Vžádném případě. První zprávu o českém heroldovi jsem nalezl v literatuře až k roku 1587. Domnívám se, že v Čechách heroldi anglosaského rázu vůbec neexistovali, částečně se jim blížily až pobělohorské palatináty, což ovšem nebyli heroldi. V předbělohorském období v Čechách dle mého mínění sloužili heroldi jako hlasatelé, poslové, vyjednavači a organizátoři ceremonií, ale udílení znaků bylo právem panovníka prostřednictvím jeho kanceláře.Ovšem v celém tomto období to nebylo právo výhradní. Drtivou většinu znaků přijaly samovolně osoby žijící šlechtickým způsobem života a bývalo to všeobecně akceptováno. Naopak osobám panovníkem povýšeným, které se nevzdaly svazků s městy a na sněmech hájily zájmy měst místo nižší šlechty, dělal rytířský stav potíže a snažil se vůči nim vymezit.Mimochodem nejstarší obrázek herolda jsem našel u Schwarzenberga po r. 1450, nemáš starší?O tom, že by heroldi v Čechách měli na starosti regulaci a právní rámec heraldiky nemám žádné zprávy, proto jsem se ptal, abych si případně rozšířil obzor.
Rubáš z Hrádku wrote:Vžádném případě. První zprávu o českém heroldovi jsem nalezl v literatuře až k roku 1587. Domnívám se, že v Čechách heroldi anglosaského rázu vůbec neexistovali, částečně se jim blížily až pobělohorské palatináty, což ovšem nebyli heroldi. V předbělohorském období v Čechách dle mého mínění sloužili heroldi jako hlasatelé, poslové, vyjednavači a organizátoři ceremonií, ale udílení znaků bylo právem panovníka prostřednictvím jeho kanceláře.Ovšem v celém tomto období to nebylo právo výhradní. Drtivou většinu znaků přijaly samovolně osoby žijící šlechtickým způsobem života a bývalo to všeobecně akceptováno. Naopak osobám panovníkem povýšeným, které se nevzdaly svazků s městy a na sněmech hájily zájmy měst místo nižší šlechty, dělal rytířský stav potíže a snažil se vůči nim vymezit.Mimochodem nejstarší obrázek herolda jsem našel u Schwarzenberga po r. 1450, nemáš starší?O tom, že by heroldi v Čechách měli na starosti regulaci a právní rámec heraldiky nemám žádné zprávy, proto jsem se ptal, abych si případně rozšířil obzor.
Také jsem nedohledal. Cílem bylo především dohledání podoby "heroldského" tabartu pro účely našeho turnaje k počátku 14. st. (tam je herold ceremoniářem i sudím). Nakonec jsme to vyřešili kompromisně bílým karnáčem, jaký tvarově odpovídá západním tabartům 15. st. a univerzitním karnáčům již od počátku 14. st. Máme ho demonstrativně v bílé barvě jako označení sudího. V našem a německém prostředí jsem opakovaně dohledal jenom zmínky o tom, že herold/vyslanec nesl znaky svého pána.
Pokud jde o právní praxi v případě sporů o erby je zajímavý spor dvou pražských patricijských rodin Lamperfulerů a Rostů roku 1350, který řešili staroměstští konšelé (Musílek – Odraz dvorské kultury v městském prostředí 13. a 14. století, Dvory a rezidence II., s. 478.).
Ten spor znám. V rámci šlechty to musel občas řešit až panovník- spor pánů z Pernštejna a rytířů z Klokočné roku 1486 (a nakonec se stejně dohodli jinak). Něco možná mohl řešit i nejvyšší maršálek , jemuž patřily spory o čest (spor o šlechtictví Jana Smiřického 1417, byť zde nešlo o erby). Jinak Váš projekt Hradeckého dvora znám z netu, už pár let projíždím různá fóra kvůli informacím-velmi hezké. Ale nejsem LH ani šermíř, zajímá mne heraldika, šlechta a její sídla... U Tvého příspěvku mne zaujalo- domácí heroldský úřad, který to právně ošetřuje a reguluje je záležitostí až pozdního 16. st. Já zatím nic takového nenašel, i když v panovnické kanceláři asi musel být někdo, kdo se tím zabýval. Ale že by to byl heroldský úřad a dokonce heraldiku nějak reguloval, o tom jsem nikde nic neobjevil. Ale přiznávám, že nejsem archivní badatel, jsem odkázán na literaturu a digitalizované prameny na netu.
Rubáš z Hrádku wrote:Páni ze Šumburka jsou větví prastarého fransko-durynského rodu von Schonburg. Některé větve žijí dodnes v hraběcím a knížecím stavu. Jejich znakem byly kosmé pruhy na štítu a to stříbrno-červené. Znak je pro dobu Karla IV. v erbovním souboru na hradě Lauf u Norimberka. I v české větvi existovaly vyjímky - 1353 Albert nebo 1411 Aleš, kteří měli pruhy šikmé. Něco je třeba i na http://de.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6n ... eschlecht)
Sice se zpožděním, ale moc děkuji za informace. Když se tu objevili reakce s ročním zpožděním, už byl problém odložen a zastrčen do šuplíku a téměř zapomenut. Až nyní opět důsledně procházím fórum, tak jsem své téma znovu objevil, vytáhl ze šuplíku a díky informacím vyřešil. Ještě jednou děkuji, stál mi na tom jeden z projektů mimo LH.