Aha. Asi ako kto.Joe píše:Nezaznělo to tady, ale ty špuntové bajonety v Am. jsou doloženy prámě u Fr. maríny a u RR apod. jednotek. Vesměs se tedy jendalo o jednotky které bojovali jinak než ve tverech, a to gerillovým způsobem. Netřeba moc přemýšlet a je jasné, že to byla síš na prvním místě pro ně dýka která se v nouzi dala použít i jako bodák........
Chladné zbrane vo FIW
Moderátor: Joe
-
AndyKapo
- Nováček

Re: Chladné zbrane vo FIW
...muž je tým, o čom sníva...
-
cossack
- Stálý přispěvatel

Asi většina
.
-
AndyKapo
- Nováček

Tak s tulejovým nepomôžem. Tam treba k tomu aj flintu, aby to sedelo.
Ale ak by niekto mal fotku špuntového, tak by som bol povďačný....
Ale ak by niekto mal fotku špuntového, tak by som bol povďačný....
...muž je tým, o čom sníva...
-
cossack
- Stálý přispěvatel

Heslo pro vyhledávač je plug bayonet.
-
Vitouš
- Nováček

Třeba tento - bez těch ozdob:

další

další

Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
cossack
- Stálý přispěvatel

Mám pocit, že mi docvaklo, proč se ty špuntové bajonety v Americe udržely tak dlouho. Přivedlo mne k tomu pojednání plukovníka Bouqueta o vystrojování lehkých jednotek pro lesní boj. Mimo jiné píše: "Jejich zbraně, nejlepší co mohou být vyrobeny, by měly být krátké fusily a nějaké rifle, s bajonetem ve formě dýky, který poslouží i jako nůž, ..."
Krom toho, že je jasně zmíněné dvojí použití bajonetu, jak jsme se tu o něm bavili, ale HLAVNĚ - v koloniích se v boji používalo velké množství civilních pušek, případně se třeba různě zkracovaly vojenské, a na žádnou takovou zbraň nejde nasadit klasický objímkový bajonet
. V Evropě se zátkové bajonety neudržely jednoduše proto, že zde byla válka záležitostí pouze pravidelných armád a ty ze zřejmých důvodů od zátkových bajonetů rychle ustoupily.
Krom toho, že je jasně zmíněné dvojí použití bajonetu, jak jsme se tu o něm bavili, ale HLAVNĚ - v koloniích se v boji používalo velké množství civilních pušek, případně se třeba různě zkracovaly vojenské, a na žádnou takovou zbraň nejde nasadit klasický objímkový bajonet
-
Radovan
- Občasný přispěvatel

taky mě to napadlo, předběhls mě
navíc bych doplnil,že do lesa je lepší jedna víceůčelová zbraň, než jenom bajonet, který měl jen jednostranné využití
hlavně pokud to člověk vleče všechno sám,
navíc bych doplnil,že do lesa je lepší jedna víceůčelová zbraň, než jenom bajonet, který měl jen jednostranné využití
hlavně pokud to člověk vleče všechno sám,
-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Mám dojem, že "špunťáky" si vojáci nechávali i po zavedení objímkových, právě proto, že to byly kvalitní dýky. Francouzi byli v tomto ohledu šílení - kromě dýky měli minimálně v kapse ještě zavírák, jeden nožík v legíně, další na krku...
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
Mysakk
- Stálý přispěvatel

-
Mysakk
- Stálý přispěvatel

jenom by mě zajímalo jak ho měli přichycený v těch legínách.Na některých obrázcích jsem viděl jak je maj zastrčený za uvazem pod kolenem.To bych se bál,že ho ztratim 
Myšák