Střelecká výstroj

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Prachovnice

Příspěvek od Knecht »

Už mám doma tu prachovnici od Ikci, obrousil mi z ní ten řezaný povrch a s ním i moření a vosk, takže by neměl být problém ji potáhnout. Otázka je jak. Jak jste na to šli? Z jednoho kusu nebo ze dvou? Potažené bez lepení, s lepením, za sucha, za mokra?
Co závěs, jaký se osvědčil? Na opasku nebo přes rameno? Mně se ramenní popruh zdá šikovnější, ale už tak mám pověšený brotsack, feldflašku, ladownici a natrusku (a pušku), tak aby se mi to ještě vešlo :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od LiborZ »

Já jsem si to nechal potáhnout. Je to ze dvou kusů. řemen jsem si udělal přes rameno a nijak to nezlobí.
Nalivajko - náčelník proviantní služby
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

El Cid píše:Pánové velkomožní a co by jste říkali na takovouhle prachovnici?
želva.jpeg
Tak panove, mam original k tehle prachovnici (teda dokonce dva). Jsou ulozene ve zbrojnici na Konopisti a datovane do 17. stol. Foto ma kamarad, ale hned jak se k nemu dostanu nahodim ho sem. Takze zadna blbost, ale pouzivana vec.

A Konopiste vrele doporucuju jako zdroj na natrusky a prachovnice a mnoho dalsich veci, maj tam toho tuny a z pro nas neskutecnych materialu:) Jen neni snadne se dostat k fotkam, ale i na tom jsem zacal pracovat.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

zoone píše:
želva.jpeg
Tak panove, mam original k tehle prachovnici (teda dokonce dva). Jsou ulozene ve zbrojnici na Konopisti a datovane do 17. stol. Foto ma kamarad, ale hned jak se k nemu dostanu nahodim ho sem. Takze zadna blbost, ale pouzivana vec.

A Konopiste vrele doporucuju jako zdroj na natrusky a prachovnice a mnoho dalsich veci, maj tam toho tuny a z pro nas neskutecnych materialu:) Jen neni snadne se dostat k fotkam, ale i na tom jsem zacal pracovat.
A je k tomu krom datace i země původu?
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Brant píše:
zoone píše:
želva.jpeg

A je k tomu krom datace i země původu?
Popisek tam byl, ale presne si ho nepamatuju, ale mame ho taky na fotce, jen se k nim dostat :wink:

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Tak už mám hotové potažení na tom dřevěném rohu. Rozhodl jsem se dát kostýmu zas trochu barvy a použil žlutou kůži. Už jen vymyslet závěs. Co jsem koukal na některých originálech, ta kožená obroučka kolem ústí bývá pobita/přibita různými druhy nýtů a hřebíčků. Co mě překvapilo, některé z nich vypadají úplně jako naše současné plechové dvoudílné nýty z Řempa. Jiné zas připomínají čalounické hřebíčky s plechovou hlavou. Nakonec ještě zjistíme, že všechny tyhle keckařské věci jsou living :badgrin:
Možná bych to mohl prostě omotat kožešinou a je po starostech :lol:
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od El Cid »

zoone píše:
želva.jpeg

No tak to je super. Konopiště je ok. Dobrý typ na výlet. Jinak já usilovně scháním želví krunýře:o))
Tak se těším na fotky.
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Jestli to obalíš králíkem, tak já budu jako prachovnici nosit PETku zabalenou v jutě :wink:
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Nakonec bez králíka, udělal jsem to žluté kožené potažení, na špičce malou koženou objímku s krátkými třásněmi (jako je třeba na futrálech na lžíce) a kolem ústí silnější koženou obroučku s prořezy na závěsný řemen. No a jak na to koukám, asi opravdu pár malými čalounickými cvočky nic nezkazím - musím tam tu obroučku něčím uchytit aby nesjela. Když vidím některé ty rohy nebo ty vzpomínané pobíjené tašky, musím připustit že prostě ne všude byly kované hřeby.
Viz třeba tohle:
Obrázek

P.S. PETky se na prach nedoporučují vzhledem ke statické elektřině.
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od LiborZ »

Já tam ty cvočky mám taky. Jenom jsem je trošku poladil v ohni.
Nalivajko - náčelník proviantní služby