Lití kulí

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Lití kulí

Post by El Cid »

Našel jsem na aukci jedny kleště na lití kulí. Nejsou upně staré, ale jsou ručně dělané a mají průměr 13,5mm. Po drobné úpravě by mohli odpovídat originálům. Jediné co jsem na originále neviděl jsou ty špípací kleštiny co odstřihávají ,,nálitek" na kuli. Byl by to velký prohřešek to tam nechat? :-k
DSCF2415.jpg
DSCF2416.jpg
1918539799.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Tyhle kleště jsou celkovým stylem hodně moderní; pokud ti odpovídá ráže tak si je kup a vyráběj v nich střelivo, ale na ukazování to nebude. Odštipovací břit, ploché rukojeti, kulatá kokila...prostě 19. století, s tím nic nenaděláš.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by El Cid »

To jo, na lití doma to stačí a na akce když tak necháme časem udělat od Begbieho pořádné.
Díky
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já mám kované kleště (s frézovanou kokilou, kvůli přesnosti), ale výrobce je - byť v dobré víře - udělal taky blbě. Zbytečně veliké a dlouhé, s kuličkami na koncích držadel. Nejradši bych to ohřál, konce s kuličkami usekl a rukojeti překoval, ale je mi líto do toho zasahovat. Navíc, stejně je nevozím na akce, jen si v nich leju doma. Takže to není ani potřeba.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by El Cid »

Knechte a co používáš za olovo? Je to obyčejné olovo, nebo je to nějak specializované? Vůbec nevím z čeho se to lije. Chtěl bych udělat testovací lití v novém týdnu, jak mi příjdou ty kleště.
P.S. Vala mi už opravil tu prasklou pružinu, tak to konečně pěkně fachá:o)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Normální olovo z kovošrotu...na předovky to podle mě stačí.
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by El Cid »

Knecht wrote:Normální olovo z kovošrotu...na předovky to podle mě stačí.
Bezva. Díky. Hnedle na šroťák vyrazím.
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by El Cid »

Tak jsem nakonec ty kulelijky zakoupil. Bohužel jsou na dvou místech naprasklé a tím se posunuly kleštiny. Nesedí přesně. Na odlité kulce je asi tak 1mm odskok. Uvidím, zda se to podaří nějak srovnat.
Jinak jsem mluvil s jedním chlapíkem co mi říkal, že ty kleště jsou z konce 18. stol. až přelomu 19. tak mě to docela překvapilo.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Nálezy od Berestečka:
kulelijky.jpg
kule01.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Zagloba
Nováček
Nováček

Post by Zagloba »

Czolem,
sháním kleště na lití kulí, něco na způsob těch na fotkách nálezů výše. Nebyl by někdo z vás, kdo s tím už má zkušenost, schopen-ochoten mi jedny udělat? Nebo alespoň odkázat na nějakého výrobce?

Díky za odpověď.