Střelecká výstroj

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Střelecká výstroj

Post by Brant »

Já mám taky řemen na ládovnici našitý mírně šikmo. A přezku na utahování mám taky. Ještě je důležité zapínání víka, protože jen tak přehrnuté to odmítá držet a třeba při běhu ladunky vypadávají.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Tenhle obrázek by asi měl být i v tomto fóru. Jsou to ladunky vystavené ve Varšavě ve vojenském muzeu. Na řezu je patrné i umístění kule.
Muzeum_ladunky.jpg
A tohle je vrták na kule tamtéž.
Muzeum_vrtak_na_kule.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Hele, tady jsou pěkně vidět ládovnice z Berestečka. Tu horní vidím snad poprvé.
http://museum.velizariy.kiev.ua/rivne/r ... vne177.jpg
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Brant wrote: A tohle je vrták na kule tamtéž.
Muzeum_vrtak_na_kule.jpg
Tohle je nástavec na čištění hlavně. Slangově červ, z anglického výrazu worm. Do té vývrtky se chytil kus hadru nebo koudel a tím se hlaveň vytírala. Odvrtávák kulí byl jen jednoduchý "vrut", který byl umístěný přímo v ose. Občas je k vidění červ i vrut zkombinovaný na jednom kuse.

:-k To je normální, že se v citaci obrázek neukáže?
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Aha. Dík za opravu.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Mně spíš není jasné, jaks e všechny tyhle nástroje přidělávaly a taky na co. Někdo mi tvrdil, že na nabiják, někdo že na vhodný prut, někdo že na spešl tyčku. Většina těch nástrojů má ale na přidělání taky jen jakýsi vrut a to by se časem muselo podle mě ze dřeva vyrvat, ne? Nehledě na to že nabiják by se tím zničil.
Ví to teda někdo?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Předně, ty obrázky z varšavského muzea spadají zhruba tak do napoleoniky, alespoň tak si to z odstupem několika let pamatuju. A tipoval bych, že tyhle čistící a odvrtávací záležitosti se začaly vyskytovat až tak v 18.století, ale o straší období se nijak detailně nezajímám, tak mne třeba někdo vyvede z omylu. Šroubovalo se to na nabiják. Na dřevěných by měla být, na tom konci co je zastrčený v pažbě, nasazená koncovka s dírou a závitem. Akorát jsem zatím takový originál neviděl, jen na dnešních replikách. Na pozdějších železných nabijácích byl vyřezaný venkovní závit přímo.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Jo, na železných nabijácích ten závit znám, ale na dřevu jsem tu úpravu nikdy neviděl. Jinak jsem ale různé tyhle nástroje viděl vyobrazované i z třicítky, ovšem je pravda že si nevzpomínám na originály. Ale třeba ve Wagnerovi to je.
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by El Cid »

Pár nových obrázků ládovnic nejspíš tureckých. Fotky jsem pořídil v Zurichu ve starožitnictví. Docela pěkné pro inspiraci.
pás 1.jpg
pás 2.jpg
pás 3.jpg
pás 4.jpg
pás 5.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Lovecká výstroj

Post by Brant »

Na Brandejse jsme se bavili o lovecké výstroji. Něco k tomu je tady. Líbí se mi ta tlučka na myši :)
futral.jpg
lovecka_vystroj.JPG