Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

wolf
Site Admin
Site Admin

Re: Brnířina

Post by wolf »

Marek wrote:Nicméně, má nějak přesněji stanovenou teplotu, na kterou je vhodné jej vyžíhat?
Zkus 720 °C.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Nah, normalne je nahrej docervena doma na sporaku a pak nech volne chladnout... proste to zkus...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Marek
Nováček
Nováček

Post by Marek »

Tak jdu zase spamovat se svými pokusy a fotkami :biggrin:
Plynový sporák nemáme, tak jsem zkusil babiččinu propanbutanovou láhev co si na ní vaří kafe na zahradě. Kroužky jsem hřál asi 3 minuty, do červena rozžhavit se mi je ale boužel nepovedlo, vždy žhnul jen malý kousek drátu. Nicméně změkly, teď se při prorážení roztahují fakt hezky :) a nepraskají.
clipboard012.jpg
Jen mi vadí, že na proražení díry tam mám zbytečně dlouhou plošku. Zítra musím vyzkoušet namotat drát před překrytím konců na 9 mm kulatinu místo 10 mm - podle výpočtů by ta ploška potom měla být 1,2 mm dlouhá, stejně, jako je tloušťka drátu - s trochou cviku bych se do toho mohl vejít a mohlo by to být akorát.

A ještě se pochlubím tím, co mi teď tuhne na dvoře - nemám totiž pořádnou kovadlinu a používal jsem kousek železné destičky v rozích provrtaný a natlučený na špalku. To mělo ale chybu v tom, že celkově to bylo moc pružné a lehké a roztloukání kroužků bylo příliš neefektivní.
Tak jsem zkusil betonovou kostku, měla by vážit asi 25 kg a nahoře bude mít malou železnou plošku z nějakého zbytku stavebního profilu:
clipboard012.jpg
Jsem docela zvědavý, jak to dopadne a jestli se nerozbije. Není totiž armovaná, jsou tam jen dvě tyčky co budou jako držadla na nošení. Zítra zkusím napsat jak to dopadlo :) .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jídlo je vše, co má křídla a není letadlo, nebo nohy a není nábytek.

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já používám malou kovadlinku - babku na naklepávání kosy. Dají se ještě sem tam sehnat. Je malá, lehká ale pro tuhle práci bohatě stačí.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Marek
Nováček
Nováček

Post by Marek »

Jo, vím co myslíš. Můj špalek s kouskem železa na tom byl váhově podobně. Mě se jen zdálo, že do té "kostky" musím bušit moc a z toho jsem vydedukoval, že se mi ta energie ztrácí někam do toho špalku. Tak zkusím tohle, jestli to bude lepší.

to Boza: Kdesi hluboko vzadu v příspěvcích máš "placatící kleště". Jak jsem pochopil, dneska už je nepoužíváš... Proč? Zrovna jsem uvažoval, jestli je zkusit vyrobit - má to cenu?
Jídlo je vše, co má křídla a není letadlo, nebo nohy a není nábytek.

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No ta kovadlinka skýtá docela dost velký kus železa, aby to nepružilo - větší sílu jsem nikdy nepotřeboval. Dělám z drátu 0,8mm nebo 1mm a bohatě to stačí.

Já používal na placatění na ploché kroužky takový přípravek ve tvaru jakéhosi pantu, měl jen tu vadu že se zasekával a celkově to bylo zbytečně složité zařízení. Postupem od složitých k jednodužším řešením jsem dospěl k tomu že nejjednodužší bude pořídit ještě jednu babku a do ní zahloubit důlek pro kroužek + razníček jako protikus.

Jinak jsem zkoušel děrovat to zvlášť - každou půlku jako to dělá Boža, ale přijde mi to zbytečně zdlouhavé - moje jehla v kleštích prorazí spolehlivě oba konce přeložené přes sebe naráz. Jen jeden postřech - důlek pro olovo jsem dělal zbytečně velký, takže při děrování se tlakem na kroužek vymačkává a je třeba ho tam zatepávat zpět a jednou za čas dokápnout. Není to problém, když děláte pár set kroužků za akci, ale asi by to byl problém při nějaké velkosériové práci. Uvažuji o tom odstranit to olovo a vyplnit ten prostor mědí. Udělám pak maličký otvor proti jehle, aby nedocházelo k tupení a uvidíme.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Wothan wrote:Postupem od složitých k jednodužším řešením jsem dospěl k tomu že nejjednodužší bude pořídit ještě jednu babku a do ní zahloubit důlek pro kroužek + razníček jako protikus.
Jo, pamatuju jak jsi svého času vynalezl "kostku s dírou" :lol:

Jinak naprosto přesná babka na kosu pochází z Pohanska, asi je to tak šikovný tvar i velikost že se používal už odedávna na drobnější práce. A valná část těch kupovaných je výrobkem kovářských učňů, takže se dá za pár korun vlastně pořídit LH kovaná kovadlinka, jen z ní opálit barvu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ona je to fajn kovadlinka na drobné práce - třeba i na šperkařinu apod.
Bobr de Bobrow
Nováček
Nováček

Post by Bobr de Bobrow »

Na kovadlinku je nejlepší kousek staré kolejnice. stačí 10 cm. Když poprosíš někoho od traťovky (jezdí s takovými malými motorovými vozíky), určitě Ti nějaký sežene.
Zkoušel jsem čočkovitý průřez kroužků. vybrousil jsem si razník a razil normálně v kostce, ale ne na železe, nýbrž na silném měděném plechu. Jde to perfektně a mám odzkoušené kroužky 8.5 a 5.7mm Navíc s plochými nýtky.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
NIL HOMINI CERTUS EST
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Marek: plošku dělej tak asi 1-1.3 průměru drátu - časem to vyladíš. Jde jenom o geometrii kostky.

Placatící kleště: vůbec si nevzpomínám, což znamená že jsem myšlenku opustil pro nefunkčnost nebo nadbytečnost :) a dneska si troufnu zplošťovat přeložené kroužky kladivem.

Ještě mám rozdělanou tzv. klapačku (DÍKY, MÝŠO), což je jsou vlastně dvě železa spojená "pantem" - ruční kleště mají obvykle na placatění moc malou páku a rychle se zkurví a je jich škoda. Ale zatím jsem nepocítil potřebu ji zprovoznit, snad časem.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...