Pekný deň prajem.
Hľadám informácie a vaše skúsenosti ohľadom namáčania koží do roztoku z popola. Koľko cca popolu treba (pomer v litroch)? Ako dlho v tom môže koža zostať? Aký najsilnejší roztok sa dá pripraviť (čo to s kožou spraví, ak bude vo veľmi silnej zásade)?
Veľmi pekne ďakujem.
popol a koža
Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Občasný přispěvatel
Re: popol a koža
Když v tom roztoku bude moc dlouho, tak ti jí to sežere. Timhle způsobem sem přišel o krásnou jelení kůži, bylo to s popelem ve vodě, a za pět dní v tom byly prožraný díry. Jestli chceš odchlupovat kůži, tak to tam nenech dýl jak dva dny a často to míchej, aby se ti ta kaše z popela neusadila jenom na jednom místě.....
Co se týká množství a poměru, to neporadim, já mám soudek tak na cca30 litrů vody, a dávám do toho zhruba lopatu nebo dvě, podle toho kolik popela zbyde od grilování :D
Co se týká množství a poměru, to neporadim, já mám soudek tak na cca30 litrů vody, a dávám do toho zhruba lopatu nebo dvě, podle toho kolik popela zbyde od grilování :D
Non multi, sed multa
-
- Nováček
A ako to potom neutralizuješ? Dajme tomu v zime, keď sa to už nedá dať do rieky. Ak octom, tak by sa mi zišlo vedieť koľko octu na koľko vody a ako dlho to tam nechať.
Veľmi pekne ďakujem za informácie.
Veľmi pekne ďakujem za informácie.

-
- Občasný přispěvatel
Ve vaně, normálně to osprchuju, ale moje drahá je velice tolerantní, nevim jak to bude jinde 

Non multi, sed multa
-
- Nováček
Stačí to iba osprchovať? Niekde som čítal, že to treba nejako neutralizovať, že stačí deň v rieke a je to. Ale keď máme na jar rieku asi 5 metrov vysokú, je to trochu problém. :D
-
- Občasný přispěvatel
No já to nedělám nijak vědecky s přesnym časem a spotřebou vody, prostě když to přestane špinit a smrdět, tak je to už dobrý. Krom toho se to pozná napohmat, ten popel tu kůži jakoby "zmejdlovatí" ale když už je to na omak jenom mokrá kůže a ne mejdlo, tak už to stačí..... Ačkoli důkladnějšim opláchnutim taky nic nezkazíš.
Osobně to osprchuju z toho nevětšího sajrajtu, potom to párkrát přemáchám, a když už se to zdá dobrý tak to nechám uschnout....
Osobně to osprchuju z toho nevětšího sajrajtu, potom to párkrát přemáchám, a když už se to zdá dobrý tak to nechám uschnout....
Non multi, sed multa
-
- Nováček
Dik za rady, veľmi si to cením.
-
- Občasný přispěvatel
-
- Nováček
Nazdar.
Tak som skúsil ten popol a celkom príjemne ma prekvapil. Urobil som z popola takú hustú kašu a rozotrel som ju po oboch stranách kože (koža z kozy). Dal som to do vedra a nechal dva dni (samozrejme kontroloval aby to nevysychalo) a koži sa nič nepríjemné nestalo a celkom schopne tu uvoľnilo chlpy. Keď som to čistil, tak tie slabšie potreté miesta, alebo miesta kde bola koža zohnutá išli o dosť ťažšie ako ostatné, čo hodnotím ako úspech popola. Nedočistil som to komplet (nemal som toľko času), iba som chcel vedieť, či to neničí kožu. Znova som to namastil a dal do vedra a dočistím o dva dni.
Nerozumiem ako ti mohli dve lopaty popola v 30 l vody zničiť kožu. Ja som použil popol z tvrdého dreva (preosial som ho, takže iba ten pekný popol, bez zbytkov nejakého uhlia alebo tak) a dal som ho na kožu tiež asi dve lopaty a za dva dni to nespravilo nič nežiadúce.
Ináč toto je moja prvá koža (zajacov nepočítam), ktorú som začal a hneď od začiatku to ide dobre, tak som rád.
Mám ešte takú OT otázku:
Všade sa píše, že treba s chlpmi dať dole aj epidermis. Ako to má vyzerať bez epidermu? Očistené časti mojej kože sú z blízka také maličké krúžky (epidermis?), ako keď si kúpite koženku z obchodu, ale takú tú hrubú, na ktorej sú tie akoby očká pekne vidieť. Treba aj toto dať dole?
Tak som skúsil ten popol a celkom príjemne ma prekvapil. Urobil som z popola takú hustú kašu a rozotrel som ju po oboch stranách kože (koža z kozy). Dal som to do vedra a nechal dva dni (samozrejme kontroloval aby to nevysychalo) a koži sa nič nepríjemné nestalo a celkom schopne tu uvoľnilo chlpy. Keď som to čistil, tak tie slabšie potreté miesta, alebo miesta kde bola koža zohnutá išli o dosť ťažšie ako ostatné, čo hodnotím ako úspech popola. Nedočistil som to komplet (nemal som toľko času), iba som chcel vedieť, či to neničí kožu. Znova som to namastil a dal do vedra a dočistím o dva dni.
Nerozumiem ako ti mohli dve lopaty popola v 30 l vody zničiť kožu. Ja som použil popol z tvrdého dreva (preosial som ho, takže iba ten pekný popol, bez zbytkov nejakého uhlia alebo tak) a dal som ho na kožu tiež asi dve lopaty a za dva dni to nespravilo nič nežiadúce.
Ináč toto je moja prvá koža (zajacov nepočítam), ktorú som začal a hneď od začiatku to ide dobre, tak som rád.
Mám ešte takú OT otázku:
Všade sa píše, že treba s chlpmi dať dole aj epidermis. Ako to má vyzerať bez epidermu? Očistené časti mojej kože sú z blízka také maličké krúžky (epidermis?), ako keď si kúpite koženku z obchodu, ale takú tú hrubú, na ktorej sú tie akoby očká pekne vidieť. Treba aj toto dať dole?
-
- Občasný přispěvatel
Netušim jak, třeba to bylo tim že ten popel byl ze dřevěného uhlí (původně ze grilování), ale nějaký bližší výzkumy na tohle téma jsem nedělal....
Zkusim to nějak nafotit a dám to sem, nejsem tu ostatně jedinej kdo se motá kolem činění koží.
Zkusim to nějak nafotit a dám to sem, nejsem tu ostatně jedinej kdo se motá kolem činění koží.
Non multi, sed multa