Nápoje

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Nápoje

Příspěvek od Boza »

http://www.mujweb.cz/veda/gy-chemie/medovina.htm

Kdybych se nebál metanolu, zkusil bych v zimě (nebo v ledničce) vyrobit alkohol vymražováním kvasu (z ovoce, chleba atd.), jako v Rusku, ale bojím se :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

No já vyrobil medovinu víceméně náhodně. Dostali jsme od babičky velmi starý med a on začínal kvasit, tak jsem ho jen trochu zředil a vyšlo to. Teď dělám medovinu tím nejstarším možným způsobem. Med-voda kilo na litr a půl. Nově přidávám trochu vinných kvasinek, aby hned na začátku nevznikl medový ocet :). Je to tak dobré, že se to dá pít na žízeň. Což na druhou stranu u alkoholu je i nevýhoda :lol:.
Honor supra Vitam! Obrázek
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Ronsperk: ta tvoje medovina musi byt hodně sladká... Bude tam takove mnozstvi zbytkoveho cukru, ze s toho musi pekne bolet hlava :wink:

Od znalců medoviny jsem byl poučen, že dobrá medovina nesmí být sladká, neměla by být cítit po medu, měla by být lahodné chuti a něměla by mít žádnou chuťovou ani jinou vadu... :badgrin:

Ja osobně můžu dooručit medovinu Elisu. Vyrábí ji pan Hromčík v Nivnici... Na skanzenu se z ní stalo jedno z nejoblíbenějších pitiv... Jen dodám, že už dvakrát vyhrála košt medovin, který u nás pořádáme... Jinak je dnes velice těžké narazit v obchodě na medovinu, která by byla vyráběná tradičně kvašením. Spousta lidí to šidí alkoholem...
Jedno dobré doporučení. Pokud má medovina v obchodě víc, jak 12% alkoholu, nejedná se o pravou medovinu :badgrin:

Bozha: vymražování se nemusíš bát třeba u vína... Já osobně jsem vymražování zkoušel a vyšel mi z toho docela zajímavý nápoj... Byla to taková hodně sladká a poměrně na alkohol bohatá hustá tekutina. A bylo to docela dobre :wink: No a z toho zmrzlého vyšel docela dobrý vinný střik...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Jak se vymražuje?
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Vezmes nejakou nadobu a das do ni vino (nebo nejaky jiny kvaseny napoj obsahujici alkohol). Me se osvedcila dvoulitrova petka. Nesmiš ji naplnit úplně a taky musíš počítat s rozpínáním... Pak to vrazíš na nějakou dobu do mražáku a až voda zmrzne stačí slét zbylou kapalinu. Doporučuju tomu trochu pomoct narušením ledu. Zase to ale nesmíš zmrazit na moc nízkou teplotu... Tekutý dusík by to asi nerozešlo :) Ta kapalina obsahuje hlavně špatně mrznoucí látky (ckerný roztok, alkohol) a taky nějakou vodu...
Pak už stačí jen konzumovat v rozumné míře :lol:
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Neskoušeli jste tu někdo vařit domácí pivo? My se na to chystáme a sháníme k tomu co nejvíc materiálů... Zatím se nám nejvíc zamlouvá recept na egyptské pivo.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Sice nevím, jestli se to nemohlo vlézt pod sekci pochutiny, ale budiž...

a) medovina by měla být chuťově jak už píše zoone - kvašená a neupravená má sladkokyselou chuť (jde i o poměr ředění zda 1:2 nebo 1:3; 1:4)

b) 12% není už úplně pravda, nové kultury kvasinek zvládnou i víc (Ale obecně platí, že domácí medoviny jsou OK (ze sklípků) - nesmí po nich bolet hlava :-)

c) dělat medovinu není špatné ani těžké, ale pokud jako by odebíráte 100-150 litrů ročně, tak už se vyplatí mít dvorního dodavatele :roll:

d) spíše mi přijde zajímavá ta výroba piva. Přes zimu to chci pozjišťovat a na jaro vyrobit varnu (pocházím z pivovarské rodiny, tak mám alespoň částečnou kvalifikaci :c)

e) zamrazování - ozázka je, nakolik je to LH pro ranný středověk :c) a zda raději neudělat kolonu a pak si to namíchat :c) Že bych totiž zrovna měl pít ten kvas...

f) metyl - taková laická doporučení: Nedávej do kvasu pecky. Na kratičkou dobu přiveď výsledný materiál na vyšší teplotu (za míchání) v hrnci. Metyl má nižší teplotu varu a vysublimuje dříve než ti začne prchat etyl. S tím, že o část alkoholu jistě přijdeš (přesnou teplotu zkusím zjistit).
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Nu, destilace je otázkou, protože podle mých chabých znalostí nebyla z období ranného středověku taková kolona (resp. alembik) v naší zájmové oblasti nalezena. Podle Wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Distilled_beverage) se jedná sice o starou technologii, ale v Evropě se objevila dost pozdě, pravděpodobně v souvislosti s kruciátami.

Ad pivo: děda byl celý život pivovarnický sládek, bohužel před rokem zemřel. Ale mám ve sklepním skladu knížku o pivě, zkusím se po ní podívat.

Že existovaly krčmy víme určitě např. z Břetislavových statut (1039), ale dovolil bych si rozlišovat mezi hradským centrem a "venkovem". Skoro si tipuju že na "venkově" se obyčejný člověk k chlastu nedostal co byl rok dlouhý, protože měl jiné starosti. A když, tak to byly spíš ovocné kvasy z jakýchkoliv cukernatých plodů - šup s nimi do hrnce, po čase přefiltrovat přes kus plátna a hurá na to, v zimě možná to vymražování. Nějak si nedokážu představit že zemědělec nasbírá 10 kilo medu a pak doma dělá medovinu. Obecně potíž je že takovéhle postupy jsou po hmotné stránce nezjistitelné, takže můžeme vycházet maximálně z analogií. Ale jestli někdo víte něco dalšího, šup s tím sem.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Bozha - myslel jsem jako, že pokud máš strach z ledovaného alkoholu, ale chceš ho mít na akci, tak že si to můžeš namíchat. Jinak destilace v evropě myslím až od 13 století, takže má smůlu i Wothan :mrgreen:

Medu bylo podle mě relativně dost. Všude lesy, málo lidí... A kdo by jedl med, když ho můžeš vykvasit? Ale hlavní nápoj muselo být pivo. Obilí bylo skutečně nadbytek (v době míru a úrody). Dokonce jsem někde četl, že se voda skoro nepila. Např. studniční voda nebyla považována za zdravou (vzhledem k středověké hygieně se jim ani nedivím). Napaka ovoce moc nebylo. Většina současných ovocných dřevin tu buď nebyla, nebo se vyskytovaly poměrně slabé úrody.

K tomu pivu - pokud na to nespěcháte, tak přes tu zimu všechny podklady zjistím a nachystám. Už jsme pivo několikrát vařili a brácha má na to VŠ takže něco málo o tom vím. Otázka je spíše historický postup a taky kdo bude ty teplé blivajzy pít. :-&

Samostatnou otázkou zůstává použití chmele. Pro VM není prokázán, ale někteří badatelé jeho použití předpokládají. Každopádně pivo bylo nápojem chudých, takže se s různými bylinkami muselo poměrně hodně exprimentovat.

Jinak na akce doporučuji slovanský kvas - večer tu hodím odkaz. Vozí ho z Ukrainy (ach zlatá otčina, že Rabe A Wothane :mrgreen: ) a je velmi dobrý chuťově. Když to přelijete do jiných nádob, tak máte košer pití a ještě to splní hygienické předpisy... :wink:
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

S tím běžným občanem bych až tak nesouhlasil... To by jsme naše předky podceňovali. Minimálně při určitých příležitostech (pohřeb, svatba, různé slavnosti) "tekl alkohol proudem". Tuším, že i nějaký cestovatel si něco takového poznamenal, ale na to nemám hlavu...

S tím dvorním dodavatelam medoviny přímo od zdroje je to pravda... Taky už jednoho máme :wink:

Ten kvas vypadá zajímavě. Já jsem to pil zatím jen v Rusku, ale jestli se to dováží, tak by mě to fakt zajímalo... :biggrin:

My asi vyskoušíme přes zimu udělat to egyptské pivo. Kdyžtak dám vědět, kolik dní jsme ztrávili na záchodě :lol: :lol: :lol: