Možná to beru moc vážně, ale i takové hledání bylin k barvení může být někdy docela dobrodružné a když už máme to políčko, tak si chci vyzkoušet místy i to pěstění, to pak ta barva zahřeje u srdce mnohem víc /když se teda povede/.
K bezu se chystám dneska, jen na pár ozdobných lemů, mám připravený hrnec na těstoviny nacpaný až navrch listy, měla by z toho vylézt tmavší šedozelená, tož doufám že to dopadne lépe než předchozí pokus.
Ještě mě tak napadá, k čemu je vlastně dobrá ta modrá skalice? Protože mělo by to být k tomu, že zvýrazní modrou a zelenou barvu, jenže když tak o tom přemýšlím, v mně známých postupech na modrou se přece vůbec nevyskytuje, a zelená..ta přírodní zelená se vyvaří bez ohledu na skalici, a ta jasná zelená se stejně musí dělat přes žlutou a modrou, takže je to zase zbytečné..pak mi z toho ale vychází, že jsem si tím tuhle akorát zbytečně zamodřila vanu..
Modrá skalice údajně ztmavuje (na rozdíl od kamence, který zesvětluje - zjasňuje), mě vlna namořená modrou skalicií chytla sama o sobě do zelena (u lnu to nebylo tak nápadné, ale i tak mi přišlo, že má slabounký nazelenalý nádech) - a to ještě před jakýmkoli barvením.
Z bezu (listí a letorostů) mi bohužel vyšla jen světle béžová - v podstatě to nechytlo.
Boryt jsem zkoušela, a to bez úspěchu - rádá bych věděla, co bylo špatně, ale nepotkala jsem nikoho, komu barvení boryxem vyšlo. Pampalíny - "na Malešově v září" to myslíš LH sraz? Pokud ti z borytu vyšla modrá (a ne zelená jako mně), ráda si to poslechnu - na LH sraz bych se snad měla dostat.
Malešov - myslím akci 14 dní po LH sraze. Na LH sraze taky budu, ale s borytem zatím moc neumím...Každopádně na recepty z Bidlové zapomeň.
Na zelenou barvu bez skalice modré zapomeňte. Zelená vzniká skalicí a žlutou barvou, kterou poskytuje většina barvířských rostlin (bříza, bez, kopřiva). jasně žlutá je již zde zmíněné indigo+šafrán.
Docela zajímavou hnědozelenavou barvu jsem vyzískal vyčerpání ořešákové kypy. Ale je to jen zelenavé...
Ztmavuje hlavně skalice zelená.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
--- Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Pampalíny wrote:Aha, možná jsem si to popletl. U víceleté rostliny se musí sbírat určitě před květem, což je ten červen.
Pro mě je akorát záhda to, že boryt má být dvouletka a já má rostliny i 4 roky staré Každopádně podíl barviva v tkáních bude velmi proměnlivý.
Vysledoval jsem boryt jako dvouletý. První rok dává listí k barvení a druhý rok kvete a dává semínka. Proto listí z druhého roku má asi jen 5 % barviva oproti listí z prvního roku. Z čehož pro mě vyplývá, že letos můžu sklízet listí zase v září.