Na jaře jsem se začal věnovat keramice obtáčené na pomalém kruhu (tedy technologie bezvýhradně využívaná min. do 2. pol. 14. stol.). Suroviny jako hlínu a ostřivo si beru z místních zdrojů v okolí mého domu. Pálím dřevem, zkoušel jsem i dřevěné uhlí a celkově experimentuju s možnostmi dvoukomorové vertikální pece. Mám za sebou 20 výpalů a podařilo se mi doladit střep do úplné dobovky. Mám za sebou i několikeré testy nasákavosti a nelze to vůbec s běžnou produkcí "replik" srovnat. Nejčastěji pálím oxidačně, ale redukce a zakuřování taky jdou bez problémů. Mám pocit, že druhý takový keramik v republice není
Tak a trochu ukázek práce:
Nádoby právě vyndané z pece s popílkem:
Hrnec z Melic:
Grap z Opavy:
a jeho úspěšné testování při vaření:
pohár a miniaturní nádobka 14. stol. po vytažení z pece:
Džbán z Hodonína:
no a moje značka, kterou najdete na dně
