Písně-Пісні

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Písně-Пісні

Post by Knecht »

No já se klidně přiznám, že ji mám spíš foneticky naposlouchanou (jako většinu kozácké hudby si ji pravidelně pouštím v autě) a takhle detailně jsem ji textově nestudoval. Většinou se během zpěvu při nejistotě uchyluju k přibližnému mručení. A když je víc horylky, jistí to klasické české cárára :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Jo, jenže zrovna v tomhle případě zpěvníkovou verzi naposlouchat těžko :lol:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Nemáme tu jiné hudební téma, tak to hodím sem - dole na fotce jsou jak se zdá nějaké píšťaly ukončené rohem. Nemůže to být nějaká zjednodušená lidová forma surmy ? Případně to můžou být píšťaly z dud.
Taky si všimněte trochu vzaději té děrované dřevěné věci - vypadá jako nějaký cedník. Ten taky v kuchyni nemáme.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Cedník máme. Na pelmeně. Dřevěnej. Na Malešově měli ten samej, akorát s delší rukojetí.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Aha, ten mi nějak unikl. No, co s těmi divnými rohy? Mě totiž napadlo že bych mohl pořídit surmu a dělat bitevního trubače, ale kdybych chtěl klasickou surmu s tím kornoutem z dřevěného masivu, Kašpařík by mi ji asi nevyrobil, myslím že takové věci nedělá. Tohle by ale šlo, bezovou píšťalu dělá běžně a rohů mám pár doma.
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by LiborZ »

Tady je lepší obrázek:
rižky.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nalivajko - náčelník proviantní služby
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Super, ten jsem neznal. =D>
Je to teda něco úplně jiného než surma, nebo to s ní má něco společného, ví někdo? Na wiki jsem zatím našel jen to, že surmá má kavkazský/turecký původ a josu tam vyobrazení, kde je to vždycky celodřevěná trumpeta. Tohle mi ale přijde velmi blízké.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Já bych to osobně tipoval spíš na nějaké ty pastevecké píšťaly, ale na druhou stranu bych to klidně uznal jako signalizační nástroj do bitvy.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
misou
Nováček
Nováček

Post by misou »

LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by LiborZ »

Hajdamáci jsou parádní. Máme i nějaká CD.
Nalivajko - náčelník proviantní služby