Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Právě jsem v knize Oliver Wiswell narazil na větičku, která se mi díky své trefnosti moc zalíbila - "A takhle to chodí s lovci a vojáky a zbraněmi na světě odjakživa: na každých sto mužů, kteří přísahají, že ta a ta puška je nejlepší na světě, najdete vždycky jinou stovku mužů, kteří odpřísáhnou, že ta je právě nejhorší." :lol:
Lehce vytržené z kontextu, ale nemohl jsem si odpustit se o to moudro s vámi podělit :lol:

Apropó, která je podle vás ta nejlepčejší? :-k
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Vlastně jsi již naznačil ve svém příspěvku, že tato otázka je nesmyslná :wink: Kor u nás, protože rozsah doby je od roku 1700 do roku 1892 !!! Čili zadovky na náboje rozhodně budou technicky lepší ež muškety, jenže pokud budeš dělat starou dobu, tak přijít s opakovačkou by znamenalo být za blba :)
Navíc zbraně u nás určuje i co kdo dělá. Pro Francouzskou marínu to bude fusila a pro Rangera zase Besina :wink: Krom toho jde o dobu, kdy každá zbraň byla vyráběna ručně, čili i když se jednalo o jeden typ, tak i tak šlo pokaždé o originál. To, co se dneska nabízí je velmi pravděpodobně jen zlomek zbraní, které se tam vyskytovali.
Nebo jinak, záleží na co se ptáš! Zde o typ zbraně, a nebo o zbraň jako takovou.
Joe M.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Moooc krásnej citát, to by se mělo tesat do kamene ! :wink:

Mimochodem, platí to zcela obecně o čemkoli - takoví jsme :lol:

Ještě bych si dovolil malou parafrázi jiným úslovím:

"Každé zboží má svého kupce."
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

FOTKY Z LIŠOVA :

Od Valdy (SSK Mikulov):

http://www.sskmikulov.com/foto/zavody_l ... index.html

Pár mých (hlavně ještě před závodem):

http://album.olympus.cz/PhotoGallery/Pu ... lbum=63179
Peggy, Trappers´Corral
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:Vlastně jsi již naznačil ve svém příspěvku, že tato otázka je nesmyslná :wink: Kor u nás, protože rozsah doby je od roku 1700 do roku 1892 !!!
Samozřejmě, že ta otázka je nesmyslná, jen jsem to tu chtěl malinko rozproudit....
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:Pro Francouzskou marínu to bude fusila a pro Rangera zase Besina :wink:
Zrovna rangeři asi Brown Bess za nejlepší pušku nepovažovali. Možná, že právě oni v okamžiku kdy ji vyfasovali vynalezli disciplínu "házení flintou do žita." :wink:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

No ti naši na ni nenechají dopustit :)
Joe M.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Proč myslíš, že by neměli považovat BB za dobrou? Mezi hladkými to byla zaručená kvalita, robustní a spolehlivá zbraň. BTW okopírovaná z osvědčeného a dlouhým vývojem prošlého vzoru, že.
S civilními drážkovanými puškami nelze srovnávat.
Peggy, Trappers´Corral
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Fusila není mušketa :o
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:Fusila není mušketa :o
Už od včerejšího večera jsem se snažil najít jasnou definici fusily, ale nikde jsem nic nenašel. V termínech označujících pušky, bych řekl, že u nás panuje malinko zmatek. V angličtině je označují přesněji, což má své výhody, ale o to hůře se mi to překládá :( .

Jinak když se řekne fusila, představím si nějakou lehčí loveckou pušku, zatímco pod pojmem mušketa se mi vybaví nějaké těžké vojenské "dělo" ve stylu Brown Bess. Ale to je jen moje (možná mylná) představa.