Polsko

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Lukasz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: Polsko

Příspěvek od Lukasz »

Czolem přátelé. Rád bych se znovu pobavil o současném stavu polské armády.To že na výstroji všichni usilovně pracujeme je věcí svědomité rekonstrukce
každého z nás, ale úloha jednotlivců na bitevním poli třicetileté války by měla být starostí nás všech jelikož jednotlivý způsob boje zde není již v módě. Bratrům kozákům vyhovuje strategie "hrrr na ně" je to sice fajn
,ale je to opravdu dobové i v našem případě? Opravdu byla polská armáda tak neorganizovaná jak jí předvádíme? Není to zase až tak dávno co se podobnou věc pokoušel nakousnout Zagloba. Jsme halda šlechticů velící jedinému vojákovi,kterým Zagloba bezpochyby je.Co s tím?Položil bych rád několik otázek a to....Jsme ochotni začít rekonstruovat vojenské jednotky?Jsme ochotni vyhrabat z minulosti a oprášit aspoň náznaky nějakého vojenského drillu?Jsme ochotni nastavit laťku nově příchozím a lidem co jezdí ,tak aby se bratři
Kozáci,kteří to již mají vychytanější, nemuseli stydět za náš vzhled a výbavu se kterou jezdíme na akce?

Ač jsem začínal v té partě co jezdila s kozáky byl jsem vždy srdcem polák a zůstalo tomu i do teď, v poslední době jsem hodně četl a věřte že ač Polsko nemělo
pěchotu na nějak vysoké úrovni neprobíhaly boje stylem urrrraaaaaa. Na obrazech se často vyskytují čtverce a tvary, které jasně svědčí o renachmentu,možná nemusel
být tak striktní,dokonalý a na úrovni jako v zemích od kterých si poláci pěchotu najímali ,ale byl tam.Minulý týden jsem spolu s dalšími 8mi lidmi položil kámen projektu který podpoří počty vojáků v našich řadách.Rád bych, abychom
se společně zamysleli nad tím jak chceme lidem ukázat že poláci vypadali.Chceme to pestré jako to bývalo zvykem v minulých dobách šermu (tedy být srdíčkáři) nebo to chceme postavit
na skutečnostech a obrazech, tedy pokusit se o rekonstrukci a každým rokem jít více a více do hloubky? Jsme ochotni dělat skupinky vojáků a né šlechticů?

Bóg - Honor - Ojczyzna 

Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Radovan »

zdravím
jakou dobu chcete dělat
Polský autorament , nebo cizozemský autorament
královské vojsko nebo soukromá vojska
pokud pěchotu jakou vybraneckou , lánovou dýmovou -Polsko královské
atd
třeba něco málo mám
R
Lukasz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Lukasz »

Ono je spíše teď důležitější jestli se to chce dělat ,protože to již jednou bylo smeteno ze stolu a postupně vyšumělo.začíná nás být na akcích dost a nebylo by špatné udělat dvě jednotky,například pěchotu vybraneckou a k tomu dragouny.myslím že v tomto uskupení by byli uspokojeni všichni.Ale záleží na tom zda tu mezi Poláky převládá chuť se do toho pořádně obout

Bóg - Honor - Ojczyzna 

El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od El Cid »

Czoulem i Privět Lukaszi,
máte velmi podobný vývoj co jsme měli s kozáky na začátku. Taky nás byla parta ,,atamanů" a žádný voják.
Věř, že ten přechod ze ,,srdíčkářství" na Lh kozáky nebyl v partičce, tak jednotný, jak se může zdát. Všechny nás ty ,,srdíčkářský" serepetičky co jsme si pořídili stáli fakt ranec. Kostýmy, zbraně, různé doplňky.
Skoro vše jsme museli předělat a stálo to další obrovský balík peněz a hromadu času.
Dobře si rozmyslete co chcete dělat, ať netrpíte tím, že se nedohodnete.
Já osobně jsem s tím převratem měl problém a předělání celého kostýmu mi zabralo tak rok.
Jak se jednou pustíte do ,,Lh polské armády", tak je těžké udržet úroveň a kvalitu vybavení u všech!! Kor, když vás je tolik. Pak akorád můžou vznikat třecí plochy..... :?
Jináč Vám fandím 8)
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
Lukasz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Lukasz »

Zažil jsem podobný projekt u husitů,nebylo by od věci nastavit na začátek laťku někde mezi KM a LH a postupně každý rok utahovat šrouby... je to o tom zda opravdu chceme dělat věci pořádně.Zajisté si polští bratři vzpomínáte na sametové začátky? a koukněte teď ..... vlna..... jenže to zase směřujeme do slepé uličky.Prostě nemáme vojáky :| je na nás všech jak se k tomu postavíme

Bóg - Honor - Ojczyzna 

Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Czernozub »

Hodně štěstí Bohune, držím palce, vzal sis na bedra velký úkol...

Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Lukasz: Držím pěsti ať to vyjde.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Ghoblin
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ghoblin »

Co se týče myšlenky společné polské jednotky, tak jsou Lisowčíci určitě pro - sice zatím postavíme do pole pořád jenom tři lidi, takže bůhvíjaká posila pro jednotku nebudeme, ale jinak to pro nás není problém. Rozhodně jsem pro to dát tomu útvaru řád a disciplínu - chaotické útoky mě osobně na třicítku netáhnou, na tohle blbnutí mám fantasy akce.

Jedinou zásadní otázku mám k volbě jednotky - jednotka hajduků je výborná na zahraniční akce, ale do českého prostředí se hodí asi tak stejně jako moskevští střelci s berdyšema. Rád bych se jednou dožil stavu, kdy budou na třicítkové akci jednotky nejen dobově, ale i místně příslušné dané rekonstruované události - pro mě je i tohle součástí "living" pojetí akce. Minimálně pro začátek třicetileté války není pro území Čech a Moravy problém jednotka polských dragounů - Lisowčíci byli hodně univerzální a pokud bylo třeba, jako dragouni taky fungovali. Pro sjenocení vzhledu by byl podle mého ideální podobnokroj na způsob Olomouckého pluku, v případě poláků tedy nejspíše delia stejného střihu a barvy, úplná uniformita už je myslím dneska překonaná záležitost.

Za nás můžu říct, že se snažíme budovat poczet tak, aby byly na první pohled patrné rozdíly mezi towaryszem a pocztowymi - Vlk jako velitel má výrazně kvalitnější i barevnější kostým a vybavení, zbytek mužstva jde cíleně do hnědé, šedé a podobných barev, a většinu času chodí v krpcích. Nemyslím si tím pádem, že bychom představovali skupinu šlechticů, ale máme ještě hodně na čem pracovat.

Co se týče vybavení, které můžeme jednotce nabídnout, tak je to 2 x 1,5 m ježka jako dekorace tábora nebo polní opevnění, a po předchozí domluvě je obvykle k půjčení nějaké to kopí(2,5m, gumový hrot podle vzoru na stránkách Mortaigne regimentu).

Lukasz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Lukasz »

Dobré zprávy tedy :) máme sjednocené jen delii šedé barvy zatím máme 4 vojáky a důstojníka plus já :wink: .Počítal bych s vámi tedy na příští sezónu do tábora který bychom stavěli po boku kozáků ale oddělili si ho tak aby divákům a ostatním ukázal táboření polské armády.Vlk by tedy byl taky důstojník aby byla zastoupena vaše sekce Lisowčíků.doufám že přibudou další lidé kteří budou preferovat vojsko.Až se vrátím ze cvičení domluvím se s tebou Ghobline a dám tobě a tvým lidem přístup na naše polské fórum tedy máte-li zájem zapojit se do rekonstrukčního projektu.

Bóg - Honor - Ojczyzna 

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Hrdé polské vojsko se bude nás, nízkých kozáckých primitivů stranit ovšem jen do chvíle, než budeme mít uvařeno. Pak budou náramně družní :badgrin:
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/