bitva Malešov

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

cert
Nováček
Nováček

Post by cert »

Jakub:Jsem z Prahy, mrkni na ceskyserm - Zahrada pozemských rozkoší, to je takový šermířský klub, kde funguju. Jestli to časově vyjde rád se zastavím i u Vás, ne že bych byl nějaký expert, ale jestli budete chtít tak pokecáme :twisted:
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

v posledním příspěvku už čerte narážíš na obecnější záležitosti....u napoleonik i třicítka je, mám takový dojem, delší uvědomnělá tradice, stejně tak i u některých měst. slavností. Další věcí je existence nějakého zázemí, apod., což třeba je při konání akcí v "rozestavěném" prostředí (wothanburg, malešov. tvrz,...) další koplikace v navození co nejautentičtější situace, o chronickém nedostatku lidí se snad ani netřeba zmiňovat....
cert
Nováček
Nováček

Post by cert »

Ale pak už se dostáváme k tomu co popisuje Rab, když mu předělávali Tuležim na Řeporu. Prostě oživlou historii si já představuji jako vykouslej kus světa z daný doby a v jakési časové bublině přenesenej do dneška. Jsem asi moc náročnej. Vím, že je to obtížný. A proto nemám ambice to dělat.
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Tak...jsem rád, že se to všechno vysvětlilo.
Já jsem vždycky naší učitelce společenských věd říkal, že v komunikaci non-verbum jsou a budou potíže. Díky Čerte za podrobný seznam návrhů na vylepšení akcí. To je to, co se mělo objevit už v prvním přízpěvku.
Takže teď jsem zase v klidu. zatím čůůůůůs :-k
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

S hraním mám problém i já u té brnířiny (jinak mně je v zásadě šumák budu-li usazen do věže (pokud to nebude za trest a bez klíčů) nebo před ní :wink: Ale vysvětlování některých principů bez použití moderní terminologie mi dělá krapet problémy a ne vždy by se to muselo setkat s úspěchem u lidí, kteří po vás skutečně chtějí relevantní informaci, ne jen divadelní iluzi (třeba kdybych při nejčastějším dotazu na váhy/míry zbroje či kroužků převáděl SI jednotky na středověké, bylo by to asi docela zábavné, ale moc informační by to nejspíš nebylo i když se to provést bezpochyby dá) a takových problémů mám při práci vícero - třeba často ani nevím jak se některé nástroje původně jmenovaly, zvláště ty u kterých známe jen jejich otisk na výrobku a zbytek je spekulace apod. Mimo to jsem u dílny často sám (nebo tam zase z jiných důvodů nejsem vůbec jako na WB) - kdyby tam bylo celé osazení - tj. mistr, tovaryš, učedník (pro raný středověk spíš rozumějte postavení než konkrétní cechovní terminologii) dalo by se hrát řemeslo mnohem lépe - lecos bych mohl "vysvětlovat" učedníku nebo tovaryši apod. Bez toho mi chybí reakce, kterou mi přihlížející divák neposkytuje.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

To jsem si tedy početl... :wink:
Na Malešově jsem nebyl, ale z toho co se tu píše bych vám navrhnul ještě takové malé zlepšení. Jako divák či návštěvník mám rád když mne někdo vtáhne do hry:
Postavte k bráně stráž! Ať každému odebéře (ať už účinkujícímu či nikoli) vše plastové v ruce a na hlavu (případně) nasadí LH pokrývku hlavy - nějaký jednoduchý plátěný, lněný čepec, nebo tak něco. Ať má návštěvník alespoň malý pocit, že taky účinkuje a vy zabijete dvě mouchy jednou ranou.
Místo informačních cedulí u vchodu mohou i stráže, nebo někdo někdo u nich, rozdávat jeden leták o tvrzi a tom co v ní najdou a kde, kdo je jaký řemeslník etc. etc. Stráže nemusí jenom stát, ale mohou se lidí vyptávat co v tvrzi chtějí (trochu je lustrovat)........ zkrátka si hrát i s divákem a podělit se s ním i o tu radost z historie, nedělat jen živé obrazy, těch má současný člověk mnoho v televizi a když příjde k vám tak hledá něco jiného.

:?
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Také mám podobnou vizi, ale je zatím málo lidí, kteří by byli ochotni takovouto činost provozovat. Pak, tomto případě, by se mi líbíla specializace jednotlivých účastníků akce na určenou věc/činost...připomělo mi to tak trochu character sheety, které si korouhevníci zadali a dodnes mají problémy se jimy řídit a doplňovat je. A je to kvůli tomu, že mají sami doma dost práce a ještě k tomu OHařina...
Ale není tomu tak jenom v Korouhvi, je tomu tak u většiny lidí, kteří se do OH z touto vervou angažují.
Bude trvat hodně dlouho než se najde někdo, kdo bude ochoten si najít všechna práva, pravomoce a povinnosti hlídky z 2.pol.15.stol. aby to navodilo lidem tu zprávnou atmosféru.

V každém případě s tvým názorem sympatizuji, ale jak říkám -všechno chce svůj čas.
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Ptal jsem se Jaroslava Koláře z Bravusu, jaký je jeho názor na letošní Malešovskou akci.
Hlavní problémy jsou prý:
-málý počet účastníků
-chce to větší rozlohu pozemku (lidé se rádi procházejí dlouhými a zaplněnými uličkami)
Radim Vaňousek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radim Vaňousek »

Možná, že se tu Kolda objeví a řekne k tomu něco víc.
Mrkvoslav

Post by Mrkvoslav »

Čert:
My si taky oživlou historii v její ideální podobě představujeme jako výřez z tehdejší doby, ale to vyřezávání jde je velice těžko a pomalu. Je škoda, žes nebyl na minulých Malešovech, abys mohl porovnat rozdíl a taky je škoda, že ses nezdržel déle, abys poznal, že mnoho z věcí, které jsi doporučoval na akci bylo, i když určitě ne v takovém rozsahu jaká jsi očekával...

Mokohtavenotaxe:
Stráže si tam minimálně jednou s návštěvníky pokecaly, a to, když je po dobytí tvrze a zrušení jarmarku vyháněly :badgrin: Každopádně mírná lustrace je docela dobrý nápad.

Brodeckej řezník:
Malý počet účastníků a větší rozloha pozemku jsou dvě věci, které se trochu vylučují. Pokud bylo málo lidí, kteří by byli schopni zaplnit odsavadní prostor, není třeba ho zvětšovat - a hlavně není kam. Takže to bych fakt neřešil. Myslím, že připomínky se týkaly spíš náplně akce a jejího provedení...