Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderator: Joe

peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbraně - od křesadla po opakovačku

Post by peggy »

Neodporuje - byl to v podstatě předchůdce brokovnice, čili zbraň pro střelbu hromadnou střelou. Proto žádné požadavky na přesné míření. A pokud se nepletu, viděl jsem někde trombon ve skeči o RR.

Viz třeba toto:
Do people actually know what a blunderbuss is? It was not a weapon for hunting small game. It was a serious close combat piece that was extensively used in naval warfare. It was also carried by irregulars such as guerrillas or Rogers Rangers (not uniformly obviously...just spelling it out) to augment their regular firepower.

That said, it was also popular among civilians for personal defense, and as "medicine" against bears or other large animals encountered in the wild areas. It was a good defense against highwaymen used by coachmen as wel
l.
Peggy, Trappers´Corral
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

zdravím
moc se mi líbí puška Frontier od Pedersoliho, v křesadle, cal.-0,54, chtěl bych si ji pořídit v kitu, abych si ji mohl doupravit podle svýho , ale - věčné ale
ale nejsem tak znalý ve zbraních v Americe je to pak použitelný i na po.18.stol.????? když bych si k tomu pak pořizoval nějaký kvádro
napadá mě milice nebo nějakej lesní flink
tak se ptám na radu
Brát, či nebrát , to je oč tu běží
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Ten dlouhý křesadlový Frontier je IMHO jakž-takž OK, samozřejmě pro civil, milice atd.
Peggy, Trappers´Corral
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

omlouvám se , ale nevím co je to IMHO
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mysakk »

In My Humble Opinion = Podle mého skromného názoru
taky nemám rád zkratky

Myšák
R.S.Black
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by R.S.Black »

Radovan wrote:zdravím
moc se mi líbí puška Frontier od Pedersoliho, v křesadle, cal.-0,54, chtěl bych si ji pořídit v kitu, abych si ji mohl doupravit podle svýho , ale - věčné ale
ale nejsem tak znalý ve zbraních v Americe je to pak použitelný i na po.18.stol.????? když bych si k tomu pak pořizoval nějaký kvádro
napadá mě milice nebo nějakej lesní flink
tak se ptám na radu
Brát, či nebrát , to je oč tu běží
mrkni na

http://www.trackofthewolf.com/Categorie ... tyleID=280

popřípadě se proklikej někam jinam,teda jestli netoužíš jenom po rifly popř.po mušketě atd

před určitou dobou byl Frontier,Hatfield asi to nej co se dalo tady na trhu sehnat,dneska jsou už jiné možnosti a proto bych koupi důkladně rozvážil.
Přeji Hezké rozvažování.
B.
EXITUS IN DUBIO EST
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

tyhle stránky samozřejmě znám
flinta by vyšla na 11-15 tisíc(baj voko) plus doprava
frontier kit vyjde do 13 tisíc. a vymazlím si ho včetně pažbové zásuvky(pozdra v pažbě, jak jsem vyrozuměl tak zásuvka je starší než otevírací celomosaznný dekl)
navíc mě se ta flinta fakt líbí
ale furt nevím
brát či nebrát to je oč tu běží
abych , kdybych jednou na starý kolena se někdy někde objevil nebyl za úplnýho ..............................
a proto prosím o radu
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Úplně za úplnýho **** asi ne. U nás vládne ohledně zbraní docela slušná tolerance, pokud tedy někdo nepřiběhne s nějakým perkusem, nebo vyloženou hrůzou. Black chtěl jen naznačit, že dnes už jde docela snadno pořídit zbraň která se hodí přesně na to konkrétní období. Samozdřejmě u Wolfa se to taky dá koupit v souástkách a vymazlit to úplně stejně.
Ano říká se že kovové odklápěcí víčko je záležitost až poslední čtvrtiny 18. stol. Ale nedávno jsem objevil toto http://contemporarymakers.blogspot.com/ ... 60-by.html tak nevím.

Ještě k tomu trombonu. Na webu "militaryheritage" (který ohledně informací považuji za celkem solidní) taky jeden nabízí a píšou k tomu, mimo jiné, že existuje spoustu dokladů o jejich používání osadníky. Takže asi jo :-k , zřejmě pro takové to domácí žvýkání. Já jsem uvažoval přísně v intencích toho, proč by někdo s sebou vláčel na výpravu do lesa trombon, když na delší vzdálenost je k ničemu.
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

ano tenhle odkaz taky znám
ale dřevěnej šuplík se mě víc líbí, a mám jistotu, že je echt i když asi semo tamo se plech už objevoval
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Kdysi vyšel v Buskinnigu o trombonech článek. Psali tam, že se rozšířili v USA zejména po Napoleonských válkách díky armádním výprodejův v Evropě a že byli velmi populární na noční hlídky. Do jaké míry se používali před tím tam ale nepsali, ale neznámé rozhodně nebyli.
Joe M.