Oděv na Velké Moravě
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Re: Vojenské standarty na Velké Moravě
To bys asi měl. Tohle je totiž dost OT. A už vůbec to nemá co dělat v debatě o standartách 
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Kaput
- Občasný přispěvatel

Czernozub píše:K výše proběhnuvší diskuzi: Z Litvy třeba známe kimonovité oděvy, co já vím bez spínání, přidržované jen opaskem:
http://vilkatlakai.lt/~vilkatlakai/inde ... cle&id=144
Je to rekonstrukce podle nálezů z hrobu číslo 337 z pohřebiště v Marveles (okr. Kauno), výzkum probíhal v letech 1991-2006. Pohřebiště je datované do 2.-12. století. Pohřebiště je birituální, v pozdější fázi se pohřbívá kostrově. Podle mě z té bude i ten hrob 337. Takže velmi zhruba to můžeme vztáhnout i k VM. Mám na mysli to, že půjde taky o ranný středověk a etnikum blízké Slovanům. Jazykově dokonce nejblíž.Kain píše:Víš, že to co má ten týpek na sobě, je tak možná latén (v litevských nálezech se nevyznám a v době železné taky moc ne)?
-
Czernozub
- Občasný přispěvatel

Re: Oděv na Velké Moravě (odděleno ze standart)
Děkuji za potvrzení 
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
-
wolf
- Site Admin

Moc tomu nerozuim, ale tulejovy sekery jsou trosku starsi, ne?
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

No, ona tulejová sekera se táhne historií docela dlouho, dokonce i raní Slované je ještě měli. A taky je terminologický problém s tou dobou železnou, která se např. v některých severských zemích počítá až na úroveň naší doby římské. Jak to mají zrovna na Litvě netuším, o tamější nálezy jsem se zatím nikdy nezajímal.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
Czernozub
- Občasný přispěvatel

Já se zajímal o Litvu 14. století. Z toho že ke Grünwaldu pochodovali litevci v oděvech a s výzbrojí odpovídající u nás ranému středověku si lze hrubou představu udělat...
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Pěkné. Ale pořád si nejsem jist, co má VS Litva co do činění s VM.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Kaput
- Občasný přispěvatel

Prostě poukazuje na t, že jde o konzervativní prostředí. Když tady tobě přijde RS Litevec jako Kelt. Stačí to tu číst a trochu přemýšlet.Kain píše:Pěkné. Ale pořád si nejsem jist, co má VS Litva co do činění s VM.