Barvení
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
Re: Barvení
Z bezinek vyšla hned napoprvé naprosto perfektní lila barva. Bez mořidla, pouze se solí. Zatím drží dobře a vypadá taky tak, takže si netroufám na další barvení. Ovšem na vařečce zůstal nádherný purpur, kdyby byl i na látce, tak si teprve pískám. 

-
- Nováček
Konečně se mi podařilo zdokumentovat barvířské úsilí.
Směrem odspoda - původně smetanový len - bezinky první nálev
klubíčko vlny - bezinky druhý nálev
původně béžový len - viz útržek výše, stejný základ i pro všechny ostatní barvy - vratič, bezinky třetí nálev!! a stále barví, ale přítel tvrdí, že už to smrdí, tak to musím vylejt..
žlutý len - kurkuma, barveno jednou
hnědý len - kurkuma, ořechy, ořechy
šedozelený len - lisí bez, barveno jednou
špulka nití bavlna žlutá - ořechy, barveno jednou
Již barvený len skutečně hůř chytá barvu, ale zase to ve výsledku dá jiné odstíny, než na čistě bílém základu, viz zrovna ty beziny. Některé barvy jako vratič na to nechytly vůbec, a nebo se to strašně vymývá, takže jsem to radši přebarvila.
Taky to hrozně bledne, jak tu ondyno Bohuslav měl ten pokus s látkama a světlem, nechala jsem to ležet kousek od okna cca pár týdnů, vlhkost 70-80%, a na obrázku je vidět, jak je to oproti původní zlatožluté barvě v přeložení vybéžověné. Z druhé strany, kde nepůsobilo světlo, je barva téměř původní, to samé oříšky.
P.S. Tečka nakonec, zkoušela jsem i to zelí. Není to moc ekonomické. Žádná modrá..respektive dlaždičky, igelitka, vana a vařečka jsou modré, klubíčko je žel pouze špinavě žedofialové.
Směrem odspoda - původně smetanový len - bezinky první nálev
klubíčko vlny - bezinky druhý nálev
původně béžový len - viz útržek výše, stejný základ i pro všechny ostatní barvy - vratič, bezinky třetí nálev!! a stále barví, ale přítel tvrdí, že už to smrdí, tak to musím vylejt..
žlutý len - kurkuma, barveno jednou
hnědý len - kurkuma, ořechy, ořechy
šedozelený len - lisí bez, barveno jednou
špulka nití bavlna žlutá - ořechy, barveno jednou
Již barvený len skutečně hůř chytá barvu, ale zase to ve výsledku dá jiné odstíny, než na čistě bílém základu, viz zrovna ty beziny. Některé barvy jako vratič na to nechytly vůbec, a nebo se to strašně vymývá, takže jsem to radši přebarvila.
Taky to hrozně bledne, jak tu ondyno Bohuslav měl ten pokus s látkama a světlem, nechala jsem to ležet kousek od okna cca pár týdnů, vlhkost 70-80%, a na obrázku je vidět, jak je to oproti původní zlatožluté barvě v přeložení vybéžověné. Z druhé strany, kde nepůsobilo světlo, je barva téměř původní, to samé oříšky.
P.S. Tečka nakonec, zkoušela jsem i to zelí. Není to moc ekonomické. Žádná modrá..respektive dlaždičky, igelitka, vana a vařečka jsou modré, klubíčko je žel pouze špinavě žedofialové.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
- Nováček
U těch Bezinek počítej s tím že to časem začne šednout.
-
- Nováček
Opoč: jasné, tož aspoň zase bude důvod na další barvení
Jinak teď dokvétají poslední zlatobýly, natrhala jsem jich pár na zahradě a je z nich fakt krásná barvička, taková zlatozelenohnědá, velmi sytá a výrazná, dokonce to možná předčí i kurkumu. Na vlně jistě, len jako vždycky chytl hůř, ale je to vidět. Měly by se použít jen ty kvetoucí zlaté vrcholky, mořila jsem to kamencem, ale teď to zkouším i bez mořidla, asi to půjde také.

Jinak teď dokvétají poslední zlatobýly, natrhala jsem jich pár na zahradě a je z nich fakt krásná barvička, taková zlatozelenohnědá, velmi sytá a výrazná, dokonce to možná předčí i kurkumu. Na vlně jistě, len jako vždycky chytl hůř, ale je to vidět. Měly by se použít jen ty kvetoucí zlaté vrcholky, mořila jsem to kamencem, ale teď to zkouším i bez mořidla, asi to půjde také.
-
- Stálý přispěvatel
a máš zlatobýl kanadský nebo obecný?
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
---
-
- Nováček
..a do paďous..jasně že kanadský..ups
obecný jen sušený, na ten dojde v zimě

obecný jen sušený, na ten dojde v zimě
-
- Nováček
Jeden téměř novoroční dotaz: nepěstujete čirou náhodou někdo indigovník? Tedy modřil barvířský alias indigofera tinctoria. Kupodivu jsem zjistila, že je to v čechách poměrně nedostupná věc co se týče zahradnictví a obchodů se semeny. Mohla bych si to objednat ze zahraničí, ale platit mezinárodní poštovné za něco co stojí necelé čtyři dolary se mi nechce. Kromě toho nemám PayPal, takže i po administrativní stránce by to bylo složitější. V nejhorším na to stejně nakonec dojde. Ale v případě že by někdo měl semínka, nebo odnož, /třeba i za nějaký drobný úplatek/, budu ho do smrti velebit. 

-
- Stálý přispěvatel
občas se sehnat dá, v nabídce semen exotických rostlin jsem ho určitě už viděl. ale nevím už ve které a bude to delší doba.
pokud budu objednávat indigo z Indie tak se ti zkusím zeptat na semínka.
teda pokud to půjde, neb bolševické zákony EU mi možná semínka nedovolí dovézt bez dalšího papírování a na to bych se potom vykašlal...
pokud budu objednávat indigo z Indie tak se ti zkusím zeptat na semínka.
teda pokud to půjde, neb bolševické zákony EU mi možná semínka nedovolí dovézt bez dalšího papírování a na to bych se potom vykašlal...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
---
---
---
-
- Stálý přispěvatel
Nemám, ale občas žasnu jaké rostliny a semínka se dají sehnat na Aukru. Zkus to tam.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Nováček
Díky, Aukro zkusím.
Jo, a naštěstí jsem si vzpoměla, že známá říkala, že teď někdy do Indie pojede. Tak jsem psala a prý letí zítra..týjo to je klika..tak slíbila, že pokud nezapomene a někde to uvidí, tak mi dva sáčky semen přiveze. Doufám, že nezapomene a že s tím na celnici nebude mít problém.
Ale ono většinou k tomu snad přistupují jinak, pokud to máš pro svou soukromou potřebu a není to žádná chráněná rostlina. I když jak je to teď s normama EU to netuším.
Jo, a naštěstí jsem si vzpoměla, že známá říkala, že teď někdy do Indie pojede. Tak jsem psala a prý letí zítra..týjo to je klika..tak slíbila, že pokud nezapomene a někde to uvidí, tak mi dva sáčky semen přiveze. Doufám, že nezapomene a že s tím na celnici nebude mít problém.

Ale ono většinou k tomu snad přistupují jinak, pokud to máš pro svou soukromou potřebu a není to žádná chráněná rostlina. I když jak je to teď s normama EU to netuším.