Pochva na meč

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: Pochva na meč

Post by Ernest »

HA! A mám to doloženo :D !
Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Jaroslav Bašta »

Někde jsem četl o olši.
Asi šlo použít leccos, já funguju docela dobře i se smrkovou a nic to nedělá.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Taky mám nějaké smrkové a nestěžuju si.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Chlapi, že vám do toho skáču off-topic; je takový problém uvádět odkud konkrétně (literatura, číslo hrobu atd.)čerpáte?

Bohužel informace typu "...narazil jsem na zmínku..." "...někde jsem četl..." "...slyšel jsem..." nedovoluje čtenáři informaci a) ověřit - zda nebyla jinde vyvrácena; b) rozpracovat, tedy podívat se čeho se týká a do jaké míry se dá uplatnit při vlastní činnosti.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Dobře profesore, tady:
Staňa, Č. 2006: Velkomoravská pohřebiště v Rajhradě a Rajhradicích. Katalog. Brno. s.161
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

:) víš jak to myslím - člověk něco napíše na fórum a za půl roku si to někdo bez dalšího ověřování vyloží jako holý fakt, což pak vede jenom k tomu že v komunitě kolují různé dohady o tom co ano, co ne, jak tohle, jak támhleto... bez ohledu na to že ta zmínka reprezentovala například náhodný a pochybně datovaný nález XYZ...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Ale jasný, já mám jen obavy že je to houby platný, protože 95% lidí si to beztak nijak ověřovat nebude, a to jde ještě o ty, které to vůbec bude zajímat. Zbytek si stejně pořizuje výstroj podle současné kolekce Euroslovan, takže to neřeší.
Například včera jsem potkal člověka který se - snad - ke slovanské komunitě hlásí a byl hrozně překvapený, že Slovani neměli puklice na štítech. A to po pěti letech mé agitace!
kraki
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by kraki »

Jaroslav Bašta wrote:Někde jsem četl o olši.
Asi šlo použít leccos, já funguju docela dobře i se smrkovou a nic to nedělá.
plus to, co k tomu poznamenal Knecht - asi jediným důvodem, proč nejsou (aspoň pokud vím) v nálezech pochvy ze smrkového dřeva (pro ten účel bezesporu kvalitní, mj. i násady na krumpáče se dělají ze smrku...) je ten, že se tato dřevina v inkriminovaném období na našem území prakticky nevyskytovala (nebo jenom sporadicky na určitých lokalitách). Tento typ stromu začal být uměle vysazován v monokulturách pro "průmyslové" zpracování až v 18 - 19. stol. a příliš se mu tady nedaří (viz. kůrovcové kalamity na Šumavě). Dřevo samo o sobě je ovšem na pochvy mečů výborné :)
Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
wolf
Site Admin
Site Admin

Post by wolf »

kraki wrote:...násady na krumpáče se dělají ze smrku...
? Ja teda s krumpacem moc casto nedelam, ale smrkovou nasadu jsem jeste nevidel.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já mám na práci s krumpáčem dva diplomy a taky si smrkovou násadu nevybavuju... :-k