Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Hlad

Příspěvek od Hlad »

Vitouš: mi to nedá a tak pořád přemýšlím, kde mohou ušetřit tolik času... ? Asi se budu muset podívat, jak to ládují... Jestli prach, a kuli s flastrem, tak by ten rozdíl neměl být tak velký... (při vhodně zvoleném flastru a velikosti střely pro rifli).
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

HLAD: zajedno maji kartridze takze neodmeruji odmerku prachu a za druhe on tu kuli zasune nabijakem jednim tahem, zatimco ja musim tu kuli zarazit nabijakem aspon tak 3x-4x
Hlad

Příspěvek od Hlad »

No, kartidge pro loveckou flintu nejsou košer, to je pravda... Ale já jsem schopen nabít kuli s flastrem jedním tahem, aspon Pensylvánku.... Odměřování prachu lze urychlit prachovnicí s dávkovačem, i když budu za vepřožrouta... :-) No, bude to chtít poměřit se v "boji" :-D
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Ja tu prvni a druhou taky jen zasunu, ale pak uz musim na dva a pak na tri tahy
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Vitouš: Málo mažeš ;-)
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

VITOUS: tebe jsem nepoučoval :D , ale Hlada :) Jo, máš pravdu.

HALAD: bacha na zaměňování vojska s lovci, což se u nás mám pocit dost děje. Přesněji, tím že inklinují k obému, tak jim to asi splívá a strácejí schopnost rozlišení.
Např.historicky se lovci k armádě moc nehrnuli. Pokud tam byli, tak jen z donucení :) Navíc, u Mountain Manů rozhodně ve vojsku nebyl z prvu nikdo. Později nevylučuji, ale nikde se o tom nezmiňují. Výjimkou jsou ale někteří buržousti, jako zakladatel Aschley - byl generál ve výslužbě atd.

Pensilvánka nebyla vyvinuta jako zbraň pro armádu, ale vyloženě pro civilní sektor, tj. osadníky a lovce. Nejde tedy o vojenskou zbraň. Z toho plyne, že i ozačení "Lovecká puška" je zcela OK.
Jinak v otázce vývoje z tebou souhlasím. Já dokonce věřím teorii, že ti první puškaři byli Češi :D Jen jsem upozornil, že Amíci v tom sami nemají jasno a že krom toho, že má původ v Německé lovecké pušce jsou i jiné teorie :D .

Jo, mám na hrbu 1 srnce a zopár kachen :wink: ale z dědkovi pušky - né z ládovačky. Je mi ale jasné, na co narážíš a máš pravdu!
Ale právě proto mne překvapilo tvrzení, že mušketa byla u mnoha lovců populárnější než ryfle :? Asi to byla síla zviku a asi stím uměli střílet :wink:
Joe M.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

No tak se taky přidám :D
Nevím, jestli jste slyšeli (asi ano) o kategorii loveckých zbraní zvaných FOWLER. To byla hladká lovecká puška, křesadlová, obvykle menší ráže než mušketa. Do češtiny se to často překládá jako "ptáčnice", ale není to úplně správné. Ve skutečnosti to byla velice oblíbená univerzální puška široce rozšířená na venkově. Udržely se prakticky dodnes - to si nevymýšlím !!!!
Střílelo se z nich často broky nebo sekaným olovem, ale také kulí.
Tvarově se podobala právě pesylvánkám. Podobaly se vzdáleně tzv. indiánským puškám, které byly taky hladké.
Docela přemýšlím něco takového si pořídit a zúčastnit se křesadlových klání :wink:
Vůbec bych hladké ručnice nepodceňoval, skutečně měly z hlediska běžného uživatele víc výhod než nectností. Stejně jako křesadla při nástupu perkusů.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

PEGGY: tak hura do toho :-) Strelba z kresadla je uplne o necem jinem nez perkus. Ja, kdyz jsem si jednou vystrelil, uz jsem netouzil po nicem jinem :-) Trvalo to sice par let, ale dockal jsem se.

Mimochodem, zadavame ted do vyroby Francouzske marinacke muskety 1728 (cal. 69) a kazdy dalsi zajemce je vitan, neb se tim srazi cena. Predpokladam, ze do 15.000 by jsme se meli vejit, coz v porovnani s nejakymi 27.000 (zhruba) za ktere se ted prodava Brown Bess od Pedersoliho je velmi slusna cena.
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Joe:Jen upřesnění, já nemyslel, že by se Mountin Meni dávali k vojsku, ale naopak, vysloužilí vojáci, že by se stávali lovci... A to nejen v případě Mountin Manu, ale i dříve.... Moc by mne to nepřekvapilo, protože veterání z válek, jakýchkoliv, mají velký problém se zařadit zpět do civilního života....

Peggy: To ti docela věřím, protože jsem kdysi vlastnil perkusní karabinku s hladkým vývrtem, cca .45 a na 25m jsem s ní nevylez z devítky... A to jsem ještě o střílení černým prachem věděl vlastně prdlačky....

Vitouš: Souhlas, křesadlo je nádhera, teda, když křeše... :-) Ale zatím mě stačí má Pensylvánka. Už je funkční, jen ještě nebyl čas si s ní pořádně zazávodit, nebo spíše příležitost....

Ještě k tomu míření s mušketou... Ono toho moc nenamíříš... Tedy aspon s takovou, jako má Králík, když to nemá žádné mířidla... :mrgreen:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

PEGGY: znám ptáčnice - dědek ji dokonce měl jako dar od knížete Ausperka (kam se poděla by mne velice zajímalo).

HLAD: no právě - první MM byli rekrutováni v SL a určitě nebyli vojáky. Později nevylučuji ba určitě jich tam pár bylo. Nepovažoval bych to ale za obecný jev, jako MM = vysloužilec. Navíc, nemyslím si, že by to mělo nějaký podstatný význam. Všiml jsem si jedné věci a to dost podstatné. Lovci byli od nepaměti svéráznou skupinou a to ne jen v Americe, která se od normálních lidí odlišuje dodnes i způsobem myšlení!!! A na to jsem narážel. Však také, pokud se najímali do armády, tak i tam tvořili svéráznou partu, která byla vždy na štíru s diciplínou, ale měla výsledky v boji. Myslím, že kluci od nás (myslím si že spíše podvědomě než vědomě) také v případě armády inklinují k milicím či Rangers, což je právě coci mezi. Není to vlastně řádná armáda! Ale to odbočuji. Bavili jsme se o puškách. Peggy to tu naťuknul a z jiného úhlu i Ty. Jde o reálný lov. Zabít zvíře je jedna věc a ulovit jiná. Laik možná nechápe, ale je to rozdíl jako prase. Jelikoš jsem se od malička zůčastnil docela dost lovů (běžně mne dědek i strýc od mala brali na čekanou a hony), tak vím, že se střílí relativně z krátké vzdálenosti. Když si to dám do souvislostí, tak i puška s hladkou hlavní může docela dost stačit. Připočítáme-li lepší manipulaci se střelivem, tak popravdě, vidím víc výhod než nevýhod. To mne ale napadlo až na základě té diskuze.
Joe M.