Kroužkové kapuce vs. komplety

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: Kroužkové kapuce vs. komplety

Post by Czernozub »

:lol:

Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ono by to chtělo znát taky kontext toho výjevu a důvod proč jsou některé postavy zřejmě záměrně zobrazené bez přilby aj. V bitevních scénách z 12.st. si takový výjev snad ani nevybavuji, z 13.st. až počátku 14.st. hned několik, ale bojovníci bez přilby jsou nejčastěji mrtví (Maciejowská bible třeba), nebo sice mají na sobě zbroj, ale přímo aktivně v bitvě nebojují - vraždí neviňátka, krále, popravují, postávají někde jako stráž apod. Takže máš někde konkrétní výjev?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Czernozub »

http://www.hastings1066.com/pics/tap26.jpg
Tapisérie, jezdec úplně v pravo.
Image

Tohle je výjev z roku 1256, ale odkud nevím. Viděl jsem jich víc, ale já vůl to neukládal, tak zkusím ještě dohledat.

Tady ještě ze 14. století: http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 2610_n.jpg

Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

U té výšivky to bude zřejmě něco jiného. U těch výjevů z 13.st. jsou tady hezky vidět tzv. náprsenkové (oddělené) kapuce. Taky je docela dobře vidět jak moc to jako ochrana pomáhalo, tak bych se tím zcela pragmaticky řídil :badgrin:

Ale vážně - pořád si myslím, že většina bojovníků v kapucích bývá mrtvá a protože sečné rány jsou často na hlavě, může jít o stylizaci autora. Ohledně toho zbytku nevím - je fakt že během 13.st. a 14.st. se holé kapuce objevují častěji i když je znám (s výjimkou těch mrtvých a raněných) víc z nebitevních scén. U výjevů ze 14.st. by se dalo uvažovat, že jde o bojovníky, kteří se po prvním střetu zbavili těžkého kbelce a dál bojovali buď v malé lebce nebo kroužkové kapuce na silně vycpaném batwatu. Odkládat normanku nemá moc smysl - s výjimkou maskových neomezuje výhled, není těžká a neomezuje dýchání. Hrncovka naopak už ano. Je tedy možné, že se část bojovníků přilby po prvním střetu zbavila a dál bojovala jen v kapuce. Na druhou stranu by asi museli mít vyřešen nějaký závěs jako později kbelce, protože zahodit takhle cenný kus výzbroje (přinejmenším na koni) by si asi nedovolili. Tyhle kapuce - přinejmenším část z nich - jsou tzv. "náprsenkové" - tedy zřejmě oddělené od zbroje. Mohly by tedy také být konstruované i jako odolnější, více vycpané nebo možná i podšité než klasické shrnovací kápě, protože je bylo možné snáze sundat přes hlavu celé jako přilbu. Na tom výjevu jsou vidět dva druhy stylizovaného vyobrazení zbroje a já upřímě nevím jak je vykládat - buď můžeme ty tečky vykládat jako faléry nebo jako pletivo a ty druhé jako pletivo nebo jako pletence (falérky/lamely kladené naplocho). Oboje bude čirá spekulace, ale čistě hypoteticky - pokud by někdo udělal kapuci z těch "pletenců" (jinak jsou tam i kapuce toho druhého typu) - byla by to velmi odolná ochrana hlavy - připomínala by například starší lamelové přilby nebo mladší orientální přilby (a netvrdím že to s nimi má něco společného, spíše technologicky).

Technicky by tahle debata asi měla být ve vrcholném středověku, protože výjevů z románského období s komplety ještě není mnoho a těch bez přileb je relativně málo - většina je až ze 13-14.st. a souvisí tedy i s jiným typem přileb. Tím neříkám že se nedá debatovat tady, ale že by se k tomu tam mohlo asi vyjádřit víc lidí z VS a připojit svůj pohled a názor.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
kraki
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by kraki »

Ahoj, asi mě (a poprávu) "pokoušete", dík absenci netu doma se ale nemůžu dopátrat nabídky samostatných kroužků a nýtků z Indie a jejich ceny na kila. V různých netových kavárnách apod. jsem sice projel zdejší i jiné odkazy na brníře, buďto jsem se ale blbě koukal, nebo nevím, průšvih je v časových limitech... Celé kusy (např. kuklu) kupovat nechci, raději si to vyrábím sobě samému na míru (na výrobu vlastních kroužků ovšem nemám podmínky). Můžete mi, prosím, dohodit nějaký použitelný link ? Díky a ještě jednou se omlouvám za OT.
Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
wolf
Site Admin
Site Admin

Post by wolf »

http://www.lorica.cz/zbroje-sklad.html - poslední položky na stránce.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
kraki
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by kraki »

Díky, moc jsi mi pomohl :)
Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.