Knihy

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Merlkir
Nováček
Nováček

Re: Knihy

Post by Merlkir »

Jo, právě na RAT mi to jeden člověk doporučil. :D
No tak jo, až bude čas a korunky...
Tita Iuventia Martia
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Tita Iuventia Martia »

Avete,
pokud byste mel nekdo nekdy zajem / cas, muzete se podivat na nasi bibliografii, co mame na strankach nasi skupiny, snazim se postupne zjistovat, co vyslo u nas i v zahranici z obdobi Antiky apokud to ma alespon nejak
slusne hodnoceni, pridavam do seznamu. Bibliografii najdete zde:
http://www.castraromana.cz/Bibliografie.html

A mam prosbicku, pokud byste nekdo vedel o nejake dobre knizce, co jste treba osobne cetli / ji nekdo doporucil a neni v seznamu, muzete mi o ni dat prosim vedet?

dekuji

Titvs Iventivs Martivs

Castra Romana, o.s.

www.castraromana.cz
Princeznix
Nováček
Nováček

Post by Princeznix »

Prosím o radu.
Rád bych pronikl do literatury či jiných zdrojů informací, které mi umožní se vzdělat v materiální (žádný teoretický "dějepis") kultuře halštatsko-laténského období.
Jelikož se snažím o co nejvíce "lh" rekonstrukci keltského života, rád bych věrohodné zdroje - dobře popsané, nejlépe s obrázky, abych mohl vše dostatečně zrekonstruovat a konečně se zaměřit na užší období (+/- 70 let).:)

Napište prosím vámi prověřené zdroje a hlavně, kde je můžu sehnat.
Vůbec nemám žádnou zkušenost s antikvariáty, arch. publikacemi apod. (kde, jak)

S obyčejnými knihovnami a googlem mám velice špatnou zkušenost.
Jasně - možná neumím hledat, tak mě pls hned nekritizujte :)

PS: Nejnutnější je teď pro mě štít, helma, meč.
Díky moc!;)

Honor eich mam - PARCHU NATUR!!!
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Mám tři zásadnější knihy zabývající se keltskými zbraněmi(když nepočítám problematické Ospreye)všechno je západní evropa -Francie...v podstatě se ale nedozvíš nic nového než třeba z encyklopedií keltů vyšlých u nás.A rekonstrukce jsou veskrze diskutabilní...S přilbama je to o dost lepší,jsou na ně dvě speciální práce a oproti štítům je tam představa vzhledu jasná,zrovna tak u mečů.Literaturu seženeš nejlépe v knihovně archeologického ůstavu v Praze.ale nic moc uceleného nečekej.Od českých autorů třeba R.Pleiner-celtic sword(vydáno v oxfordu...)Bětčina práce na štíty a nová-zatím nevydaná práce M.Horáka Laténská kopí na Moravě a Laténské meče na Moravě(zatím obecně nedostupné:-(....) Ze zahraničních knih hledej vše od Brunoaxe a Decheleta,novější kniha rekonstrukce válečníků od Mathieu(skupina Les Leuki viz internet)-velmi doporučuji pro všeobecný přehled o vývoji keltské výstroje během 500 let.. .Osobně střádám informace hrozně po střípkách.Na hezky zachovanou rukojeť meče s detaily jsem narazil až po 5 letech nedávno..
Máš konkrétní dobu které se chceš ohledně keltů věnovat?časný,střední nebo pozdní latén?konkrétní oblast?
http://leuki.pagesperso-orange.fr/reconsti.html mrkni sem třeba...
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
Princeznix
Nováček
Nováček

Post by Princeznix »

Hustej odkaz..... tak, že by se dal krájet!
Díkys moc... škoda, že to není v angličtině, ale naštěstí mám strejdu googla! 8)

Honor eich mam - PARCHU NATUR!!!
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Appendix »

Jarmila Bednaříková
Attila - Hunové, Řím a Evropa

http://www.ivysehrad.cz/edicni-plan/1993-2

Mělo by to vyjít letos. Už se moc těším, na tohle téma toho u nás moc nevyšlo, akorát Hunové od E.A. Thompsona a to je nesehnatelné.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Technika v antice

http://www.grada.cz/technika-v-antice_6 ... a/katalog/

Co jsem knížku zběžně prolistoval v knihkupectví, vypadá velmi dobře! Jsou tam i válečné stroje.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Dík za tip. Bral jsem ty tábory, tak jsem si to přiobjednal.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.