V té knize, kterou uvádím na konci se píše, že ty nítěné knoflíky jsou typickým poznávacím znakem košil z konce 18. a začátku 19.století. To ale neznamená, že nebyla jiná varianta, pouze, že byly časté až typické pro tuto dobu. Později se objevovaly spíše porcelánové. Jinak jak jsem koukal na ty límce, tak většinou se zapínaly jenom na jeden knoflík, to je pravda.cossack wrote:Naopak tvrzení že v 18.stol. se límečky zapínaly více knoflíky nebo že knoflíky byly pouze nitěné je celkem zavádějící. Rozhodně to nebyly jediné možné varianty.
Co myslíš manžetovými knoflíčky, to jsou nějaké jiné než obyčejné? Pouze vím, že knoflík a dírka byly na manžetě vždy na straně blíže k rameni, neuprostřed, jak se to dělá dneska.cossack wrote:A postrádám zmínku o spínání manžet rukávů manžetovými knoflíčky, což bylo velice časté.
Tady máš pravdu, to je špatně napsáno. Střiženo je to rovně, když ty rozparky neměly ve starším období šněrování nebo knfoflíky, vypadalo to jako véčko.cossack wrote:Střižení rozparku "do mírného V" nerozumím. Rozparek je vytvořený jediným střihem a poté zpevněním okrajů, žádný klínek se nevystřihává.
Interpretace je vpořádku. Šlo škutečně o porcelánové knfolíky potištěné stejným vzorem jako kaliko. Začalo se to vyrábět po roce 1848, ale běžné to asi nebylo.cossack wrote:Formulace, že knoflík byl potištěn stejným motivem jako látka se mi jeví jako chybná interpretace. Mělo by nejspíše jít o knoflíky potahované látkou. Ne?
Jinak ten článek nemá být vyčerpávající, šlo mi o to říct, že během 19.století byly 2 různé odlišné střihy košil, jeden hranatý co se šil ručně a pak krejčovský šitý na stroji. To je tak všechno.