Oděv
Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ
-
- Stálý přispěvatel
Re: Oděv
Nechci s tím zanášet to téma s překlady k oděvům, ale pořád mi nejde na rozum ten zvyk nosit oděv v tolika vrstvách. Jasně, něco jiného je v zimě, o tom žádná. Ale podle většiny zdrojů se v zimě oblékal kožich už přes tolik oblečení, že je mi záhadou jak se tak navlečený člověk vůbec zimy dožil. Vezměte si, jaká chvilka nám na akci stačí v kaptanech a čepicích s trochou pohybu a jsme z toho vyřízení, zralí leda tak na pantofel. Chodit v tom celý den, pracovat v tom? Ani náhodou. Co děláme špatně? Měli o tolik jemnější a tenčí vlnu? Nebo je to co autoři popisují jen jakýsi ideální stav a ve skutečnosti v létě vesele chodili v košilích? Bylo o tolik chladněji? Na Ukrajině? Byli prostě odmalička zvyklí? Je vůbec možné lidský organismus takhle vytrénovat na horko? Spousta otázek a možností...nicméně pořád hledám nějaký lehký letní svrchník. Co ty vesty, o klterých se píše v Brantově překladu? Hřibová zná jen ty kožešinové, ale co když je to nějaká lehká věc, nošená přes košili jnako kompromis mezi dobrým mravem a horkem?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Třeba shazovali rukávy dozadu. Stejně jako to dělám já. Pak je to, co se práce týče, na dvě věci, ale třeba tak velely mravy. Navíc máme čím dál víc poznámek o tom, že patrně existoval oděv na jízdu na koni, boj, tanec, tedy něco jako formální, a pak oděv pracovní (úzké kalhoty etc.). Vlastně bychom k tomu našli analogii třeba i v našich končinách. Není to přece tak dlouho, co bylo společensky nepřípustné, aby muž vyšel ven bez klobouku, vesty, dlouhých kalhot apod. A přitom když štípal dříví na dvorku nebo v lese, klidně se svlékl do košile. Nemohlo by to třeba být nějak takhle?
Co se vest týče, taky by mě zajímalo, jak to s nimi je. Když ženský nosily vesty šité ze sukna, tak proč by chlapi běhali jenom v chlupatejch? Nehledě na to, že se pak přes takovou vestu dost těžko něco obléká, že. Každopádně poznámka, že to byla povinná součást oděvu, je zajímavá. Připomnělo mi to přednášku Spícího Medvěda na minulém LH srazu, kdy říkal, že vesta byla pro 17. stol. v Americe taky nedílnou součástí pánského oděvu. Na druhou stranu jsem si nevšiml, že by ji Ruděnko nebo vůbec ukrajinské kozáctvo nosilo... Asi budeme muset ještě hodně pátrat v análech
Co se vest týče, taky by mě zajímalo, jak to s nimi je. Když ženský nosily vesty šité ze sukna, tak proč by chlapi běhali jenom v chlupatejch? Nehledě na to, že se pak přes takovou vestu dost těžko něco obléká, že. Každopádně poznámka, že to byla povinná součást oděvu, je zajímavá. Připomnělo mi to přednášku Spícího Medvěda na minulém LH srazu, kdy říkal, že vesta byla pro 17. stol. v Americe taky nedílnou součástí pánského oděvu. Na druhou stranu jsem si nevšiml, že by ji Ruděnko nebo vůbec ukrajinské kozáctvo nosilo... Asi budeme muset ještě hodně pátrat v análech

Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
- Stálý přispěvatel
Tyhle řeči mě v kozácké společnosti vždycky zneklidňují.Brant wrote:Asi budeme muset ještě hodně pátrat v análech
S tou chlupatou vestou máš pravdu, proto ji taky na akce ani nevozím. Možná na nějakou zimní. Ono nejde jen o to něco přes ni obléct, ale hlavně je problém s výstrojí, na tom měkkém povrchu dělají veškeré řemeny a popruhy psí kusy. Když ji dáš chlupem navrch, zase se zadřou do vlny a jsi tam kdes byl, nehledě na to, že v tom každý vypadá jak pračlověk.
Já jsem vůbec uvažoval nejen o oděvu, ale o celkové mentalitě a postoji samotných kozáků. Podle Svobody, co si pamatuju z přednášek, byly vlastně tři skupiny kozáků:
- rejestroví (tedy registrovaní, což neznamenalo jako dneska že byli teplí, ale že byli v registrovaných korouhvích a dostávali žold od polské koruny - tj. vlastně profesionální armáda)
- pak bych řekl "sezonní" - to byli ti, kteří se za normálních okolností věnovali zemědělství, lovu, řemeslu, třeba i obchodu a jen v případě války nebo tatarského vpádu odcházeli na Sič bojovat - a přilepšit si z kořisti, samozřejmě. Něco jako my, prostě jezdili v sezoně na akce.
- no a pak je tu "čerň" - tedy luza opovrhovaná samotnými kozáky, taková ta chamraď co se k tomu přidala když to vypadalo dobře, masa chudých a ožralých zoufalců.
Když teď pominu protipolské rebelie, které mají specifické podmínky a zamyslím se nad tím, jak se kozák oblékl, vybavil a vůbec jak se choval v případě války (dejme tomu s Tatary), docházím k řadě otázek. Opět pro zjednodušení pominu rejestrové, kteří byli ne snad úplně pravidelné, ale přesto celkem organizované vojsko a dále čerň, která se chovala jako každá luza a navíc byla aktivní asi hlavně při rebeliích, ne v normálních válkách. Co tedy zbývá, jsou ti "sezonní kozáci". Třeba týpek co má nějaké hospodářství, kde v míru klidně maká a na podzim prodá přebytky, pokud je má. Uslyší že se sbírá záporožské vojsko pro válku s Tatary. No dobře, takže půjde. Řekněme že to není žádný zelenáč a už z dřívějška má doma pušku a šavli. To si vezme samozřejmě. Ale co zbytek? Vybaví se malebně a barevně, nebo radši zvolí jednoduchý praktický oděv, ve kterém ví že stráví třeba příštího půl roku? A jak se na tažení bude chovat? Bude běhat se šavlí v první linii s pěnou u pusy, nebo si radši bude v klidu střílet na povel, nikam se moc nepohrne a bude se snažit přežít? Pro něj je to přece příležitost k výdělku a když umře, nebude z toho mít nic. Byl každý kozák bojovný šílenec, nebo je to literární klišé? Co když nebyli tak odlišní třeba od americké domobrany? Chlapi co se boji nevyhýbají, ale chtějí hlavně přežít a vrátit se domů? Protže řada z nich se měla kam vrátit, navíc na svobodné, ne do poddanství jako evropský voják. A co ta barevnost oděvu - ve válce s Tatary ve stepi bych předpokládal, že mohlo mít velký význam utajení, číhání a přepady. Hodí se k tomu jásavý červený kaptan s vlajícími rukávy a modré kalhoty? Nebyla ta barevnost věcí atamanů, jejich synků a dalších frajírků? A nenosili ostatní své barevné oblečení jen na vsi k muzice, ale do války si brali něco rozumného?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
- Stálý přispěvatel
Hm, je otázkou do jaké míry to mohla být malířská licence. Ale zajímavé.
Mimochodem, snad všichni jezdci mají, zdá se, nízké boty!
Mimochodem, snad všichni jezdci mají, zdá se, nízké boty!
-
- Stálý přispěvatel
Sláva mi, zjistil jsem, co je to plys, o kterém je zmínka v tom mém překladu o oděvech. Je to tlustá a chlupatá bavlněná látka podobná sametu. Takže staršinové můžou mít sametový kaťata
Do překladu jsem přidal vysvětlivku.

Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
- Stálý přispěvatel
Za překlad mi už chybí peníze jenom od Cida a Jenneho. Jak jste na tom, pánové?
Edit: Od Cida mi už peníze přišly.
Edit: Od Cida mi už peníze přišly.
-
- Stálý přispěvatel
Doplnil jsem další odstavec do článku o odívání. Tentokrát se to týká Polesí. Zajímavé třeba je, že tam se nosila košile přes kalhoty.
-
- Stálý přispěvatel
Další doplnění překladu - Volyň a Karpaty.