honěj s vidlemaBozha píše:Medu bylo dost, ale ty malý mrchy ho hrozně bráněj![]()
Většina včelstev byla v umělých brtích v lese (označeno značkou brtníka). Jsou dochovány tresty za vykradení brtě, ale samozřejmě ne pro ranný středověk. Takže med se sbíral tam a vykuřovalo se stejně jako dnes, s určitým návykem to těm lidem moc problémů asi nedělalo.
Ty priority bych nepodceňoval, chlast je chlast :c)
-
zoone
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 587
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Med je med... Ale takova medovina to je něco
Ja bych taky nepodceňoval alkoholuchtivost našich předků... Po kom jsme to asi zdědili
Jo a ještě k tym kvasinkám... V té době určitě neměli pěstěné kmeny kvasinek... A i tak jsem se setkal z medovinou, ktera měla 16% alkoholu. A to je moc i na ušlechtilé kultury. To musím vědět, když su pokračovaltel vinařské tradice
Jinak je údajně nejlepší přidat roztok vody z medem do rozkvašené vinné šťávy (burčáku). Je to čisté a přírodní. Navíc ti to zajistí dost kvasnic na rozjezd. Ale pozor. Toho burčáku nesmíš dát moc.
Ja bych taky nepodceňoval alkoholuchtivost našich předků... Po kom jsme to asi zdědili
Jo a ještě k tym kvasinkám... V té době určitě neměli pěstěné kmeny kvasinek... A i tak jsem se setkal z medovinou, ktera měla 16% alkoholu. A to je moc i na ušlechtilé kultury. To musím vědět, když su pokračovaltel vinařské tradice
Jinak je údajně nejlepší přidat roztok vody z medem do rozkvašené vinné šťávy (burčáku). Je to čisté a přírodní. Navíc ti to zajistí dost kvasnic na rozjezd. Ale pozor. Toho burčáku nesmíš dát moc.
-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 613
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
e) zamrazování - ozázka je, nakolik je to LH pro ranný středověk :c) a zda raději neudělat kolonu a pak si to namíchat :c) Že bych totiž zrovna měl pít ten kvas...
nevím ale teď mě napadla. Ty keramické čutory co máme repliky... co takhle nalít v zimě do nich a potom vrazit do ledu... samozřejmě jen trochu, aby neruply. Možem to zkusit a uvidíme co z teho bude.
nevím ale teď mě napadla. Ty keramické čutory co máme repliky... co takhle nalít v zimě do nich a potom vrazit do ledu... samozřejmě jen trochu, aby neruply. Možem to zkusit a uvidíme co z teho bude.
-
Boza
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 950
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Nu, při exkurzi do sklepa jsem zjistil že to není knížka o pivu, ale o chlebu (holt chleba jako chlebaBozha píše:Ad pivo: děda byl celý život pivovarnický sládek, bohužel před rokem zemřel. Ale mám ve sklepním skladu knížku o pivě, zkusím se po ní podívat.
Takže nezapomeňte skovávat tvrdý žitný chleba...Zároveň se (na Rusi) v každé domácnosti černý chléb používal k přípravě osvěžujícího a sytícího nápoje, chlebového kvasu. Chlebový kvas pro svou výživnost byl nazýván také tekutým chlebem. Už od pradávných dob byl připravován po celé zemi v tak hojné míře, že byl přímo označen za národní nápoj.
Tento slovanský, nebo též ruský kvas, příjemně nasládlé chuti a plné vůně, velice osvěžující a zároveň posilující, byl připravován v několika druzích. Obyčejně z vody, žitné mouky a ze stejných dílů ječného a žitného sladu. Pak po mírném zahřátí se přidával kvásek a směs se nechala zakvasit. Jiný ruský kvas se připravoval ve velkém hrnci, ve kterém se přivedlo do varu asi 25 litrů vody, do které se přidalo 400g žitné mouky, 400g žitného sladu a 800g tence nakrájeného žitného chleba. Po převaření se nechal ustát a vychladlý se přečerpal do jiné nádoby, kam se přidalo 600g cukru a kousek kvasnic. Když se cukr a kvasnice rozpustily, kvas se slil do lahví a za 3 až 4 dny ho bylo možno pít. Chudší lidé svůj kvas dělali pouze z krajíců žitného chleba, které nechali ve vodě rozpustit a zakvasit. V každé domácnosti bývala nádoba, ve které se takový kvas připravoval a kde každá spotřeba byla ihned doplňována chlebem a vodou. To byl takzvaný hnědý kvas. Bledý kvas, který obsahoval hodně kyseliny uhličité a proto také hojně pěnil, byl nazýván obilným šampaňským.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 1814
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
Bozha - super, sice když se ti v krku vzpříčí kůrka při pití
Samozřejmě si dělám prdel. Bylo by zajímavé, kdyby se na takový kvas používaly speciální nádoby, protože pak by se dalo přehrabat ve VM keramice a třeba by se nějaká paralela našla (tedy pokud už to někdo nenašel a já už jen plácám nesmysly).
Jinak todle už je alespoň návod, někdy bych to i zkusil.
Procenta - myslím, že moderní kvasinky zvládnou něco přes 16. Historické to určitě není, já tím jen myslel to, že ne každa 15ti procentní medovina musí být šmejd. (Jde jen o to zvýšit rezistenci vůči alkoholu a oddálit tak smrt alkoholových kvasinek).
Ledování. Čistě teoreticky si myslím, že větší efekt dosáhneš u nádoby se širokým hrdlem! Nějaké vědro např.
Jinak todle už je alespoň návod, někdy bych to i zkusil.
Procenta - myslím, že moderní kvasinky zvládnou něco přes 16. Historické to určitě není, já tím jen myslel to, že ne každa 15ti procentní medovina musí být šmejd. (Jde jen o to zvýšit rezistenci vůči alkoholu a oddálit tak smrt alkoholových kvasinek).
Ledování. Čistě teoreticky si myslím, že větší efekt dosáhneš u nádoby se širokým hrdlem! Nějaké vědro např.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 5440
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00
-
zoone
- Stálý přispěvatel

- Příspěvky: 587
- Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00