Střelecká výstroj
Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ
-
Dlouhán
- Stálý přispěvatel

Re: Prachovnice
Jo, jo krátkej. Nosí se to vlastně vepředu vpravo (u praváků) na žebrech. Což je príma, když na to upadneš, jako se to povedlo mě 
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Tu plechařinu jsem se pokoušel objednat u výrobce co dělá pro Vichřici to měděné nádobí, ale prý teď nemá kdy. Mně se do toho samotnému moc nechce, pájení není má oblíbená práce a dobře to ví.
Takže ten vršek na polské rekonstrukci je fakt olověný? Kdosi mi to říkal na minulé akci, ale mně se to zdálo jako blbost. Hlavně proč by to někdo dělal, vždyť ty prázdné prostory mezi prstenci ničemu nevadí.
Samotný předmět je založený na jednom z nálezů od B., ale tam na fotce to olovo není vidět.
Když tak o tom přemýšlím, kolik lidí si tu dělá střelecké věci, kolik z nás má vlastně bouchačky? Co vím tak Marek, Mrazík a já máme pušky, Brant a Dlouhán pistole - kdo ještě? Předpokládám že teda Begbie taky něco má? A Karel po mně vlastně taky chtěl vyrobit ládovnici, ale kvér jsem u něho neviděl.
Takže ten vršek na polské rekonstrukci je fakt olověný? Kdosi mi to říkal na minulé akci, ale mně se to zdálo jako blbost. Hlavně proč by to někdo dělal, vždyť ty prázdné prostory mezi prstenci ničemu nevadí.
Samotný předmět je založený na jednom z nálezů od B., ale tam na fotce to olovo není vidět.
Když tak o tom přemýšlím, kolik lidí si tu dělá střelecké věci, kolik z nás má vlastně bouchačky? Co vím tak Marek, Mrazík a já máme pušky, Brant a Dlouhán pistole - kdo ještě? Předpokládám že teda Begbie taky něco má? A Karel po mně vlastně taky chtěl vyrobit ládovnici, ale kvér jsem u něho neviděl.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Tak si říkám, že tohle by se mohlo přejmenovat obecněji na Střeleckou výstroj nebo tak něco. Sice to můžu jako moderátor udělat, ale tohle fórum nemoderuju a téma je od Libora, tak by to měl asi udělat někdo jiný.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
Brant
- Stálý přispěvatel

Re: Střelecká výstroj
Ještě má pistoli Cid a vlastně má jednu krom pušky i Mrazík. To je zatím asi všechno. A děčíňáci staví ty varhany.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
Dlouhán
- Stálý přispěvatel

Ještě Cid má pistoli.
-
El Cid
- Stálý přispěvatel

Já mám kvér.
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
-
El Cid
- Stálý přispěvatel

Kamarádi na jedné akci jsem si vyfotil u třicítkářů brašničku na střelecké čištění. Nenarazil jste náhodou někdo na něco podobného co by se hodilo ke kozákům? Nebo myslíte, že to můžeme pojmout za své něco podobného s kozáckými ornamenty? Hmm?[attachment=0]
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

No tak nález nějaké kompletnější sady pokud vím nemáme, nicméně každý střelec něco málo potřebuje, takže se dá předpokládat, že nějaké nástorje s sebou nosili, možná každý něco a půjčovali si. Co si vybavuju z Berestečka, byly tam nějaké jehly na zátravku a několikero licích kleští na kule. No a popravdě řečeno, ono toho jinak až tak o moc víc nepotřebuješ. Na kolečkovku ještě klíč a šroubovák, což je obojí na natahovacím klíči. Pak nějaké hadry a olejničku. Vytěrák si v zásadě uděláš z hadru namotaného na nabijáku, nebo můžeš mít něco podobného zvlášt. Asi by na pár lidí připadal vytahovák na kule, každý jednotlivec ho ani nevyužije. Stejně tak mohli mít po několika dohromady licí nádobíčko.
Já mám tyhle věci v malé kožené brašničce a nosím ji v žebradle - hlavně pár hadrů a pucvol, plus nedobovou leč užitečnou houbičku na nádobí (tvrdé brusné houbičky na kov se nehodí na drobné členité součásti zbraně), malý drátěný kartáček (na případné hrubé čištění), nedobový kartáček na zuby (ideální na pánvičku) a štětec (na čištění zámku). Plus šablona a tyčka na balení patron, rohový trychtýřek na plnění patron a prachovnic. Pytlík s kulemi a broky. Kleště a licí lžíci mám ještě pořád u výrobce. K tomu mám na opasku olejničku a v ládovnici dvě jehly na zátravku (z celého vercajku jediné co využiješ v boji), plus na jejím řemeni na řetízku pověšený klíč. No a když je během bitvy chvilka času, občas si otřu pánvičku a okolí plus kleštinu kohoutu rukávem nebo nečím - dokonalé to není, ale pomáhá to proti usazení větších vrstev spalin a jejich napékání a korozi.
Vždycky si vzpomenu na větu z knížky Egerské hvězdy (děj v době turecké okupace Maďarska), kde si hrdina najímá do svých služeb cikánského řemeslníka:
"Sárközi, potřebuju tě do Egeru jako puškaře. Vezmi si s sebou kladivo, kleště a pilník." - ona je to v zásadě pravda, krom hadrů a oleje nic moc víc nepotřebuješ. Plus předpokládám, že řadový voják/kozák neměl ani to kladivo, prostě to vzal sekerkou/čakanem/kelepem/týlem nebo hlavicí zbraně/šutrem.
Na kolečkovku jsou potřeba silné kleště - nebo nejlíp svěrka - na zamáčknutí pružiny kohoutu pokud ho při čištění sundáš. Jinak většina toho co je na ní k rozebrání se dá rozebrat šroubovákem a klíčem. Doutnákovka - kalašnikov třicítky - je ještě jednodušší.
Já mám tyhle věci v malé kožené brašničce a nosím ji v žebradle - hlavně pár hadrů a pucvol, plus nedobovou leč užitečnou houbičku na nádobí (tvrdé brusné houbičky na kov se nehodí na drobné členité součásti zbraně), malý drátěný kartáček (na případné hrubé čištění), nedobový kartáček na zuby (ideální na pánvičku) a štětec (na čištění zámku). Plus šablona a tyčka na balení patron, rohový trychtýřek na plnění patron a prachovnic. Pytlík s kulemi a broky. Kleště a licí lžíci mám ještě pořád u výrobce. K tomu mám na opasku olejničku a v ládovnici dvě jehly na zátravku (z celého vercajku jediné co využiješ v boji), plus na jejím řemeni na řetízku pověšený klíč. No a když je během bitvy chvilka času, občas si otřu pánvičku a okolí plus kleštinu kohoutu rukávem nebo nečím - dokonalé to není, ale pomáhá to proti usazení větších vrstev spalin a jejich napékání a korozi.
Vždycky si vzpomenu na větu z knížky Egerské hvězdy (děj v době turecké okupace Maďarska), kde si hrdina najímá do svých služeb cikánského řemeslníka:
"Sárközi, potřebuju tě do Egeru jako puškaře. Vezmi si s sebou kladivo, kleště a pilník." - ona je to v zásadě pravda, krom hadrů a oleje nic moc víc nepotřebuješ. Plus předpokládám, že řadový voják/kozák neměl ani to kladivo, prostě to vzal sekerkou/čakanem/kelepem/týlem nebo hlavicí zbraně/šutrem.
Na kolečkovku jsou potřeba silné kleště - nebo nejlíp svěrka - na zamáčknutí pružiny kohoutu pokud ho při čištění sundáš. Jinak většina toho co je na ní k rozebrání se dá rozebrat šroubovákem a klíčem. Doutnákovka - kalašnikov třicítky - je ještě jednodušší.
-
El Cid
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Udělej si z drátu jehlu, schovej starý kartáček a máš hotovo
(já se chystám vázat štětce ze žíní nebo kančích štětin, ale zatím nejsem dál než u plánování).